Taroltak a svédek Otepääban

CSATLÓS DÁVIDCSATLÓS DÁVID
Vágólapra másolva!
2010.01.17. 15:02
null
Hanna Falk első lett (Fotó: Reuters)
Címkék
Remek napot zártak a svéd sífutók az észtországi Otepääban megrendezett klasszikus stílusú sprintszámokban. Az olimpiára készülő „háromkoronás" válogatott tagjai egymás után nyerik a sprintversenyeket.

NŐK

A női mezőny délelőtti selejtezőjét Aino Kaisa Saarinen nyerte, de a legjopbb harmincba minden esélyes gond nélkül bekerült. Az egyetlen kellemetlen meglepetést a hazaiak kedvence, Kristina Smigun szolgáltatta, aki visszalépett a küzdelmektől.

Az első középfutamból meggyőző fölénnyel jutott az elődöntőbe Saarinen és a svéd Hanna Falk. A kettes számúból azonban már hárman is kiemelkedtek, a szlovénok klasszisa, Petra Majdic megnyerte a futamot, a második helyért vívott sprintben pedig Anna Olsson legyőzte az orosz Sapovalovát, így a svédek sprintspecialistája került egyenes ágon a legjobb 12 közé.

A harmadik középfutam mind a nevek alapján, mind az időeredmények tekintetében messze elmaradt az előző kettőtől. A svéd Magdalena Pajala jó közepesnek mondható 3 perc 13 másoperces idővel nyert, mögötte a szlovén Katja Visnar jutott tovább.

A negyedik futamban már igazán nagy nevekkel találkozhattunk: Justyna Kowalczyk mellett a svéd Ida Ingemarsdotter, a torinói olimpiai bajnok Lina Andersson, a norvég sprinter Oestberg, és az orosz Szcsucskina is helyet kapott, utóbbi azért is érdemel külön említést, mert a sífutóválogatott mellett a „mit sütsz, kis szűcs?” nyelvtörőbe is beférne. A sprintet Ingemarsdotter nyerte meg a végére kiengedő Kowalczyk előtt. Az utolsó negyeddöntőből Marit Björgen kvalifikálta magát a top 12-be, három finnt is megelőzött, az egyik nagy esélyes Virpi Kuitunen csak harmadik lett a futamban, és meglepetésre kiesett, mert időeredményével nem fért oda a két leggyorsabb szerencsés vesztes közé.

Az első elődöntőben Majdic, Falk, Visnar, Saarinen, Olsson és a finn „lucky loser" Kirsi Paeraele kapott helyet. Saarinen végig elöl haladt, és látszólag irányította az eseményeket, a célegyenesben azonban Majdic és Falk is mellé ért, sőt két méterrel a  cél előtt meg is előzték, így a szlovén és a svéd síző került egyenes ágon a  fináléba, Saarinen már csak abban reménykedhetett, hogy időeredménnyel bejut oda.

A második elődöntőben Kowalczyk már az első métereken bajba került, ugyanis összeakadt a kanadai Gaiazovával, és kissé lemaradt. Ám szerencséjére elöl a bukdácsoló Pajala diktálta az iramot, így a kör végére felért az élcsoportra, ám ereje nem sok maradt a hajrára, végül a harmadik helyen végzett Ingemarsdotter és Pirjo Muranen mögött. Mivel idejük több mint öt másodperccel gyengébb volt az első elődöntőben futottaknál, a lengyelek klasszisa nem kerülhetett a legjobb hat közé, de együtt szomorkodhatott vele Marit Björgen is, aki csak ötödik lett a futamban.

A Döntőben Majdic, Muranen, Ingemarsdotter és Falk mellett az első elődöntő harmadik és negyedikje, azaz Saarinen és Paeraele mérte össze erejét. A szlovénok klasszisa rögtön a rajt után élre állt, és nem engedett senkit sem közel magához. A finisben azonban nem tudni, honnan merített erőt Hanna Falk, de utolérte Majdicot, és 20 méterrel a cél előtt kilépett a nyomvonalából. Óriási befutót láthatott a közönség, Falk és Majdic küzdelme az utolsó méteren dőlt el a svéd javára, egy tizeddel végül Falk nyerte meg a viadalt. A mindössze húszesztendős hölgy első idényét tölti a felnőttek mezőnyében, és Düsseldorf után már a második versenyén diadalmaskodott.

SÍFUTÁS, VILÁGKUPAVERSENY, OTEPÄÄ

Női sprint (1.2 km, klasszikus stílus)

1. Hanna Falk (svéd)

2. Petra Majdic (szlovén)

3. Aino Kaisa Saarinen (finn)

A szakági vk állása (még 5 verseny van hátra)

1. Petra Majdic 388 pont

2. Aino Kaisa Saarinen 278

3. Justyna Kowalczyk (lengyel) 275

Az összetett vk állása (még 12 verseny van hátra)

1. Justyna Kowalczyk 1221 pont

2. Petra Majdic 1113

3. Aino Kaisa Saarinen 892

FÉRFIAK

A férfiak versenyében már az első előfutam is igen érdekesnek ígérkezett. Három jegyzett sprinter neve voltolvasható a rajtlistán. A svéd Emil Jönsson már a Tour de Skin is remek formában volt, a tavaly szinte minden sprintversenyt megnyerő Ola Vigen Hattestad képviselte a norvégokat,és ide kapott besorolást az oroszok idán parádézó versenyzője, Alekszej Petuhov is. Jönsson meggyőző fölénnyel nyert Hattestad előtt, az orosz csalódást keltő hatodik lett és kiesett.

A második futamban három svéd, két orosz és egy japán síző feszült egymásnak. Nyikita Krjukov és Andrej Parfenov remek csapatmunkával igyekezett maguk mögött tartani a  fehér mezes északiakat, a célegyenesben azonban már csak Krjukovnak maradt ereje hajrázni, és Teodor Peterson mögött az elődöntőbe jutott.

A harmadik negyeddöntőt a hazai szurkolók legnagyobb örömére Peeter Kummel nyerte meg a finn Jesse Vaenaenaenen és az amerikai Andy Newlell előtt. A következő előfutamból kiemelkedett a svédek olimpai bajnoka, Björn Lind, meg is nyerte, viszont elképesztően szoros versenyben, épphogy kikapott tőle az utolsó métereken a semmiből előkerülő észt Kein Einaste, így a hazaiak már 2 versenyzővel is képviseltették magukat az elődöntőkben,

Az utolsó futamot néhol szabadfogású birkózásra emlékeztető elemek is tarkították, végül az észt Saarepuu a célegyenesben már senkitől sem zavartatva esett nagyot, de talpon maradva sem lett volna esélye a tavalyi junior világbajnok orosz Akekszander Panzsinszkij és honfitársa, Mihail Gyevjatyarov ellen akiik magabiztosan jutottak tovább.

Az első elődöntőben Jönsson, Peterson, Vaenaenaenen, Krjukov és Hattestaad mellett a szerencsés vesztes, francia Cyrill Miranda kapott helyet. Jönsson ahogyan már tőle megszokhattuk, végig vezetve, egy pillanatig sem hagyott kétséget afelől hogy ő a legerősebb, nyert és bejutott a döntőbe, mögötte Hattestad váltott jegyet, a harmadik Krjukovnak figyelnie kellett a másik futamot és reménykedni, hogy ideje elég lesz a legjobb hatba kerüléshez. Ebben csak öten rajtoltak el, a finn Kalle Lassila visszalépett, így Björn Lindnek két orosz és két észt ellen kellett harcolnia. A kör felénél Kummel is kiszállt a küzelmekből,mivel elesett, közben Panzsinszkij és Lind elszakadtak Einastétől és Gyevjatyarovtól, végül ebben a sorrendben síeltek át a célvonalon.

Két svéd,két orosz, egy norvég és egy finn sprinter versenye zárta az Otepääi hétvégét. Emil Jönsson hű maradt eddigi taktikájához, azaz a rajtot követően már senkit sem engedett maga elé. Az utolsó 100méterhez érve Hattestaddal és Krjukovval kicsit elléptek üldözőik elől, de a célegyenesben az orosz már csak a hátukat nézte. Bár ő volt a leggyorsabb az utolsó métereken, nem fért el Jönsson és a  mellé kilépő Hattestad között. A norvégok tavaly legyőzhetetlen sprintere Vancouverhez közeledve egyre jobb formába lendül, nagyon megszorongatta Jönssont akinek minden erejére szüksége volt, hogy ha századokkal is, de legyőzze őt. Jönsson sikerével teljes lehetett a svédek öröme, a nők után a férfiaknál is az ő versenyzőjük diadalmaskodott.

Jövő héten az oroszországi Ribinszkben randevúznak a sprinterek ahol csapatversenyeket rendeznek majd, s az után már csak két világkupaversenyen gyakorolhatnak a versenyzők és kezdetét veszi a vancouveri téli olimpia.

SÍFUTÁS, VILÁGKUPAVERSENY, OTEPÄÄ

Férfi sprint (1.4 km, klasszikus stílus)

1. Emil Jönsson (svéd)

2. Ola Vigen Hattestad (norvég)

3. Nyikita Krijukov (orosz)

A szakági vk állása (még 5 verseny van hátra)

1. Petter Northug (norvég) 226 pont

2. Ola Vigen Hattestad (norvég) 216

3. Andrew Newell (amerikai) 205

Az összetett vk állása (még 12 verseny van hátra)

1. Petter Northug 1060 pont

2. Lukás Bauer (cseh) 763

3. Marcus Hellner (svéd) 627

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik