Wilhelm másodszor, Björndalen tizenegyedszer lett világbajnok

2009.02.14. 14:00
Címkék
Szombaton megkezdődtek a 2009-es sílövő-világbajnokság küzdelmei, melynek Dél-Korea olimpiai rendezésre is pályázó városa, Pjongcsang ad otthont, ahol először a nők 7.5 kilométeres, majd a férfimezőny 10 kilométeres sprintszámában avattak bajnokot.
Wilhelm (középen) és udvartartása
Fotó: Reuters
Wilhelm (középen) és udvartartása
Wilhelm (középen) és udvartartása
Fotó: Reuters
Wilhelm (középen) és udvartartása

Mivel a női mezőnyből kivált a pozitív doppingtesztje miatt felfüggesztett, eddig a világkupában éllovas orosz Jekatyerina Jurjeva, az utóbbi versenyek eredményei alapján a németek számára voltak a legkedvezőbbek az előjelek – éltek is a lehetőséggel.

A 11-es rajtszámmal induló orosz Olga Zajcevát nem érdekelte a papírforma, hibátlan lövészeteivel magasra tette a mércét. Nem sokkal utána érkezett a német Simone Hauswald (leánykori nevén Simone Denkinger), ő sem rontott, és szenzációs utolsó kört futva majdnem fél perccel volt gyorsabb orosz riválisánál.

Kati Wilhelm

Született: 1976. augusztus 2.
Eredményei: 3-szoros olimpiai bajnok, 4-szeres világbajnok, 3 olimpiai ezüstérem, 2 vb-ezüst-, 4 vb-bronzérem, 1 világkupa-győzelem, 16 világkupa-futamgyőzelem

Az utánuk következők messze elmaradtak tőlük, a szezon elején parádézó Szvetlana Szlepcova, Andrea Henkel és Martina Beck sem tudta megközelíteni Hauswald és Zajceva idejét.

Ennek okát sokan a pálya romló állapotában látták, de a 87-es rajtszámmal, tehát igencsak későn rajtoló Kati Wilhelm alaposan rájuk cáfolt. Az első és a második lövészetében sem hagyott fent korongot, már csak az volt a kérdés, képes-e hasonlóan erős utolsó kilométereket futni, mint Hauswald.

Képes volt: 13 másodperc előnnyel kezdte a zárószakaszt, és ebből 9-et sikerült is megtartania, így a végén ő örülhetett. Pályafutása második egyéni világbajnoki címét szerezte meg, a 2001-es poljukai sikere után 2009-ben is ő lett a sprint aranyérmese.

Ne feledjük a verseny magyar vonatkozását sem: a román színekben versenyző Tófalvi Éva első lövészetében hibátlanul teljesített, és futásban sem maradt el a legjobbaktól. Úgy tűnt, akár érmes pozícióban is végezhet, második lövészetében azonban háromszor is rontott, így „csak" a huszadik helyen végzett 1 perc 59 másodperces hátránnyal.

Björndalen (középen) számára ismerős érzés a világbajnoki dobogó tetején állni
Fotó: Reuters
Björndalen (középen) számára ismerős érzés a világbajnoki dobogó tetején állni


A férfiak már villanyfényben vágtak neki a 10 kilométeres távnak. A mezőnyből hiányzott a doppingolással megvádolt Dmitrij Jarocsenko, ám a legnagyobb szenzációt a norvég csapat okozta.

A skandinávok a futam előtt bejelentették, hogy a világkupában vezető Emil Hegle Svendsen betegsége miatt nincs olyan állapotban, hogy versenyezhessen. Helyette Lars Berger indult a sprintben, aki két esztendeje nyert már világbajnokságot a Távol-Keleten – igaz, Japánban lövés nélkül csak futnia kellett.

A változatosság kedvéért ismét egy orosz versenyző ideje lett mérvadó, Makszim Csudov a legalacsonyabb rajtszámmal indult, és remek teljesítményt nyújtott. Hibátlan lövészettel és a tőle megszokott futással állította fel a 24 perc 45 másodperces alapidőt.

Először az 51-essel versenyző osztrák Simon Eder jelentkezett kihívóként, de második lövészetében hibázott, csakúgy ,mint a 62-es német Michael Roesch. Időközben honfitársa, Michael Greis 1+1 hibás lövészeteivel, de remek hajrájával felkúszott a második helyre Csudov mögé, 24 másodperccel elmaradva tőle.

A nagy nevek közül már csak az osztrák Cristoph Sumann és négy norvég versenyző jelenthetett veszélyt az oroszra. Közülük is leginkább a veterán Halvard Hanevold – még 1998-ban, Naganóban nyert téli olimpiát – aki mindkét lövészetét hibátlanul letudta, és az utolsó körnek 1 másodperc előnnyel vágott neki Csudovval szemben.

Közel volt hozzájuk az egyszer rontó Alekszander Os is, aki félelmetes utolsó kilométert síelt, és átvette Csudovtól a vezetést. Nem örülhetett sokáig, mert máris jött Hanevold, aki 12 másodpercet vert honfitársára.

Pályán volt még a harmadik norvég, a legendás Ole Einar Björndalen, valamit Sumann és a beugró Lars Berger is. Utóbbi ugyan a fekvő és az álló lövészetében is rontott egyet-egyet, de futásban ellenállhatatlan volt, és az utolsó kört mindössze 4 másodperces hátránnyal kezdhette Hanevoldhoz képest.

OLE EINAR BJÖRNDALEN

Született: 1974. január 27.
Eredményei: 5-szoros olimpiai bajnok, 11-szeres világbajnok, 3 olimpiai ezüstérem, 10 vb-ezüst-, 9 vb-bronzérem, 5-szörös világkupagyőztes, 84 világkupa-futamgyőzelem (1 sífutás)
Végül 11 másodperccel bizonyult gyorsabbnak rutinos honfitársánál. Már csak Sumann és O.E.B. akadályozhatta meg abban, hogy sílövészetben is vb-t nyerjen Dél-Koreában, ám az osztrák már az első lövészete után kiszállt a versenyből. Björndalen viszont felvette a kesztyűt, Bergerhez hasonlóan 1+1 hibával lőtt, és a második lövészete után átvette a vezetést.

Ekkor 11 másodperc volt az előnye Berger előtt, ami egy sífutó világbajnokkal szemben nem életbiztosítás. Végül O.E.B. 1.2 másodpercet meg tudott őrizni a 11-ből, így az ő nyakába került az aranyérem – neki ez már a kilencedik egyéni győzelme, az elsőt még 2003-ban az oroszországi Hanti-Manysiszkban szerezte.

Bergernek meg kellett elégednie az ezüsttel, de látva teljesítményét, felmerülhet a kérdés:mi dobhatja őt fel ennyire a Távol-Keleten rendezett világversenyeken?

Sokáig emlékezetes „háziversenyt" futottak a norvég sílövők, ha ilyen formában versenyzik végig a világbajnokságot, nehéz lesz őket leszorítani a dobogó bármelyik fokáról.

Vasárnap a nők 10 és a férfiak 12.5 km-es üldözéses versenyeivel folytatódnak a küzdelmek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik