Labdarúgás: a topklubok szerint megéri az akadémiákba fektetni

Bruckner Máté utanpotlassport.huBruckner Máté utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.01.17. 09:10
Címkék
A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) közzétette a világ legprofitábilisabb labdarúgó-akadémiáinak listáját, amelyet az elmúlt tíz évben értékesített saját nevelésű játékosok utáni bevételek alapján állított össze. A gazdasági adatok tükrében vizsgáltuk meg, vajon hosszú távon kifizetődő-e az utánpótlásba fektetni, mennyire eredményesek a legjobb fiatalokat nevelő klubok korosztályos és felnőttcsapatai, illetve megnéztük, a szomszédos országok hogyan teljesítenek e téren.

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) izgalmas adatokat közölt a világ legprofitábilisabb labdarúgó-akadémiáiról. Az intézet azt mérte fel, hogy melyik az a száz klub, amelyik a legmagasabb bevételt érte el a saját nevelésű játékosainak eladásából az elmúlt tíz évben, azaz 2014 és 2023 között. Adódik a kérdés, hogy ki számít saját nevelésűnek: a kutatók az általánosan elfogadott elvet használták, vagyisadatokat közölt a világ legprofitábilisabb labdarúgó-akadémiáiról. Az intézet azt mérte fel, hogy melyik az a száz klub, amelyik a legmagasabb bevételt érte el a saját nevelésű játékosainak eladásából az elmúlt tíz évben, azaz 2014 és 2023 között. Adódik a kérdés, hogy ki számít saját nevelésűnek: a kutatók az általánosan elfogadott elvet használták, vagyis

az minősül a klub neveltjének, aki 15 és 21 éves kora között legalább három évet játszott az egyesületben.

A kimutatás globális, tehát a világ minden akadémiája „versenyben volt”, és nem meglepő, hogy az európai dominancia elsöprő. Néhány brazil és argentin klub tudta megközelíteni csak az élmezőnyt: a dél-amerikaiak közül legjobb számokat a Flamengo (228 millió euró.) és a River Plate (223 millió euró) produkálta, amellyel előbbi 13., utóbbi 14. a rangsorban.

A lista legelején éppen azok az európai akadémiák szerepelnek, amelyek az elmúlt években kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az utánpótlás-nevelés terén.

Toronymagasan első a Benfica, amely 516 millió eurót kapott a saját nevelésű játékosainak – például Bernardo Silva, Rúben Dias, Joao Félix vagy Goncalo Ramos – értékesítéséből.

A különbségek a második helytől kezdve viszont csökkennek: az Ajaxot, az Olympique Lyont és a Real Madridot 6-6 millió választja el, az ötödik Chelsea pedig 2019 és 2023 között több mint 300 millió euróért adta tovább a fiataljait

A Sporttudmányok Nemzetközi Központjának kimutatása a legprofitábilisabb akadémiákról Forrás: CIES

A legjobb tíz között három angol, két portugál, két francia, egy holland, egy spanyol, valamint egy olasz együttest találunk, míg a teljes százas mezőnyben húsz angol, tizenegy-tizenegy spanyol és francia, kilenc-kilenc olasz és brazil, illetve nyolc argentin csapat szerepel.

Érdekesség, hogy a 2014–18-as időszakban az AS Monaco gazdálkodott a legjobban, a teljes időszakra vonatkozó bevételének 80 százalékát szerezte akkor.

Éppen ellentétes például a Chelsea eredménye, amely a második öt évben realizálta az értékesítéséből származó összeg 88 százalékát.

Az önmagában is érdekes adatsort érdemes tágabban értelmezni, és megvizsgálni, milyen sportteljesítmény társul a kiemelkedő gazdasági sikerhez. Először azt tekintettük át, hogy a saját nevelésű játékosok eladásából legmagasabb bevételt elérő klubok hogyan szerepeltek a vizsgált időszakban a Bajnokok Ligájában.

A fenti ábra a CIES rangsorában az első tíz helyen lévő klub felnőttcsapatának BL-teljesítménye látható.

A tíz együttes tíz év alatt összesen százszor juthatott volna a sorozat csoportkörébe, ami 65 alkalommal sikerült is, sőt hétszer valamelyik gárda nyerte a legrangosabb európai kupát.

Ez persze mindössze azt bizonyítja, hogy a kitűnő nevelőmunkát végző klubok a legmagasabb szinten is jól érvényesülnek, ám ezeket a sikereket zömében már felnőttjátékosokkal érik el.

Na, de mi a helyzet fiatalokkal? Az UEFA Ifjúsági Ligában az elmúlt tíz esztendőben a dobogóra jutott csapatok húsz csapat közül tizenkilenc megtalálható a CIES által közzétett ranglistán. Az alábbi ábrán a sorozatban a legjobb négy közé jutott csapatok látható, a klubok neve mellett zárójelben pedig az akadémiájuk a profitabilitási rangsorban elfoglalt helye olvasható.

A Chelsea, a Real Madrid, a Barcelona és a Benfica is négyszer jutott a legjobb négy közé az ifi BL-ben és Szoboszlai Dominik egyik nevelőklubja, az osztrák Red Bull Salzburg is háromszor végzett a dobogón. Egyedül a Hoffenheim az, amelyik nem került be az elitbe az saját nevelésű játékosok tekintetében.

A magyar futballkedvelőket persze a leginkább az érdekli, hogy mi a helyzet a hazai csapatokkal.

A helyzet nem túl fényes, hiszen a legjobb száz között egyetlen magyarországi akadémia sem található, ellentétben a szomszédos országos együtteseivel.

Az ukránok két csapatukat, a Sahtyor Donyecket és a Dinamo Kijevet is a legjobban értékesítő klubok között tudhatják, akárcsak a horvátok a Dinamo Zagrebbel, valamint a Hajduk Splittel.

A legkitűnőbb mutatót a Red Bull Salzburg tudhatja magának, hiszen az osztrák együttes a CIES rangsorában csak 1 millió euróval maradt le a legjobb tízről – így tizenegyedik lett.

A CIES adatai és a fenti ábrák alapján is világosan kirajzolódik, hogy a sok saját nevelésű játékos értékesítése, illetve az utánpótlás-, valamint felnőttfutballban várható sikerek között összefüggés van. Kétségtelen, hogy kitűnő anyagi befektetés fiatal játékosokat magas áron eladni, topbajnokságokba – ahogyan az egyébként a Ferencváros 18 éves támadójával, Lisztes Krisztiánnal történt 2023-ban –, mert az hosszú távon megalapozhatja a klub pénzügyi stabilitását. A környező országok pozitív példáira pedig nem mondhatjuk, hogy elérhetetlenek, de ezen a téren egyelőre messze járunk szomszédainktól.

(Kiemelt képünkön: A Benfica fiataljai ünnepelnek Forrás: slbenfica.pt)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik