CS. G., I. SZ. 2020.11.28 18:37 Frissítve: 2020.11.28 19:46

Sportdiplomácia: minden LEN-bizottságba került magyar

Az Európai Úszószövetség történetében először mind az öt vizes sportág technikai bizottságában lesz magyar képviselő, és további bizottságokban is ott ülnek majd a magyar szövetségek nomináltjai – számolt be szerkesztőségünknek hírlevelében az Magyar Úszószövetség. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, akit két héttel ezelőtt választottak meg a LEN alelnökének, első ízben vett részt a szervezet vezérkarának ülésén.

Szabó Tünde szerint talán sosem volt akkora magyar hatás a LEN munkájára, mint az elkövetkezendő időszakban (Fotó: Török Attila)

Az öt legfontosabb, az egyes sportágak versenyeit felügyelő technikai bizottságok mindegyikében lesz hazai képviselő, amire még nem volt példa korábban.

Az úszóknál a kiváló edző és egyetemi oktató, Kovácshegyi Ferenc, a vízilabdázóknál az olimpiai bajnok Molnár Tamás, a műugróknál az egykori válogatott, később tekintélyes pontozóbíró Kelemen Ildikó, a műúszóknál a versenyszervezésben is rendkívül tapasztalt nemzetközi bíró Vizi Judit, míg a nyílt vízi úszóknál az egykori versenyző, az elmúlt időszakban versenyeken bíráskodó Lázár Rita került a beválasztottak közé.

„Magyarország tekintélye és befolyása az Európai Úszószövetségben talán még sohasem volt ennyire jelentős, mint ebben az időszakban – idézi Szabó Tündét a MÚSZ hírlevele. – Az elmúlt évek sportdiplomáciai munkája, a megannyi, óriási sikerrel megrendezett esemény mind hozzájárult ahhoz, hogy Paolo Barelli elnök úr és vezető társai kivétel nélkül elfogadják a magyar javaslatokat. Fontos volt Wladár Sándor elnök úr és a MÚSZ-delegáció szeptemberi római látogatása, illetve a kongresszus óta zajló egyeztetések is – ennek köszönhető, hogy a következő négy évben gyakorlatilag nem születhet fontos döntés a LEN-ben magyar részvétel nélkül.”

A technikai grémiumok mellett további magyar képviselőknek is fontos szerep jut majd: dr. Fürstner József továbbra is az orvos-bizottság tagja, a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó Madaras Norbert a marketing-bizottságban tevékenykedhet, dr. Salamon Ferenc a kitüntetésekről döntő testület tagja marad, míg Csurka Gergely a LEN sajtófőnökeként hivatalból a médiabizottságban dolgozik tovább. A LEN Bureau tagjait kijelölik egy-egy bizottsággal való kapcsolattartásra, és Szabó Tünde a médiatestület munkáját felügyeli majd.

Az ülésen az is eldőlt, hogy a következő LEN-kongresszusnak Budapest ad otthont, de nem az eredetileg javasolt időpontban, a jövő májusban esedékes Európa-bajnokság időszakában, hanem 2021 szeptemberének végén.

„Úgy gondoltuk, az idén novemberre halasztott választó kongresszus után fél évvel nem igazán érdemes egy újabb összejövetelt tartani – indokolt Szabó Tünde. – Szeptemberben az olimpia, illetve a júniusi FINA kongresszus után sokkal több mindenről eshet szó, ami fontos az európai úszósport számára. Mi pedig örömmel vállaljuk a kongresszus őszi megrendezését, jelezve, hogy Magyarországra mindig számíthat a LEN.”

A második négyéves ciklusát kezdő Molnár Tamás a vízilabdázóknál ezentúl a bizottság alelnökeként tevékenykedik. A pólósoknál csaknem két évtized után véget ért a Gianni Lonzi-éra: a legendás olasz sportdiplomata utódaként a spanyol Angel Moliner irányítja a vízilabda szakágat.

2021.01.07 22:07:47

Úszás KOVÁCS ERIKA

Az úszóelnök óvatosabb az olimpiát illetően, de a válogatottak a járvàny ellenére megkapnak minden támogatást.

2021.01.07 20:13:08

Úszás MALONYAI PÉTER 

NS-VÉLEMÉNY. A legjobb szakembereket és valamennyi érdekelt intézményt csatasorba tudta állítani.

2020.12.24 08:28:32

Úszás KOVÁCS ERIKA

Viszonozni akarják azt a törődést és figyelmet, amelyet ők kaptak a kórházban 32 évvel ezelőtt.

2020.12.19 21:57:31

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Bocsánatot kérni, beismerni nem a gyengeség, hanem az erő jele. Ezért is régi vágyam egy sorozat indítása, amelyben a magyar sport emblematikus alakjai beszélnének arról, amit nem mondhatnak el senkinek, elmondják hát mindenkinek.

2020.12.12 21:07:41

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Tokióban a kapitánynak jóval rövidebb mondatot kell majd ismételgetnie.