Curling: A követ nekem sem könnyű ellökni – Shane Tusup

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2022.03.17. 07:44
null
Tusup (balra) munka közben (Fotó: Tumbász Hédi)
Ettől az idénytől Shane Tusup is segíti a 2009-es curling-világbajnokságon ezüstérmet szerző Szekeres Ildikó, Nagy György vegyes páros munkáját. A duó célja, hogy nemzetközi viszonylatban minél magasabb polcra helyezzék a hazai sportágat, ebben állt melléjük az amerikai szakember.

 

– Sokan gondolják a curlingről, hogy unalmas...
Mindegyik sportág unalmas azoknak, akiknek nincs meg a megfelelő háttere a megértéséhez – ez nekem sosem volt probléma, hiszen lehet, hogy nem ismerek valamit, de meg akarom ismerni. Amint megbeszéltük a közös munka részleteit, fejest ugrottam a sportágba mondta a Magyarországon élő amerikai sztáredző, Shane Tusup a Nemzeti Sportnak arról, miként kezdett megismerkedni a hazánkban kevésbé felkapott sportággal. Amikor megérted a curlinget, látod a jégen a formációkat, nagyon izgalmassá válik az egész, szinte már függőséget is okozhat.

– Több hónapnyi munka után mit gondol a sportágról?
Azt, hogy lenyűgöző, olyan, mint amikor a sakk találkozik a golffal. Rengeteg készség szükséges hozzá, és ugyan sokan azt gondolják, nem túl atletikus, de én jó fizikumúnak tartom magamat, és hát... Azt a nehéz követ még nekem sem könnyű jól ellökni. Sokszor milliméternyi eltérésekről beszélünk az eredménynél, több olyan, komoly téttel rendelkező meccset követtem, amelyen a mérésig nem is látszott, melyik kő van közelebb a ház középpontjához. Ezek olyan nüanszok, mint úszásban az ezredmásodpercnyi különbség egy futamban. Egyébként abban a golf is hasonló, hogy csak addig tűnik egyszerűnek, amíg nem neked kell csinálni, de amint odaállsz, rájössz, valójában mekkora tudást igényel.

Tusup fejest ugrott a curling világába (Fotó: Tumbász Hédi)
Tusup fejest ugrott a curling világába (Fotó: Tumbász Hédi)

– Mennyire lepődött meg azon, hogy bár hazánkban kicsi a curlingközösség, a magyarok ebben a sportágban is értek el nagy sikereket?
Semennyire. 2012-ben jöttem ide, azóta mondom, rengeteg területen nagyon tehetségesek a magyarok. Szeretném inspirálni az itteni embereket, hogy megértsék, ha el tudnak valamit képzelni, meg tudnak álmodni, azt el is lehet érni, csak ki kell hozzá lépniük a történelmük, saját történetük, kulturális közegük árnyékából, bármiből, ami miatt nincs elég önbizalmuk, és ami visszatartja őket.

– Elsősorban mentális, vagy inkább fizikai vonalon segíti a Szekeres Ildikó, Nagy György kettős felkészülését?
Nem lehet így szétbontani, nagyon komplex a munka, amelyet együtt végzünk. Minden edzésükön ott vagyok, de Ildikóval külön is dolgozom, a készségeit, a teljesítményét csiszoljuk. Átvesszük közösen a játék lehetséges forgatókönyveit annak érdekében, hogy mindent a lehető legmagasabb szinten tudjanak kivitelezni mindketten. Az én szakértelmem nem a curling oktatására vonatkozik, hanem arra, miként lehet rávenni valakit, hogy egy adott pillanatban egy adott feladatot a lehető legmegfelelőbben hajtson végre. Sosem maga a sportág, sokkal inkább a teljesítménymaximalizálás a területem. Ehhez mindig a dolgok mélyére kell nézni. Lehet, hogy egy fizikai jellegű hiba alapja mentális probléma, de mentális hiba mögött is állhat fizikai ok.

– Miben más a páros hölgy és férfitagjával dolgozni?
Teljesen eltérő koncepciójú emberek, épp ezért alkotnak tökéletes párt – de meg kell találni, hogyan tudnak a leghatékonyabban együttműködni. Két ellentétes pólusú személynél az a kulcs, miként kapaszkodhatnak össze, mint jing és jang. György a szigorú, tudományos oldalt képviseli, pontos és precíz, tudja, mit akar, rendkívül éleslátású, nem véletlenül ő tartja az egyéni versenyszám rekordját a magyar férfimezőnyben. Ildikó ezzel szemben atletikus és természetes tehetség, zsigerből érzi, mit hogyan kell csinálnia. Amikor külön edzünk, mindig megmondhatja nekem nyíltan, amit gondol vagy érez. Különböző a stílusuk, és fontos, hogy ezt harmonikusan illesszük össze.

VÉLEMÉNY

Dencső Blanka edző, csapatvezető: – A páros nagyon sokat dolgozott, hogy folyamatosan magas színvonalon tartsa a játékát. Az országos bajnokságon összhangban, koncentráltan játszottak, erre büszkék vagyunk. Az kifejezetten öröm, hogy ez a szakág Magyarországon folyamatosan biztosítja a top játékosokat és nagy jövő van a juniorokban is, ez is biztosítéka annak, hogy itthon megfelelően tudjunk készülni, erős versenyhelyzetek legyenek.

– Mi a célja a curlingben?
Minden esetben ugyanaz, vagyis hogy a versenyzők elérjék céljaikat, ami nekik még mindig az, hogy meglegyen a sportág első magyar téli olimpiai kvótája. Meccsről meccsre haladunk előre, szerintem György és Ildikó is kezdenek nagyobban gondolkozni, azt meglátni, hogy ez akár még el is érhető. Aztán ha mégsem sikerül, lehet ideig-óráig csalódott az ember, de ott az egész út, a húsz évük a sportágban, és a hatásuk mindenkire, aki ehhez kapcsolódott.

– A Szekeres, Nagy duó visszavonulása után maradna a sportágban?
– Nagy örömmel maradnék. De ha esetleg le is jár az időm, amikor visszavonulnak, bármikor nyitott vagyok rá, hogy újrakezdjem a munkát a curlinggel, addig pedig az itt megszerzett tudást viszem tovább az üzleti életbe, a fociba, a jégkorongba... Abban mindig is jó voltam, hogy szinergiákat találjak különböző területek között.

CURLING
Vegyes páros országos bajnokság, Kamaraerdei Curling Klub
Bajnok:
Szekeres Ildikó, Nagy György (Vasas, edzők: Dencső Blanka, Shane Tusup), 2. Joó, Tatár (Vasas, UTE), 3. Halász, Ézsöl (FTC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik