Tokió 2020: fiatalok, akik már az olimpián érezhetik magukat

Munkatársainktól utanpotlassport.huMunkatársainktól utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.06.02. 08:59
Címkék
Összeállításunkban – a teljesség igénye nélkül – olyan utánpótláskorú kiválóságokkal foglalkozunk, akik a közelmúltban harcolták ki az olimpiai indulás jogát, vagy kerültek a kvalifikáció küszöbére.

Amilyen sebességgel közeledik a tokiói olimpia július 23-ai megnyitó ünnepsége, a korosztályos sportolók ötkarikás álmai olyan gyorsasággal válnak valóra, vagy éppen foszlanak szét. A körképünkben szereplő fiatalok az előbbi tábor jeles képviselői.

TUDJÁK A HELYÜKET

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint az Adolf (elöl), Fejes kettősnek az olimpián a helye Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)
Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint az Adolf (elöl), Fejes kettősnek az olimpián a helye Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint az Adolf (elöl), Fejes kettősnek az olimpián a helye  •  Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Az egész évadban kiemelkedett a hazai kenusmezőnyből az egyaránt 21 esztendős Adolf Balázs és Fejes Dániel párosa, így nem lehetett kérdéses, hogy ez az egység vesz részt a szegedi, európai olimpiai pótkvalifikációs versenyen.

És a dunavarsányi Merkapt-Mekler László SE-t erősítő Fejes, valamint az Óbudai Ganz VSE-ben készülő Adolf valóra is váltotta a reményeket C–2 1000 méteren a Maty-éren: a duó a második helyen ért célba, így két férfi kenuskvótával gazdagodtak a magyarok.

S bár azt követően a számukra kevesebb téttel bíró – szintén Szegeden tartott – világkupaversenyen csak a nyolcadik helyen lapátoltak a célba, Hüttner Csaba szövetségi kapitány kijelentette: „Ennek a párosnak az olimpián a helye!”

Ezek után a szakvezető javasolta, hogy ebben a számban zárják le a hazai olimpiai válogatást, az indítványát a sportági szövetség szakmai bizottsága egyhangúlag, az elnökség pedig egy ellenszavazattal elfogadta.

Szőke Akex
Szőke Akex

Szőke Akex

AZ ÉRZELMEK MÁMORÁBAN

A május elején Szófiában rendezett olimpiai világkvalifikációs viadalon az ESMTK 21 éves kötöttfogású birkózója, Szőke Alex is kiharcolta a tokiói részvételt a 97 kilósok mezőnyében. A junior Európa-bajnok versenyző az első két mérkőzését nagyon simán, technikai tussal nyerte, majd a sorsdöntő kvótameccsen magabiztosan, 6–1-re múlta felül olasz riválisát.

„Az olimpiai indulást garantáló mérkőzés után hirtelen azt sem tudtam, hogy sírjak, nevessek, esetleg kiabáljak, akkora örömmámor fogott el. Nyilvánvalóan valamennyi kisgyerek, aki elkezd sportolni, arról álmodozik, hogy egyszer olimpiai bajnok lesz – ez nálam sem volt másképpen. Az addig vezető rögös út első felét pedig már sikerült bejárnom. Az álom másik fele azonban még beteljesítésre vár, de remélem, egyszer arra is sor kerül. Ha hasonlóan jó formát mutatok az olimpián, mint az év eddigi versenyein, akár a pontszerző hely is összejöhet, netán a dobogót is elcsíphetem” – nyilatkozta Szőke.

SOROZATOS TÜNDÖKLÉS

Gulyás Michelle: A fiatalságom előnyt jelenthetett Fotó: Buza Virág/MÖSZ
Gulyás Michelle: A fiatalságom előnyt jelenthetett Fotó: Buza Virág/MÖSZ

Gulyás Michelle: A fiatalságom előnyt jelenthetett  •  Fotó: Buza Virág/MÖSZ

Álomszerű első félévet tudhat maga mögött az UTE juniorkorú öttusázója, Gulyás Michelle is. A 20 éves kitűnőség kezdésnek megnyerte a budapesti Peridot nyílt fedett pályás versenyt (egyben az országos bajnokságot), később a második, szófiai világkupa-viadalon pályafutása legkiemelkedőbb eredményét elérve győzött, majd a székesfehérvári világkupadöntőn bronzérmes lett. Többek között ezeknek a teljesítményeknek köszönhetően áll tokiói repülőjegyet érő helyen az olimpiai kvalifikációs rangsorban, és noha a közelgő felnőtt-világbajnokságon még lehet pontokat szerezni, már matematikai esély sincs arra, hogy lemaradjon a kvótáról.

„Bízom benne, hogy a szövetségnek is be tudtam bizonyítani, hogy helyem van az olimpián, és engem visznek Tokióba – mondta Gulyás. – Az év elején még nem gondoltam, hogy ennyire előkelő helyen leszek a rangsorban, de most nagyon jó érzés ezt látni, hiszen rengeteg munka van mögötte. A fiatalságom talán azért jelentett előnyt, mert sűrűn követték egymást a versenyek, és könnyebben regenerálódhattam, mint az idősebbek. Örülök, hogy megtaláltuk azt a felkészülési módot, amely segített mentálisan és fizikálisan is elbírni a sorozatterhelést. A jelenlegi helyzetben úgy képzelem el az olimpiát, mint egy átlagos viadalt, csak sokkal szebb helyszínen és jobb körülmények között.”

Vas Kata Blanka
Vas Kata Blanka

Vas Kata Blanka

SEMMI MEGKÖNNYEBBÜLÉS

A júniustól hivatalosan is az SD Worx csapatában pallérozódó, 19 éves Vas Kata Blanka is ott lesz a hegyikerékpárosok tokiói mezőnyében. A szakágban U23-as világbajnoki ezüstérmes bringás ötkarikás szereplése a nemrégiben Zadovban rendezett C1-es világkupafutam megnyerése után vált biztossá. Bár a magyar kvótát érő kvalifikációs pontok jelentős részét még Benkó Barbara szerezte, Vas elképesztő gyorsasággal tekerte be magát a világelitbe, így már korábban kiderült, hogy az indulásért „megversenyeztetik” a két sportolót – ebből a párbajból jött ki jobban a fiatalabb bringás.

„Az év elején, amikor a koronavírus is elért, nem gondoltam, hogy összejöhet az olimpiai szereplés. Kicsit el is engedtem az egészet, és azzal nyugtattam magam, hogy később lesz még lehetőségem rá. Aztán az első világkupán – magamat is meglepve – harmadik lettem. Most sem érzem, hogy jó formában lennék, de az eredmények mást mutatnak. Gyerekkorom óta az olimpiai részvétel volt az álmom, és most vártam volna némi megkönnyebbülést magamtól. De a helyzet az, hogy egyre nyugtalanabb és izgatottabb vagyok. Az elképzelt felkészülésen nem kell változtatni, B tervünk csak arra az esetre volt, ha nem indulhatok az olimpián.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik