utanpotlassport.hu 2018.07.11 13:42 Frissítve: 2018.07.11 13:45

Atlétika: Fiona May lánya csalódott a győri U18-as Eb-szereplése miatt

Fiona May a távolugrás egyik nagy alakja volt, számára szép emlék lehet Magyarország; a lányának, Larissának egyelőre nem az. Ám ettől még Európa egyik legtehetségesebb ugróatlétája, aki mindössze tizenöt éves, így még két év múlva is az U18-as mezőny tagja lesz. De már most az övé a legnagyobb eredmény a kontinensen az eddigi versenyek alapján.

Fiona és Larissa: sok nagy pillanat vár még rájuk Forrás: blogdisport.it

Fiona és Larissa: sok nagy pillanat vár még rájuk  •  Forrás: blogdisport.it

Arday Attila –utanpotlassport.hu Orvosnak orvos, tanárnak tanár, vívónak vívó a gyermeke; nem ritka jelenség ez a társadalomban. Ahogy az sem csoda, ha atlétának atléta, azon belül futónak futó, ugrónak ugró. Az ír O’Sullivan klán hölgytagjai után – az édesanya után a lánya is kitűnő  közép- és hosszútávfutó lehet - érdemes szót ejteni az olasz Iapichino családról is, bár ez a név elsőre talán nem mond annyit, mint az O’Sullivan.

Fiona Mayról viszont mindenki hallott, aki ismeri és szereti az atlétikát: ő a női távolugrás kétszeres olimpiai ezüstérmese, kétszeres világbajnoka, aki egyéni legjobbját, a 711 centit éppen Budapesten érte el, fura módon az akkor „csak” Európa-bajnoki ezüstérmet ért.

A világklasszis atlétanő története önmagában megérne egy regényt, hiszen a szülei jamaicaiak, ő maga Nagy-Britanniában született és hivatalosan brit lett, később viszont olaszként ismerte meg a világ. Gianni Iapichinóhoz, az olasz rúdugróhoz ment férjhez, 1994-ben maga is felvette házastársa állampolgárságát.

A házasságukból született Larissa Iapichino, aki szülei nyomdokain elsősorban ugró, azonbelül édesanyját követve távolugró lett, és jelenleg talán a legnagyobb tehetség Európában. Még a tizenhatodik születésnapját sem ünnepelte meg, de 638 centivel ő vezeti az U18-as ranglistát a kontinensen.

Más kérdés, hogy Magyarország neki egyelőre nem olyan szép emlék, mint édesanyjának. Miután június közepén az európai ranglista élére ugrott a közép-olaszországi Rietiben, favoritként érkezett július első hetében Győrbe, az U18-as Eb-re. Ám 612 centivel kénytelen volt beérni a hetedik helyezéssel, három centivel és két hellyel Endrész Klaudia mögött.

Nem csoda, hogy ezek után sok szót nem tudott kipréselni magából, csak annyit mondott:

„Nagyon lassú volt a lábam, rettenetesen csalódott vagyok.”

Ezzel együtt idővel nagy alakja lehet az atlétikának, hiszen még az U18-as mezőnybe sem nőtt bele, két év múlva is indulhat e korosztály világversenyén. „Kódolt" a nagy ugrásokra, egyéni legjobbjával talán a jelenleg zajló tamperei U20-as világbajnokságon is érmet lehetne nyerni.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.11.27 17:34:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kocsis Evelin szalaggal rontott, aztán kiemelkedő buzogánygyakorlatával bejutott a ritmikus gimnasztikázók junior Eb-jének döntőjébe, melyben így három szerrel lesz érdekelt szombaton.

2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.