Úszás: A fejemben már a párizsi olimpia jár – Sós Csaba

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.04.06. 08:52
null
Sós Csaba fejében már Párizs jár (Fotó: Tumbász Hédi)
Két hét múlva rajtol Debrecenben az országos bajnokság, a kapitányt a legjobbjainkról, kiemelten Milák Kristófról kérdeztük.


– Akkor halljuk annak a bizonyos hadműveletnek a részleteit.

– Ha jól sejtem, Milák Kristóf idei terveire kérdez rá – reagált mosolyogva Sós Csaba szövetségi kapitány. – Valóban így fogalmaztam fiatal klasszisunk kapcsán, hiszen eddig lebeszéltük arról, hogy a világversenyeken több számot vállaljon, mostantól viszont ezt bátran megteheti, hiszen megnyert már mindent, amit úszó ebben a sportágban megnyerhet. Van elképzelésem róla, milyen további számokat vehet fel a repertoárjába Milák Kristóf, s bár tudom, sokan újabb kiváló eredményt várnak tőle a hazai rendezésű világbajnokságon – én is –, mindenkinek meg kell értenie: ebben a fiúban jóval több van, mint amit eddig láttunk tőle. Az egyéni számok mellett váltókban is gondolkozom Kristóf kapcsán.

– Beszélt is már erről vele?
– Az ilyen klasszisokat mérhetetlenül tisztelem, semmi olyanra nem vettem és nem venném rá őket, amivel érzelmileg nem tudnak azonosulni, ám Kristóf korábbi felvetései a szívemből szóltak: mérhetetlenül szimpatikus volt nekem, hogy a 2018-as rövid pályás vébén indulni akart, de sikerült őt eltéríteni az elképzelésétől – aztán a nyári világbajnokságon világcsúcsot úszott kétszáz pillangón. Tokióban is több számot szeretett volna vállalni, ám szerencsére hamar megértette, hogy előbb nyerjen egy olimpiai aranyat, utána kísérletezhet. Eljött az idő…

– Mit jelent ez a kísérletezés?
– Semmiképpen sem azt, hogy szertelenül minden hülyeségbe belemegyünk. Mellen biztosan és ebből kifolyólag minden bizonnyal vegyesen sem látjuk őt: Kristóf a születése után a diperteoltással együtt megkapta a mellúszás elleni szérumot is.

– Az úszásnemek mellett a távok hossza is felvet kérdéseket.
– Kristóf klasszikus kétszázas úszó, ám alkalmas rá, hogy százon és négyszázon is jó legyen. Úszott ő jó négyszázakat fiatalabb korábban, ha van kedve hozzá, miért ne vállalhatná újra? Hogy százon, például száz pillangón mire képes, azt meg láthattuk az olimpián; a Caeleb Dressellel vívott csata a tokiói úszóversenyek legemlékezetesebb küzdelme volt, előbb-utóbb megveri az amerikait is.

Eljött az idő a kalandozásra: Milák Kristóf a jövőben több számban is kipróbálhatja magát (Fotó: Tumbász Hédi)
Eljött az idő a kalandozásra: Milák Kristóf a jövőben több számban is kipróbálhatja magát (Fotó: Tumbász Hédi)


– Két hét múlva rajtol Debrecenben az országos bajnokság. Akár Miláktól, akár a többi kiválóságtól várható kiugró időeredmény a cívisvárosban?
– Nem számítok rá. Eredetileg az ob-t négy héttel követte volna a fukuokai vébé, ám a japánok helyére mi ugrottunk be, viszont a világbajnokságot egy hónappal később rendezzük. A hagyományos magyar felkészülési rendszer szerint ha a rendelkezésre álló hetek száma osztható néggyel, akkor megoldható a feladat, ám érdemi változás elérésére kell három-négy hónap, vagyis számomra mindenképpen informatív lesz az, amit a magyar bajnokságon látok.

– Mert alapvetően még ezt a hagyományos felkészülési rendszert alkalmazza mindenki itthon?
– Kettő meg kettő ugyanúgy négy, mint volt a középkorban. Ez nem egy megkövült rendszer, tartalmazza az alapvetéseket, amelyek hosszú idő során, például a mi montreali olimpiai kudarcunk árán alakult ki, és pusztán kereteket ad, amelyek közé könnyedén beilleszthető minden új ismeret.

– Azt mondta, informatív lesz önnek az ob. Ezt a világbajnokság kapcsán jelentette ki?

– Igen. Sokan foglalkoznak még mindig a koronavírus-járvánnyal, akadnak események, amelyeket halasztanak, törölnek, az én fejemben viszont már a párizsi olimpia jár, hiszen a ciklus felénél tartunk! Akik Párizsban főszereplők akarnak lenni, azoknak már az idei világversenyeken bizonyítaniuk kell, ahhoz pedig az országos bajnokságon nagyot kell úszniuk.

– A fiatalok közül kinek a kiugrására számít?
– Kós Hubert a kilencedik helyen zárta a világranglistát kétszáz vegyesen. Az egy másodperces javulás, amely nem számít csodának, azt jelentené, hogy bármelyik világversenyen dobogós lehetne. Betlehem Dávid a másik, fiatalkoromban éppen olyan akartam lenni, mint ő. Elképesztő módon tud versenyezni, remek hajrára képes, szemtelen, ugyanakkor megfontolt fiú, több olyan tulajdonsága is van, amely külön-külön is ritka. Rég volt már olyan ezerötszázas úszónk, amilyen belőle válhat. És ki ne hagyjam Pádár Nikolettet, akinek kétszáz gyorson mutatott teljesítményére már a külföldi szakemberek is felkapták a fejüket.

– Van még négy úszónk, akikre külön is rákérdeznék. Kezdjük Verrasztó Dáviddal!

– Készül, komolyan veszi a felkészülést. Harmincnégy éves, vagyis ő sem fiatalodik, ám esetében van bennem a legkevesebb kérdőjel. Tele van ambícióval, ég benne a vágy, hogy ott legyen a legjobbak között.

– Hosszú Katinka.
– Hétköznapi emberként, de kapitányként is csak azt tudom mondani, kívánom, hogy megszerezze a századik érmét világversenyen, ennél több terhet nem tennék rá. Katka továbbra is a magyar úszósport ékköve.

– Kapás Boglárka Milák Kristóffal készül szeptember óta, ráadásul a budapesti világbajnokságon címvédőként indul kétszáz pillangón.
– Bogi hatvanévesen is tizennyolcnak néz majd ki, mindig mosolyog, ám ha feláll a rajtkőre, igazi gengszter válik belőle. Nagyon komoly úszó, s bár tudjuk, hogy krónikus betegséggel küszködik, bizalmam feltétlen benne.

– Szilágyi Liliána az év végén bejelentette, hogy visszatér az úszáshoz, és Győrben folytatja.
– Érdeklődéssel várom Liliána szereplését.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik