Tokió 2020: legfeljebb tízezer néző vehet részt az eseményeken

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2021.06.21. 11:24
null
A japán hírügynökség kutatása szerint a japánok 30.8 százaléka nem rendezné meg az olimpiát (Fotó: AFP)
A tokiói olimpia szervezői és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) hétfőn bejelentette, hogy a helyszínek befogadóképességének 50 százalékát használják ki, de maximum tízezer néző lehet egyszerre a létesítményekben.

 

A helyi szervezők, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság, a japán kormány és a tokiói önkormányzat vezetőinek egyeztetése után született meg a döntés, amely ellent mond Dr. Omi Sigeru – japán egészségügy legfőbb tanácsadója – tanácsának, aki szerint a legbiztonságosabb az lenne, ha nem lennének nézők a játékokon. A szakember korábban azt mondta, nem normális, hogy egy világjárvány közepén megrendezik az eseményt.

A külföldi szurkolókat már korábban kitiltották, azonban a helyi szurkolóknak is szigorú szabályokat kell betartania. Nem gratulálhatnak a sportolóknak, maszkot kell viselniük, és egyenesen haza kell menniük a versenyek után. A szervezők szerint körülbelül 3.6-3.7 millió jegy áll a japán lakosok rendelkezésére.

Tokió és más területek is részleges szükséghelyzetben vannak az elmúlt hétvégétől július 11-ig a koronavírus-járvány miatt. Az új szabályok értelmében az éttermek korlátozott időszakban alkoholt is felszolgálhatnak.

„Ha a szükséges lesz az, hogy újabb szigorításokat vezessünk be, akkor én nyitott leszek arra, hogy a szurkolók ne mehessenek be, hiszen az elsődleges az, hogy az emberek biztonságát megőrizzük. Ha aj játékok ezzel nem férnek össze, akkor nem fogok hezitálni, nem engedélyezem a nézők részvételét" – nyilatkozta a döntés meghozatala előtt japán miniszterelnöke, Szuga Josihide.

A japán hírügynökség friss közvélemény-kutatása szerint a lakosok 40.3 százaléka zárt kapus rendezést szeretne, a válaszadók 30.8 százaléka pedig úgy vélte, hogy le kellene mondani az olimpiáról – írja az MTI. A Távirati Iroda másik cikke szerint a japán vállalatok több mint 60 százaléka a legszívesebben törölné vagy elhalasztaná a tokiói olimpiát a koronavírus-járvány miatt.

A fővárosi Soko cég kutatása alapján a megkérdezett vállalatok csaknem 35 százaléka inkább az olimpia lemondását részesítené előnyben, s a válaszadók további 29.3 százaléka támogatta az ötkarikás játékok időpontjának újabb módosítását. Ugyanakkor a cégek 36 százaléka amellett foglalt állást, hogy a tavalyról idénre halasztott olimpiát a terveknek megfelelően, idén július 23. és augusztus 8. között kell megrendezni.

Az ellenzők nagy többsége – 76.3 százalék – a védőoltások alacsony szintjét nevezte meg az olimpia lemondásának vagy elhalasztásának fő okaként. A válaszadók 75.7 százaléka aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy Japánban a versenyek nyomán súlyosbodhat a járványügyi helyzet, mivel sok külföldi érkezik az országba.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik