Atlétika: a győrieké a legtöbb érem az U16-os fedett pályás ob-n

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.02.06. 16:37
Címkék
A Győri AC, a MATE-Gödöllői EAC és a fővárosi Ikarus fiataljai álltak legtöbbször dobogón az U16-os atléták fedett pályás országos bajnokságán.

Számos egyéni csúcs és izgalmas verseny jellemezte az fővárosi BOK-csarnokban szombaton és vasárnap rendezett U16-os fedett pályás atlétikai országos bajnokságot.

Ahogyan egy évvel ezelőtt, most is 35 egyesület nyert legalább egy érmet, ebből

14 klub bajnoki címnek is örülhetett. 

A legtöbbször a Győri AC ígéretei állhattak fel a dobogó legfelső fokára – négy alkalommal. A győrieknek elsőséget szállított Fekete Sára 800 és 1500 méteren, Sipos Veronika 60 méter gáton, valamint a Kapuy Ádám, Takács Levente, Bokros Bulcsú, Horváth Áron összetételű fiúváltó 4x200 méteren. Összességében is Kószás Kriszta vezetőedző tanítványai gyűjtötték a legtöbb érmet: az aranyak mellett négy ezüst és egy bronz került a kollekcióba. 

„Elégedettek lehetünk, és büszkék vagyunk a fiatalok teljesítményére – mondja a Győri AC atlétikai szakosztályát vezető Kiss Dániel. – Ezek az eredmények mindig jó visszajelzések az utánpótlás-nevelő munkánkról. A gyerekek edzője Kószás Kriszta, elsősorban övé az érdem. Külön öröm, hogy rúdugrásban is szerepelt döntősünk, továbbá minden szakágban képviseltettük magunkat. A MASZ párhuzamosan zajló fedett pályás versenyét is beleszámolva, összesen hatvannyolc fővel utaztunk a BOK-csarnokba. Szeretnénk, hogy ezek a gyerekek az U18-as, majd az U20-as korosztályban is megőrizzék lelkesedésüket, eredményességüket, és az egyetemi éveiket is Győrben töltsék. A célunk, hogy minél több sikeres felnőttversenyzőt neveljünk a magyar atlétikának.” 

Kilenc éremmel zárták az U16-os fedett ob-t a Győri AC fiataljai Forrás: Győri AC

A győriek mögött a legtöbb aranyérmet – hármat – a Kecskeméti ARC szerezte annak a Kis Rolandnak köszönhetően, aki 60 méteren, 60 m gáton és ötösugrásban is nyerni tudott. Ő lett a bajnokság egyetlen triplázója. Ami az érmek számát illetti, a MATE-GEAC is kitett magáért, hiszen a gödöllői reménységek nyolc medáliát (két arany, három ezüst, három bronz) érdemeltek ki, míg az Ikarus BSE tinédzserei ötször voltak dobogósok (két arany, egy ezüst, két bronz.) 

Fekete Sára mellett Hegedüs Zorka mondhatja még el magáról, hogy két bajnoki címet szerzett. A nyíregyháziak büszkesége a távol- és az ötösugrás első helyezettje lett. A két lányban közös, hogy az U16-osok között a fiatalabb, azaz a 2009-es évjáratot képviselik. Ez a bajnokok sorában Szabó Vivienre (rúdugrás, MTK Budapest), Hőgye Leilára (súlylökés, Hernádi KA), Sipos Veronikára (60 m gát), Vancsó Enikőre (3000 m gyaloglás, MATE-GEAC), Kalina Elizára (magasugrás, Szolnoki SC-SI), Katona Korinnára (3000 m, EVSI), Mireider Gergőre (3000 m, VEDAC) és Horváth Martinra (3000 m gyaloglás, H. Szondi SE) is igaz. Ők tehát jövőre akár megvédhetik a bajnoki címüket az U16-os ob-n. Érdekesség, hogy most címvédés egyedül 60 méteres síkfutásban történt a Tatabányai SC-Geotech színeiben száguldó Pfiszterer Dorina jóvoltából.  

Egyébként ezúttal is a sprintszámok voltak a legnépszerűbbek az ifjú versenyzők körében. A lányok 60 méterén 69 fő, a fiúk ugyanezen versenyszámában 55 fő mérette meg magát.  

Kiélezett csatákból sem volt hiány az ob-n. A fiúk 60 méterén és a lányok 60 méter gátján is egyetlen század döntött az aranyról. Előbbiben Kis Roland (7.34) Horváth Áront (7.35, Győri AC) előzte meg egy hajszállal, utóbbiban Sipos Veronika (9.16) ért célba nüansznyival a győri klubtársa, Birtha Enikő (9.17) előtt.  

A súlylökő fiúk között egyetlen centiméteren múlt a bajnoki cím. Végül az arany Bódis Marcell (15,17, Ikarus BSE) nyakába került, Mihály Leventének (15,18, SZVSE) be kellett érnie az ezüsttel. Továbbá a fiúk 1500 és 3000 métere is szoros befutókat hozott. Az 1500 métert Macsus Máté (4:26.03, Ikarus BSE) csupán 43 századdal nyerte Szirbek Titusz (4:26.46, SVSE) előtt, 3000 méteren pedig Mireider Gergő (9:53.34) volt 64 századdal jobb Major Dánielnél (9:53.98, Tovafutók SE).  

Az U16-os fedett pályás atlétikai országos bajnokság részletes eredményei IDE KATTINTVA érhetők el.

(Kiemelt fotón: A Győri AC vezetőedzőjével a 60 m gáton kettős sikert arató lányok /balról: Birtha Enikő, Kószás Kriszta, Sipos Veronika/ Forrás: Győri AC)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik