Birkózás: Budapest adhat otthont az idei kadét-világbajnokságnak

Vágólapra másolva!
2021.01.05. 17:28
Címkék
Ha minden jól megy, Budapest 2021-ben otthont adhat a kadét birkózó-világbajnokságnak! Az eredetileg 2020-ra tervezett eseményt a koronavírus-járvány miatt törölte a nemzetköz szövetség, amely nemrégiben kiadta 2021-es versenynaptárát: a hazai szövetség ügyvezető igazgatója, Bacsa Péter honlapunknak megerősítette, a budapesti Tüskecsarnok július 19. és 25. között otthont adhat a viadalnak.

Ha minden a tervek szerint halad, Elekes Enikő is bizonyíthat a budapesti kadét-világbajnokságon Forrás: UWW
Ha minden a tervek szerint halad, Elekes Enikő is bizonyíthat a budapesti kadét-világbajnokságon Forrás: UWW

Ha minden a tervek szerint halad, Elekes Enikő is bizonyíthat a budapesti kadét-világbajnokságon • Forrás: UWW

Ha minden a tervek szerint halad, Elekes Enikő is bizonyíthat a budapesti kadét-világbajnokságon Forrás: UWW
Ha minden a tervek szerint halad, Elekes Enikő is bizonyíthat a budapesti kadét-világbajnokságon Forrás: UWW

Ha minden a tervek szerint halad, Elekes Enikő is bizonyíthat a budapesti kadét-világbajnokságon  •  Forrás: UWW

Tavaly augusztus 17. és 23. között a budapesti Tüskecsarnok adott volna otthont a kadét birkózók világbajnokságának; ahogyan sok másik eseményt, ezt is is ellehetetlenítette a koronavírus-járvány. Pedig a magyarok nagyon készültek rá... A női mezőnyben különösen erős lehetett volna a csapat:a 2019-ben serdülő Európa-bajnokBorsos Viktória(61 kg)ésElekes Enikő (65) a kadétok között is megállta volna a helyét.Rajtuk kívül a kadét Európa-bajnokÚjfalvi Liliért,a serdülőként kadét Eb-ezüstérmet szerzőSzenttamási Rózáért (57), az EYOF-bronzérmesMatyi Vivienért (49)ésVizi Flóráért(53)is szoríthattunk volna a fővárosban. Utóbbiaknak lélekben különösen nehéz lehetett átvészelni a tulajdonképpen még mindig zajló pandémiás időszakot, hiszen utolsóéves U17-esként szerettek volna bizonyítani idehaza a korosztályos világbajnokságon, ám erre nem kerülhetett sor. Csak Borsos és Elekes képviselheti ugyanezt a korosztályt 2021-ben− persze ehhez előbb meg kell szereziük a címeres mezt.

A Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter honlapunkat nemrégiben arról tájékoztatta, Magyarországnál maradt a kadét-vb rendezési joga, így az idén − ha minden jól megy... −, július 19. és 25. között Budapesten lépnek szőnyegre a világ legjobb 2004 és 2006 között született birkózói.

„A márciusi, európai olimpiai kvalifikációs verseny mellett így két nívós nemzetközi megméretést rendezhetünk 2021-ben. Az ötkarikás játékok miatt a tavalyi tervekhez képest változott a kadétvébé időpontja: augusztus közepe helyett július végén tarthatjuk meg az eseményt. Kiválóan szeretnénk lebonyolítani, a szervezőcsapatunk tapasztalt, többször bizonyított már; például a 2018-as budapesti felnőtt-világbajnokságon és a 2019-es U23-as vébén, amelyt szintén a fővárosban tartottunk. Sok a kérdőjel, nem gondolom, hogy júliusban már mindenki szabadon utazhat, szóval egyelőre a résztvevők számáról és a mezőny lehetséges erősségéről sem tudok nyilatkozni. Mi abban bízunk, hogy nem csak a szervezésben emelkedünk ki, hanem a fiataljaink is megmutatják, mire képesek, ezzel együtt megörvendeztetnek minket néhány éremmel”− nyilatkozik Bacsa Péter.

A kadétválogatott kerete egyelőre képlékeny, azt azonban tudni lehet, hogy jó eséllyel pályázhatnak a részvételre a 2019-es serdülő Eb-n érmes sportolók: a fentebb említett két aranyérmes lány mellett a kötöttfogású Borosi Henrik (85 kg) az ezüstéremnek örülhetett Krakkóban, fogásnemtársának, Takács Zsoltnak (52 kg), bronzérem jutott, míg a szabadfogású Darabos László (85 kg) szintén bronzmedállal térhetett haza Lengyelországból.

További korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik