A hónap utánpótlásedzője: megvan a januári díj három jelöltje

Vágólapra másolva!
2023.02.06. 09:15
Címkék
A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj januári kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Körmendy Katalin atléta-, Svajda Gábor kosárlabda- és Lakatos Tamás rövid pályás gyorskorcsolyaedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.

A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes 200 ezer forintos pénzdíjazásban részesül.

Íme, január hónap jelöltjei!

KÖRMENDY KATALIN maga is atletizált, többpróbázott Gödöllőn, majd 2009-ben a helyi klub akkori vezetője, Benkő Ákos mesteredző – ismerve a sportpályafutását és a személyiségét – felkérte a fiatalabb korosztályok szakmai irányítására. Erre így emlékszik vissza a tréner: „Csak néztem kerek szemekkel, mire Ákos bácsi azt mondta, hogy: Nem érti, Katóka? Felveszem edzőnek. Ja, és pénz nincs!”

A szakember a sportág és a gyerekek iránti szeretete miatt igent mondott a sajátos módon felvázolt ajánlatra, és szakítva addigi foglalkozásával, jelentkezett a TF edzőire szakára, melyet el is végzett. Odaadó munkájának az évek során számos korosztályos országos bajnoki érem lett a jutalma a MATE-Gödöllői EAC trénereként. Tanítványai közül a legkisebb lánya, Kriszt Sarolta a 4x400-as váltó tartalékjaként, 15 évesen a tavalyi müncheni felnőtt Európa-bajnokság legfiatalabb atlétája volt. Az edzőnő legnagyobb sikere is Kriszt Saroltához fűződik: a reménység hétpróbában 5794 pontos U18-as országos csúccsal szerzett ezüstérmet a 2022-ben rendezett jeruzsálemi U18-as Európa-bajnokságon. Ugyanúgy a tavalyi eredmények közül emelkedik ki, hogy a besztercebányai EYOF-on Fodor Péter ezüst-, míg Kriszt Sarolta bronzérmes lett a svédváltóval. Az általa felkészített Ajide Dániel 2020-ban 400 méteres síkfutásban felnőttbajnoki címet szerzett, továbbá országos bajnok váltócsapatokban is ott szerepeltek a szakember neveltjei. Ajide – akinek már nem edzője, de több, mint tíz évig dolgoztak együtt – a 4x400-as váltó tagjaként szintén részt vett a müncheni felnőtt Európa-bajnokságon, és tagja az ugyanezen versenyszámban U23-as országos rekordot tartó négyesnek is.

Ami a januári eredményeket illeti: a hónap második felében a nyíregyházi Atlétikai Centrumban rendezett fedett pályás versenyen a 17 éves Sulyán Alexa 200 méteren javította meg a lányok U20-as hazai csúcsát. Az ígéret ihletett formában versenyezve, 24.02 másodperc alatt ért célba, ezzel átadva a múltnak Takács Boglárka 2019-ben futott 24.08 másodperces juniorrekordját.

Alexa korábbi egyéni csúcsa 24.91 másodperc volt fedett pályán, így majdnem egy másodpercet sikerült kozmetikáznia addigi legjobbján. A 24.02 nem mellesleg az előkelő harmadik helyet jelenti az aktuális U20-as európai ranglistán. A sokra hivatott sprinter tavaly kilencedik lett 200 méteren az U18-as Eb-n, amelyen svédváltóban is szerepelt.

Körmendy Katalin és csapata Forrás: MATE-GEAC

Körmendy Katalin így összegzi az edzői szakmával kapcsolatos gondolatait:

„Nagyon szeretem a munkámat, amelyre hivatásként tekintek, és minden nap találok benne örömöt. Fontosnak tartom a fiatalok sokoldalú felkészítését és a magam folyamatos képzését egyaránt. A gyerekeket sosem egyetlen séma szerint edzem, hanem minden alkalommal megnézem, hogy milyen fizikai és lelki állapotban érkeztek edzésre, és attól függően döntök a terhelésükről. Azt keresem, hogy mivel tudok nekik a legtöbbet segíteni. Ez lehet dicséret, biztatás vagy éppen keménység is. Amellett, hogy nagyon szeretem, tisztelem is a tanítványaimat. Mert a mai világban heti ötször eljönni edzésre kemény feladat egy tinédzser számára. De ahelyett, hogy szórakoznának vagy bármi mást csinálnának, ők minden nap feszegetik a határaikat a pályán.”

Edzőjéről így vélekedik 17 esztendős versenyzője, Sulyán Alexa:

„Kató néni nagyon sokat foglalkozik velünk, rengeteg figyelmet fordít ránk, és mindenben számíthatunk a támogatására. Nemcsak mondja, de érezteti is, hogy szeret minket, ezért az edzések mindig kiváló hangulatban zajlanak. Szakmailag kivételesen felkészültnek tartom őt, de a sport mellett a magánéleti dolgainkkal is bátran fordulhatunk hozzá tanácsért.”

 

SVAJDA GÁBOR előbb játékosként végig járta a szombathelyiek utánpótláscsapatait, majd egészen fiatalon, alig több mint húszévesen kezdte kosárlabda-tréneri pályafutását a helyi U14-es fiúcsapat másodedzőjeként Váradiné Szarka Ildikó vezetőedző mellett. Ebben az időszakban együtt dolgozhatott például Váradi Benedekkel és Perl Zoltánnal, a mai felnőttválogatott két meghatározó játékosával is. A későbbiekben a szombathelyi kosárlabdasport legendás edzője, Váradi Attila mellett is tevékenykedett segédedzőként. Idővel megkapta első vezetőedzői feladatát az U16-osok élén, majd feljebb lépve a ranglétrán már az U18-asokat irányította, akikkel az első évben bronzérmet szerzett az országos döntőben. Két évvel ezelőtt ismét váltott, azóta a Falco U20-as férficsapatát vezeti: velük tavaly tavasszal újabb harmadik helyet ünnepelhetett a korosztály nyolcas döntőjében. 2021 ősze óta szövetségi edzőként is dolgozik, a múlt esztendő nyarán a szakmai stáb tagjaként az U18-as fiúválogatottal ott lehetett a B-divíziós Európa-bajnokságon, míg az idén a hazai rendezésű U19-es vb-re készül a korosztály legjobbjaival. A már említett Váradi Benedek és Perl Zoltán mellett utánpótlásedzőként együtt dolgozhatott még a mostanra az NB I/A-csoportban meghatározó játékossá vált Bognár Kristóffal és Durázi Krisztoferrel is.

Jelenleg a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely U20-as férficsapatának vezetőedzője, továbbá az U19-es fiúválogatott szakmai stábjának tagja. A vasi városban többedmagával egyéni képzéseket tart a fiatal játékosoknak, összesen 25-30 kosárlabdázóval foglalkozik Szombathelyen.

Januárban a Falco U20-as csapatával 11 mérkőzéses győzelmi szériával büszkélkedhetett, a 11-ből három meccset (a Kaposvár, a Sopron és a Nyíregyháza ellenit) ebben a hónapban nyert meg az együttes. A sikersorozatnak köszönhetően az első helyen áll a korosztályos bajnokság alapszakaszában a gárda, amely november közepe óta nem szenvedett vereséget; átlagosan 32,5 ponttal verte ellenfeleit.

A klubsikerek mellett a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium együttesét aranyéremhez segítette a miskolci diákolimpiai országos döntőben, ezzel pedig tanítványai megvédték bajnoki címüket a középiskolások versengésében.

Svajda Gábor (balra) vezetésével 11 mérkőzéses győzelmi szériánál tartott januárban a korosztályos bajnokágban listavezető szombathelyiek U20-as férfiegyüttese Fotó: Ökrös Márk/Falco Szombathely

Svajda Gábor így nyilatkozott jelölése kapcsán:

„Amikor fiatalokkal foglalkozom, az alázatot tartom a legfontosabbnak a pályán, mind a kosárlabda, mind egymás iránt. Igyekszem megteremteni a legjobb kémiát a játékosok között, akik ezáltal mindinkább kibontakoztathatják képességeiket, és folyamatosan fejlődhetnek, technikailag és taktikailag egyaránt.”

Takács Zsolt, a Falco Szombathely U20-as válogatott játékosa ezt mondta edzőjéről:

„Ez a második közös évünk, és nagyon hamar sikerült összekovácsolódnunk, remek kohézió alakult ki közte és a csapat között. Jól megértjük egymást, akár félszavakból is. Mindig érzi, hogy mire van szükségük a játékosoknak. Ha éppen nagyon jól megy éppen, akkor a földön tart minket, amikor viszont rosszul állnak a dolgok, néhány jó szóval képes kirángatni bennünket a gödörből.”

 

LAKATOS TAMÁS több mint harminc évvel ezelőtt kezdett Pécsett rövid pályás gyorskorcsolyázni, válogatott sportolóként vált belőle testnevelőtanár. A helyi egyesület edzője 2008-ban lett, egy évvel később pedig már a juniorválogatottal dolgozott: először edzőként és technikusként tevékenykedett a fiatalok mellett, 2022 szeptemberében pedig vezetőedző lett. A Pécsi SN Zrt-nél a későbbi olimpiai bajnok Burján Csaba edzője lett, és a klubból indult a szintén ötkarikás aranyérmes Knoch Viktor is. A segítségével készülő junior nemzeti csapat számos remek eredményt ért el az elmúlt években: a Talabos Attila-fémjelezte generáció például a 2019-es szarajevói téli EYOF-on három aranyérmet ünnepelhetett, míg a tavalyi multisporteseményen három ezüstérem volt a short trackesek jutalma. A junior-világbajnokságokon is több magyar érem született az elmúlt időszakban: 2018-ban Jászapáti Petra 500 méteren lett második, majd 2022-ben ugyanezen a távon Nógrádi Bence (2.) és Jászapáti Péter (3.) is felállhatott a dobogóra, míg a fiúváltó ezüst-, a leány bronzérmet szerzett.

Januárban sűrű hónapjuk volt a fiatal short trackeseknek. A budapesti ISU Junior Challenge Series második fordulójával kezdtek, amelyen 17 ország több mint 100 versenyzője állt jégre – a mieink szép számmal gyűjtötték az érmeket egyéniben, míg a magyar váltók közül mindegyik nyerni tudott.

Az olaszországi téli EYOF-on a magyar csapat az aranyérmek tekintetében az eddigi legjobb szereplését nyújtotta, s egy kivétellel a küldöttség összes medálja a rövid pályás gyorskorcsolyázók nevéhez fűződött: öt arany-, valamint egy-egy ezüst- és bronzérmmel zárták a multisporteseményt. A korosztálynak január végén junior-világbajnokságot rendeztek Drezdában, amelyen szintén született magyar érem: a leányváltó harmadik lett.
Lakatos Tamás az EYOF short trackes sikerembereivel Forrás: Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség

Lakatos Tamás így vallott hivatásáról:

„Ha tisztességgel elvégezzük a munkát, annak meglesz az eredménye – én ebben hiszek. Ez nem azt jelenti, hogy rogyásig kell edzeni, hanem azt, hogy a felkészülés összes szegmensében száz százalékra kell törekedni. A hivatásunknak persze van másik oldala is, hiszen a nevelés és a tanulás fontosságának hangsúlyozása legalább ennyire lényeges: próbáljuk terelgetni a fiatalokat, illetve megértetni velük, hogy nem csak a short track létezik az életben. Több lábon kell állni, legyen mindig B-opció, s ahhoz elengedhetetlen a tanulás, az, hogy rend legyen az életükben.”

A szakemberről a junior-válogatott oszlopos tagját, a 16 évesen januárban három EYOF-aranyat szerző Major Dominiket kérdeztük.

„Régóta dolgozunk együtt, már egész kiskoromban hozzákerültem. Jóban rosszban egyaránt segít, ami nagyon sokat jelent. Nyugodt személyiség, akitől rengeteget tanulhatok; nem csak edző, hanem technikus is, így a felszereléssel kapcsolatban is bármikor kereshetem. Bármerre utazunk a versenyek miatt, vigyáz ránk, emellett a szakmai tudása is magas fokú – biztos vagyok benne, hogy nélküle nem értem volna el ezeket az eredményeket. Az edzéseken megfelelő szigort tart, ám a hangulatra sem lehet panasz, ami szintén nagyon fontos a felkészülésben.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik