utanpotlassport.hu 2017.04.12 17:52 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Labdarúgás: két angol alapember kihagyja az U19-es Eb-t

Korosztályos Európa-bajnokság vagy két héttel több pihenés? A legtöbb profi labdarúgó az eldöntendő kérdés hallatán valószínűleg pillanatnyi habozás nélkül választaná az elsőt. Persze csak ha teheti, a 18 esztendős Tom Davies és Trent Alexander-Arnold ugyanis edzői kérésre kihagyja a kontinenstornát, hogy a Premier League-szezonra készüljön.

Majer Dániel Az angol U19-es labdarúgó-válogatott két alapemberét is nélkülözni lesz kénytelen a júliusi korosztályos kontinenstornán, mivel ők inkább a Premier League 2017/18-as idényére készülnek. A meglehetősen szokatlan esetek még inkább felerősítik az angol bajnokság esztelenül zsúfolt versenynaptárát illető kritikákat.

Tom Davies az Everton felnőttcsapatának oszlopos tagja lett,, mellette pedig az U19-es válogatott csapatkapitányként is helytállt Forrás: caughtoffside.com

Tom Davies az Everton felnőttcsapatának oszlopos tagja lett,, mellette pedig az U19-es válogatott csapatkapitányként is helytállt  •  Forrás: caughtoffside.com

Legyen szó bármely országról, a klubcsapatok elismerésnek veszik, ha valamely játékosuk meghívót kap hazája válogatottjába. Nincs ez másképp a korosztályos futballban sem, nem is kell külföldre menni ahhoz, hogy lássuk, mekkora presztízst jelent, ha egy-egy akadémia növendéke, netán több játékosa is magára öltheti a címeres mezt.

Angliában, a futball őshazájában is kitüntetett figyelem övezi még az utánpótlás-válogatottakat is, az U21-es, de még az U19-es együttesek is képesek megtölteni akár barátságos találkozón is egy-egy stadiont. Ezt figyelembe véve meglehetősen nagy port kavart a Premier League-ben szereplő Everton menedzserének, Ronald Koemannak az angol szövetséghez intézett kérése: engedélyezzék az U19-es válogatott csapatkapitányának, Tom Daviesnek (!) a távolmaradását a nyári Európa-bajnokságtól.

A 18 éves Davies ebben a szezonban vált a liverpooli kékek meghatározó játékosává, a Premier League-ben 18-szor lépett pályára, két gólt lőtt és három gólpasszt adott, a 2017-es naptári évben pedig egy kivételtől eltekintve minden bajnokin kezdett. Teljesítményének meg is lett a jutalma, két héttel ezelőtt öt évre szóló szerződést írt alá a klubbal.

A júliusi grúziai U19-es Európa-bajnokságon azonban nem lesz ott, miután Steve Walsh, az Everton sportigazgatója beszélt az FA embereivel, akik helyt adtak a klub kérésének. Elképzelhető, hogy Davies a májusi U20-as világbajnokságon, vagy a júniusi U21-es Európa-bajnokságon is a keretbe kerül, két világesemény viszont túl sok lenne ilyen rövid idő alatt. „Szüksége van a pihenésre. Alapesetben minden játékosom legalább három hetet kap a nyáron, neki így három vagy négy hét szünete lesz, mivel az U19-es válogatottban biztosan nem játszik. Elképzelhető, hogy az U21-es vagy akár a felnőttcsapatban számítanak rá, Steve Walsh már beszélt erről a szövetséggel” – nyilatkozta a Guardiannek Ronald Koeman, az Everton menedzsere.

Davies ráadásul nem az egyetlen, aki az U19-es együttes alapemberei közül nem utazik Grúziába, kihagyja a kontinenstornát a Liverpool játékosa, a szintén 18 esztendős Trent Alexander-Arnold is. Az ok hasonló, a jobbszélső is inkább klubja felnőttcsapatára koncentrálna. Jürgen Klopp a sérüléstől is szeretné megóvni az első csapatban egyre több szerephez jutó fiatalt, mivel a rossz emlékek még mindig élénken élhetnek a fejében Sheyi Ojo tavaly nyári esetéről. A vörösök futballistája akkor részt vett az angolokkal az U19-es Eb-n, majd a meghosszabbított nyári szünetet visszautasítva rögtön csatlakozott az Egyesült Államokban készülő kerethez. Meg is sérült, és legközelebb november közepén állhatott edzésbe, és az eset jelentősen visszavetette a fejlődésben.

Trent Alexander-Arnold Liverpool vörös felén szembesült Davieséhez hasonló helyzettel Forrás: ESPN

Trent Alexander-Arnold Liverpool vörös felén szembesült Davieséhez hasonló helyzettel  •  Forrás: ESPN

Mielőtt elkezdenénk kritizálni a két menedzsert, amiért nem engedik el a fiataljaikat, akik így – könnyen lehet – életük egyik legnagyobb élményéről maradnak le. Kötelességük a klub érdekeit szem előtt tartani, és a lehető legjobb állapotban levő kerettel kezdeni a 2017/18-as szezont. A hibát inkább az utóbbi években ép ésszel szinte felfoghatatlan sűrűségűre duzzadt versenynaptárban kell keresni. Az angol bajnokság ugyanis az egyetlen, amelyben egy helyett két kupasorozatban indulnak a csapatok, az európai topligákkal ellentétben pedig még téli szünet sincs, a karácsonyi-újévi időszakban előfordul, hogy két-három napos eltéréssel követik egymást a mérkőzések.

A változást az elmúlt években többen is sürgették, az azonban elmaradt, így jobb, ha hozzászokunk a hasonló esetekhez.

Kérdés, hogy a fiatal játékosok hozzászoknak-e.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.