Tenisz: papírforma-vereségek az U14-es csapat Eb-selejtezőben

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.01. 19:00
Címkék
Bár a tizennégy évnél fiatalabb teniszezők között még korántsem szentírás a nemzetközi korosztályos ranglista, a helyezésekből következő papírforma mégis érvényesült a teniszezők U14-es csapat Eb-selejtezőjének első fordulójában. A magyar fiú- és leányválogatott egyaránt vereséget szenvedett a nála jobban poziciónált Szlovákia illetve Franciaország csapatától. Ezzel eldőlt, hogy mindkét együttes az 5.-8. helyért vívandó helyosztókban folytathatja hétfőn délelőtt.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huMindkét korosztályos magyar válogatott számára gyorsan véget ért az U14-es csapat Európa-bajnokság selejtezőjének érdemi része. Az elsőkörös vereség a fiú- és a leánycsapat számára egyaránt a búcsút jelentette a kontinentális finálétól. A Spanyolországban, illetve Olaszországban néhány napon belül sorra kerülő döntőbe ugyanis csak a nyolcfős csoport két legjobbja kvalifikálhatja magát, a magyarok viszont az 5-8.helyért folytathatják hétfőn a küzdelmet.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huMindkét korosztályos magyar válogatott számára gyorsan véget ért az U14-es csapat Európa-bajnokság selejtezőjének érdemi része. Az elsőkörös vereség a fiú- és a leánycsapat számára egyaránt a búcsút jelentette a kontinentális finálétól. A Spanyolországban, illetve Olaszországban néhány napon belül sorra kerülő döntőbe ugyanis csak a nyolcfős csoport két legjobbja kvalifikálhatja magát, a magyarok viszont az 5-8.helyért folytathatják hétfőn a küzdelmet.

A fiú csapat a szombati sikeres előselejtező után nem tudott újabb bravúrt produkálni a csehországi Eb-selejtezőn
A fiú csapat a szombati sikeres előselejtező után nem tudott újabb bravúrt produkálni a csehországi Eb-selejtezőn

Az U14-es fiú válogatott a szombati sikeres előselejtező után nem tudott újabb bravúrt produkálni a csehországi csapat Eb-selejtezőn

A csehországi selejtezőn szereplő fiúk nem szorultak bemelegítésre, azt már megtették előző nap a Norvégia elleni győztes előselejtezővel. A hősiesen kiharcolt győzelemnek köszönhetően léphettek pályára vasárnap délelőtt Szlovákia ellen, amely az esélylatolgatások és a korosztályos ranglistán elfoglalt helyezések alapján a négy kiemelt közül a leggyengébb ellenfélnek tűnt. S bár sokan úgy vélik, ebben a korosztályban korai még erőviszonyokról beszélni, azért a nagy ranglistás különbségek a pályán is megmutatkoznak. Így történt ez a magyar fiúcsapat esetében is, hiába húzta ki Szatmáry Adrián edző a legkedvezőbb ellenfelet, azért a szlovákok papíron jóval erősebbek voltak nálunk. S mint később kiderült nemcsak papíron, de a pályán is.

„Sajnos tényleg jobbak voltak a szlovákok, erőben mindenképpen, de technikailag is fölénk nőttek – értékelte a mérkőzést honlapunknak Szatmáry Adrián a csapatot elkísérő szövetségi edző. − Taktikai okokból változtattam a felálláson, Pesti Balázs helyett azértKárpáti Viktornak szavaztam bizalmat, mert a szlovákok egy nagyon magas, erős fiút állítottak ki második játékosként. A döntés a vereség ellenére is jónak bizonyult, Viktor remekül helytállt. A meccs szorosabb volt, mint ahogy a számszerű eredmény mutatja. Deli Mersén sajnos nyomot hagyott a szombati több, mint háromórás mérkőzés, érthető módon fáradtabb volt a szokásosnál. Az első szettben ennek ellenére még vezetett is, de végül elveszítette. A másodikban a szlovák fiú magasabb fokozatra kapcsolt, és nem hagyott esélyt Mersének a felzárkózásra. A páros nagyon kevésen múlott, a második szettben nagyon jól játszottak a fiúk, azt meg is nyerték. A super tiebreak mindössze három ponton ment el, sajnáljuk, mert szerettünk volna szépíteni, még ha a végeredményen ez nem is változtatott volna.”

A másik ágon Németország 2−1-re verte az esélyesebb lengyel csapatot, így ez utóbbi lesz a magyar válogatott ellenfele az 5-8. helyért vívandó helyosztók első találkozóján. Rossz hír, hogy két játékosuk is a korosztályos Top10 tagja, az első 3. a második pedig 6. a nemzetközi U14-es ranglistán. Jó hír, hogy a fiatal magyar teniszezők a kontinens legjobbjai ellen mérhetik fel saját tudásukat.

A dr. Zsiga László U14-es szövetségi edző által vezetett leánycsapat a fiúkkal ellentétben nem kényszerült előselejtezőre. Első mérkőzését a B-csoport házigazdája, a francia együttes ellen vívta, amely papíron, s mint utóbb kiderült, a pályán is nagyobb játékerőt képviselt, mint a magyar válogatott. Bartha Panna és Kántor Anna egyaránt sima vereséget szenvedett az egyesek során. S bár a páros eredménye már nem számított, azért a két magyar lány odatette magát, és az első szettet megnyerte a házigazda kettőssel szemben. A második szettben és a szuper tiebreakben azonban kijött az ellenfél nagyobb játéktudása, és simán fordított a francia csapat. Az ő esetükben is pontosan az történt, ami a fiúknál, az ellenfél nemcsak papíron volt sokkal erősebb, de a valóságban is. A házigazdák mindhárom játékosa Top50-es korosztályában (32.,35., és 42.), míg magyar részről Bartha Panna pillanatnyilag a 137., Kántor Anna a 148., Dankó Vanessza Dalma pedig a 282. helyen áll. Utóbbiak bármilyen jól küzdöttek is, a tudáskülönbség markáns volt, a számszerű eredmény pedig hűen tükrözi azt.

A Bartha, Kántor, Dankó trió hétfőn Szlovénia ellen folytathatja, de már csak az 5.-8. hely valamelyikét szerezheti meg.

Summer Cup, csapat Európa-bajnokság, selejtező
U14
Fiúk, Veska (Csehország): Szlovákia−Magyarország 3–0 Karol Vlcko− Kárpáti Viktor 6:3, 6:2, Peter Bejamin Privara−Deli Merse 6:4, 6:1, Peter Nad, Peter Benjamin Privara−Kárpáti Viktor, Pesti Balázs 6:2, 2:6, 10:7.
Leányok, Saint-Valery-en-Caux (Franciaország): Franciaország−Magyarország 3−0 Karen Marthiens−Kántor Anna 6:1, 6:2, Oceane Babel–Bartha Panna 6:1, 6:0, Karen Marthiens, Laia Petretic−Bartha Panna, Dankó Vanessza Dalma 3:6, 6:2, 10:1

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik