A család legrosszabb sportolója – a teniszező Sebastian Korda apja sikereit is felülmúlhatja

Vágólapra másolva!
2023.01.28. 14:37
null
Az idei Australian Openen a legjobb nyolc közé jutó 22 éves Sebastian Kordából a jövő nagy bajnoka válhat (Fotók: AFP, Getty Images, Instagram, Twitter)
Profi jégkorongozónak készült, de elég volt egy katartikus meccsélmény ahhoz, hogy Sebastian Korda teniszező szülei útjára lépjen. A 196 centi magas amerikai színekben szereplő játékos egyelőre csak kóstolgatja a közvetlen elitet, ám abban mindenki egyetért, ha majd úgy istenigazából elkapja a fonalat, nem az idei Australian Open-negyeddöntő lesz a legnagyobb sikere.
NÉVJEGY: SEBASTIAN KORDA
Született: 2000. július 5., Bradenton, Egyesült Államok
Állampolgársága: amerikai
Sportága: tenisz
Ütőfogása: jobb (kétkezes fonákkal)
Legjobb világranglista-helyezése: 30. (2022. május 2.)
Pénzdíja: 2 732 387 dollár
Kiemelkedő eredményei: ATP 250-es tornagyőztes (Emilia-Romagna Open, 2021, egyes), Australian Open-negyeddöntős (2023, egyes), junior Grand Slam-győztes (Australian Open, 2018, egyes), U21-es vb-döntős (Next Gen ATP Finals, 2021, egyes)

2009. szeptember 7., New York, Arthur Ashe Stadion. A US Open nyolcaddöntőjének aznap esti mérkőzésén a negyedik kiemelt Novak Djokovics a 15. helyen rangsorolt Radek Stepánekkel játszott, azaz inkább játszadozott, lévén a szerb teniszező három könnyű játszmában (6:1, 6:3, 6:3, alig 106 perc alatt) lelépte cseh ellenfelét. Az egyoldalú, bár rém szórakoztató partit tátott szájjal nézte az alig kilencesztendős Sebastian Korda. Nem ez volt élete első tenisz-élménye, hiszen apja, az egykori világranglista-második Petr Korda a pályát vesztesként elhagyó Stepánek edzője volt ekkoriban, bár az is igaz, hogy „Sebi” először kísérte el a papát egy nagy tornára. De édesanyja is mesélhetett neki ezt-azt a wimbledoni gyep illatáról vagy a kétkezes fonákról – Regina Rajchrtovának fénykorában a 26. volt a legjobb ranglistahelyezése, indult Grand Slam-tornákon és részt vett az 1988-as szöuli olimpián is.

Mégis, fiuk addig hallani sem akart a teniszről. Bár kipróbálta, akárcsak a karatét és a golfot, ám hároméves korától a jégkorong vált a szenvedélyévé. Észak-Amerika egyik legerősebb korosztályos csapatában játszott, heti öt napot töltött a jégen, és arról álmodott, hogy ha felnő, meg sem áll az NHL-ig, és akár kedvenc csapatánál, a Boston Bruinsnál is szóhoz juthat.

2018: eddigi legnagyobb sikerét elérve megnyerte az Australian Open junior fiú egyesét
2018: eddigi legnagyobb sikerét elérve megnyerte az Australian Open junior fiú egyesét


Na, ez a jól felépített jövőkép omlott össze kártyavárként azon az őszi estén. Az ifjú Kordát teljesen megbabonázta a telt házas stadion hangulata, a tömeg energiája, a játék lendülete, és mindaz az újdonság, amit egy egyéni sportág adhat a csapatjátékon szocializálódott gyereknek. „Kicsit a szívemre hallgattam – emlékezett vissza csaknem tíz évvel később a sorsfordító flow-élményre –, és láttam, hogy életem hátralévő részében ezt csinálom.” Majd miután hazatért a család floridai otthonába, egyenesen kibökte: „Apa, anya, nem akarok többé jégkorongozni. Teniszezni akarok!”

És a cseh szülők gyerekeként 2000. július 5-én az Egyesült Államokban született Sebastian Korda tényleg teniszező lett, pedig kortársaihoz képest jókora hendikeppel indulva vágott neki az alapok elsajátításának. Ám édesapja, az egyéniben (1998) és párosban (1996) is Australian Opent nyerő Petr Korda amondó volt, a gyerek szisztematikus munkával, megfontolt edzéstervvel és nagy adag türelemmel eltüntetheti a hátrányát. „Mondtuk neki, hogy nem lesz könnyű, de azt is tudtuk, hogy ha igazán szeret teniszezni, felzárkózhat” – nyilatkozta Petr Korda fia berobbanásakor. És a türelmet komolyan gondolták a szülők, akik mindketten kivették a részüket Sebastian felkészítéséből, hiszen amíg Petr Korda Radek Stepánekkel járta a versenyeket, felesége, Regina felügyelte az edzésmunkát. Nem hajtották túl Sebastiant, nem hurcolták tornáról tornára – nem akarták kiölni belőle a sportág iránti szeretetet még azelőtt, hogy karrierje érdemben elkezdődött volna.

Apjának, Petr Kordának sokat köszönhet
Apjának, Petr Kordának sokat köszönhet


(És ha már Stepánek! Érdekes játéka a sorsnak, bár aligha véletlenről van szó, meg aztán hasonló, indigóval másolt epizód ezen kívül is akad Petr és Sebastian Korda pályafutásában... Szóval, amíg játékosként az apa 13 éven át dolgozott együtt Radek Stepánekkel, addig néhány éve fordult a kocka, és a 44 esztendős cseh szakember lett a „kis” Korda mestere. Stepánek, akire egyébként Sebastian mindig úgy tekintett, mint a bátyjára, hiszen sokszor nyaralni és síelni is együtt mentek, és aki egy ízben úgy fogalmazott, hogy mivel már benne is megvan a Kordák DNS-e, Sebastiannak sem adhat át mást, csak amit annak idején Petrtől megtanult. Sebastian Korda pedig azt mondta, ennek nyilván az lesz a folytatása, hogy egyszer majd ő készíti fel Stepánek lányait, és így tovább az idők végezetéig...)

A vízválasztó a 2018-as Australian Open junior egyesének megnyerése volt. Az amerikai színekben versenyző, s az apjára – a viccesen csak két lábon járó fogkefének nevezett, 190 centi magas Petr Kordára – testalkatában és játékában is kísértetiesen hasonlító fiú (feljegyzendő, hogy egy esztendővel a magyar Piros Zsombor melbourne-i sikerét követően) 7. kiemeltként hódította el a trófeát. Jellemző, hogy nem is önmaga miatt akarta megnyerni a viadalt, hanem hogy így köszöntse fel az ötvenedik életévét a döntő előtt néhány nappal betöltő papát. Akinek ugye éppen Melbourne hozta meg a legnagyobb egyéni sikert – néhány nap híján húsz évvel fia első jelentős diadala előtt. S az apja iránti tiszteletből aztán Sebastian pontosan úgy ünnepelt a díjátadó ceremónia végén, mint Petr Korda 1998. február 1-jén: felugorva, a két lábát ollószerűen szétnyitó mozdulattal.

Ha Korda és Melbourne, akkor Grand Slam-győzelem és az a bizonyos ollózó ugrás
Ha Korda és Melbourne, akkor Grand Slam-győzelem és az a bizonyos ollózó ugrás


Ám ha azt hinnénk, hogy ezzel véget is ért a Kordák ausztráliai sikerszériájának felsorolása, jókorát tévedünk. Sebastian két nővére, az egyaránt profi golfozóként sikereket elérő Jessica és Nelly Korda ugyanis szintén megugrotta a maga melbourne-i ollóját! A 29 esztendős, az LPGA-sorozatban hat győzelmet számláló Jessica 2012-ben nyerte meg a női Australian Opent, míg öt esztendővel fiatalabb húga, a 2021-es tokiói nyári olimpián aranyérmet nyerő Nelly 2019-ben hódította el ugyanezt a serleget, teljessé téve ezzel a „Korda-slamet”.

Ám hogy a profi teniszezők mezőnyéhez 2018-ban csatlakozó, azóta már öt ATP-tornán és a korosztályos világbajnokságnak tartott Next Gen ATP Cupon is döntőbe jutó, s ezek közül a 2021-es Emilia-Romagna Opent az olasz Marco Cecchinato ellen megnyerő Sebastian Korda még mindig két lábbal a földön állva képes szemlélni a körülötte gyorsan változó világot, s egyáltalán nincs elszállva magától, azt talán jól mutatja az alábbi történet. Miközben 2023-ban egy ATP-tornadöntővel (Adelaide-ben csak Novak Djokovics állította meg) és karrierje első Grand Slam-negyeddöntőjével (a harmadik fordulóban kiejtve a tavalyi döntős orosz Danyiil Medvegyevet, hogy aztán a nyolc között egy másik orosz, Karen Hacsanov ellen érjen véget a menetelése) rúgta be a szezon motorját, a napokban azt nyilatkozta, biztató eredményei ellenére sem tett még le annyit az asztalra, mint a családtagjai. „Édesanyám 26. volt a világranglistán, a papám második, Nelly nővérem volt ranglistaelső, az idősebbik testvérem, Jessica pedig hatodik, úgyhogy egyelőre egyértelműen én vagyok a családunk legrosszabb sportolója.”

Gyerekként a bálványozott Rafael Nadallal…
Gyerekként a bálványozott Rafael Nadallal…
…még a macskáját is Rafának nevezte el
…még a macskáját is Rafának nevezte el


Mindezt persze illik a helyén kezelni, és nemcsak azért, mert jövő hétfőn Sebastian Korda már minden bizonnyal a világranglista 26. helyéről mosolyogva várja a szezon következő kihívásait, hanem mert a 22 esztendős játékostól fényes és sikeres jövőt vár a teniszszakma. „Talán az egyik legerősebb ütő a mezőnyben, nem hibázik sokat, agresszív, és nagyon korán üti meg a labdát. Kicsit olyan, mint Novak Djokovics” – méltatta legyőzőjét Melbourne-ben az orosz Medvegyev. Mint ahogy Sebastian gyerekkori példaképe (rajongásáról mindent elmond, hogy a szobája tele volt Nadal-poszterekkel, és még a macskáját is Rafának nevezte el), a spanyol Rafael Nadal is nagyon jó véleménnyel van az ifjú Kordáról. „Remek srác és már most kész játékos. Jól szervál, tökéletesen játszik az alapvonalról és fejben is nagyon összeszedett. Minden adva van ahhoz, hogy a világ egyik legjobb teniszezője legyen” – nyilatkozta róla Nadal két éve. És az sem véletlen, hogy Andre Agassi (no és felesége, Steffi Graf is) mentorként segíti Sebastiant, akivel még 2020-ban ismerkedett össze, majd dolgoztak is együtt Las Vegasban, és az egykori kiváló játékos a mai napig figyelemmel kíséri Korda teljesítményét. Az Australian Open alatt is folyamatosan kapcsolatban álltak egymással, és ez jó hatással volt Korda játékára.

„Most tele vagyok önbizalommal és mindent egybevetve büszke lehetek magamra
– tekintett előre Sebastian Korda Melbourne-ben. – Próbálom ugyanezt folytatni a továbbiakban is. Azt hiszem, hogy már a közeljövőben igazán nagy tettekre lehetek képes.”

SEBASTIAN KORDA 10 LEGSZEBB PONTJA A 2023-AS AUSTRALIAN OPENEN



(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. január 28-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik