Kínkeserves, maratoni csatában jutott tovább Szávay Bad Gasteinben

Vágólapra másolva!
2008.07.18. 17:43
A múlt heti, budapesti Gaz de France WTA-torna után Bad Gasteinben is közel állt ahhoz Szávay Ágnes, hogy hamar véget érjen szereplése. A magyar lány a világranglistán 320. osztrák Melanie Klaffner ellen mérkőzéslabdákat hárítva, a döntő szettben 2:5-ről fordítva győzött 3:6, 7:6, 7:6-ra, ezzel pedig bejutott a 3. fordulóba – 3 óra 6 perces, maratoni küzdelemben.
Három óra hat percbe telt, de Szávay Ágnes átverekedte magát osztrák ellenfelén
Fotó: Reuters (archív)
Három óra hat percbe telt, de Szávay Ágnes átverekedte magát osztrák ellenfelén
Három óra hat percbe telt, de Szávay Ágnes átverekedte magát osztrák ellenfelén
Fotó: Reuters (archív)
Három óra hat percbe telt, de Szávay Ágnes átverekedte magát osztrák ellenfelén

Az eső rányomja a bélyegét a Bad Gastein-i tenisztornára: két esőszünet között néha „kitört” egy teniszmeccs is a viadalon... Már Szávay Ágnes első mérkőzésére (az ukrán Kutuzovát verte 6:4, 6:2-re) is két esős nap után került sor, majd a második mérkőzést is egynapos kihagyás után kezdhették el a mérkőző felek.

Az első helyen kiemelt magyar lány ellenfele a szabadkártyával induló osztrák Melanie Klaffner volt, aki az első fordulóban már okozott egy meglepetést, hiszen nevesebb cseh ellenfelét, Lucie Safarovát búcsúztatta.

Klaffner most is nagyon motiváltan kezdett. Rögtön az első szett elején brékelte Szávayt, 3:1-re elhúzott, és teljesen kézben tartotta a játszmát. A statisztika szerint Klaffner elsősorban saját adogatásainak köszönhette a szettet, szervái után bőven 80 % fölött nyerte a pontjait, míg Szávaynál ugyanez a szám 60 % körül volt.

A világranglistán a 320. helyen tanyázó osztrák lány a második játszmában is „bekezdett”: rögtön elnyerte a soltvadkerti illetőségű magyar lány adogatását, majd a harmadik gémben is ugyanezt tette, és máris 3:0-ra vezetett.

Szávay szépített, ám a saját szerváival nem boldogult (1:4), majd Klaffner közel, pontosabban egy gémre került a mérkőzés megnyeréséhez. Szávay azonban tartotta magát, feljött 5:4-re. A tizennyolc éves osztrák lány ekkor kétszer is a mérkőzéslabdához jutott, de Szávay hárította őket, és kiegyenlített.

A második játszma sorsa rövidítésben dőlt el, nem mindennapi izgalmak közepette. Klaffner újabb meccslabdákat hagyott ki, míg Szávay második játszmalabdáját értékesítette, így jöhetett a döntő szett.

A harmadik játszmában gyakorlatilag az számított eseménynek, ha valaki tudta hozni adogatását: Klaffner nyerte szerváját, majd zsinórban öt brék következett…

Szávay először 2:5 után hozta az adogatását, majd Klaffner megingott, mikor újból a meccsért szervált, és a magyar lány feljött 4:5-re, ezután pedig ki is egyenlített. A mérkőzés végül rövidítésben dőlt el: itt már a rutinosabb Szávay jobban koncentrált, és a tie-breaket megnyerve több mint háromórás maratoni csatában legyőzte a hazai versenyzőt.

TENISZ WTA-TORNA, BAD GASTEIN

2. FORDULÓ
Szávay Ágnes (magyar, 1.)–Melanie Klaffner (osztrák, szk.) 3:6, 7:6, 7:6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik