"A" Derby: Arse - Tottenham

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2010.11.19. 15:11
A Premier League legfaszább derby párosítása ez, nem vitás. A legutóbbi hat Észak-Londoni Derby-n 25 gól esett, de nem a kivételes gólátlag...

A Premier League legfaszább derby párosítása ez, nem vitás. A legutóbbi hat Észak-Londoni Derby-n 25 gól esett, de nem a kivételes gólátlag az ami kiemeli ezt a csatát a többi közül. Mindkét csapat büszke az általuk művelt pengés foci évtizedes tradícióira (ugye már az Arse-nál is kemény 12 éve megy a joga bonito...), és általában a semleges érdeklődők számára is élvezetesek az összecsapásaink. (Kontrasztosítsuk az utóbbi félmondatot a manchesteri, a liverpooli vagy a birminghami városi rangadókkal.)A Premier League legfaszább derby párosítása ez, nem vitás. A legutóbbi hat Észak-Londoni Derby-n 25 gól esett, de nem a kivételes gólátlag az ami kiemeli ezt a csatát a többi közül. Mindkét csapat büszke az általuk művelt pengés foci évtizedes tradícióira (ugye már az Arse-nál is kemény 12 éve megy a joga bonito...), és általában a semleges érdeklődők számára is élvezetesek az összecsapásaink. (Kontrasztosítsuk az utóbbi félmondatot a manchesteri, a liverpooli vagy a birminghami városi rangadókkal.)

No, de ennyi elég is a Gonosz kiválasztottjainak méltatásából. A legjobb amit el lehet mondani róluk az az, hogy, akármennyire kéretlenül is, de közük van hozzánk. Persze ennyit el lehet mondani a Csodaszarvas és a kullancs viszonyában is, szóval annyira nem nagy érdem ez sem.

Köztudott, hogy miért is rühelljük (teljes joggal) a franciaszakos szomszédokat. Először hívatlanul beköltöznek a kerületbe, aztán aljas módon, vesztegetéssel lenyúlják az első osztályú tagságunkat - na meg az a 13 bajnoki cím és a kupagyőzelmek is genyó dolgok voltak tőlük.

AZ ELLENFÉL LEGENDÁJÁNAK NEMTELEN GYALÁZÁSA

Egyik kedvenc, Pulitzer-díjra érdemes rovatom ez. Ha véletlenül erre tévedt egy Arse-szurkoló, akkor ezt a bekezdést javaslom ugorja át, mert nem fog neki tetszeni. Én szóltam előre. Az utóbbi évek mitikus Arse-sztárjai között bőven akadnak gyomorforgató figurák. Nézzük csak a helyi félistent, Henry-t. Valahogy elterjedt róla az a PL-ben általában csak angol játékosok számára tartogatott ordas tévhit, hogy ő egy igazi úriember a pályán. Erről az emberről beszélünk, könyörgöm, a gerrardi-magasságokig eljutó hipokritáról, aki nem átallja belenyögni a mikrofonba, hogy "I'm not a woman, I stay on my feet." (Verbatim idézet.) Ugye Céronyát messze megérdemelt közutálat övezi - de még ő sem olyan cinikus, hogy az igazság bajnokaként bájologjon. Az írek elleni "kiváló csatárerényeket és hazafiasságot" megtestesítő csalást már be sem linkelem - természetesen ekkor is ő volt az, aki meccs után Dunne mellé ült a legyőzött ellenfelet sportszerűen vigasztaló szamaritánus szerepében. Mégis a hazug duma nélkül mindeme ármány nem lenne elég a kétségkívül erős "gyomorforgató" jelző kiérdemléséhez - Henry persze beszélt, az angol újságírók pedig csüggtek az ajkain. A neve elválaszthatatlan az Arse-tól - de a nyilvánvalóan egészen kivételes futball-tudás mellett a tekintélyes árnyoldalról az írek elleni meccsig jellemzően nagyon csendben maradt a szigetországi média.

A JELEN WENGERJUGENDJE

Összehasonlítva azzal az Arse-szal amelyikben még egynél több volt azon játékosok száma akik a csapat színeiben trófeát nyertek, ma is meglepően sok a nemzetközileg is kimagasló focista a gunároknál. Ferike, Vermaelen, Arsavin, Nasri és van Persie mindenképpen extraklasszis játékos - Walcott, Samah, Clichy, Sagna és Song csak simán nagyon jó és még rajtuk kívül is van egy rahedli áltagosnál jobb focista arrafelé. Idén a Chelsea mögött a második legerősebb Premier League alakulatnak tűnnek eddigi teljesítményük alapján.

CSAPATHÍREK

Meghatározó játékosaik közül csak Vermaelen maródi, Diaby és Almunia is sérült, de ez nem igazán nagy ügy, míg Ramsey alighanem egészségesen is maximum epizódszerepre számíthatna ma. Elég félelmetes kezdő áll tehát Wenger rendelkezésére. A megszokott francia védelem (kiegészítve a ma már csak félállásban udvari bohóckodó polákkal) előtt Ferike, Song, Nasri, Walcott, Arsavin és van Persie a várható felállás.

Nálunk egy rakat kulcsjátékos nem bevethető. Három legjobb középső védőnk mellett most már Huddlestone, a jelenlegi egyetlen jól teljesítő védekező középpályásunk is kidőlt nyolc hónapra. Ha Palacios vagy Sandro kezd a helyén az nagy lutri lenne, legszívesebben az Arse ellen általában legalábbis elfogadhatóan játszó Jenas-t látnám a pálya közepén. A középpálya további része egyértelmű: Modric, Bale, vdV - illetve Lennon, amennyiben egészséges. Ha a mélynövésű angol nem teljesen fitt, akkor könnyen lehet, hogy Jenas mellé bekerül Palacios is. A hátvédsorunk viszont olyannyira lyukas, hogy ezt az egész óvatoskodás-dolgot nem is nagyon kellene forszírozni - meg kell próbálnunk minél többet birtokolni a labdát és egyre-másra vezetni a támadásokat. Öngyilkos gondolatnak tűnhet, de ha csak ránézünk Huttonra, illetve a holfáradt Billy-re vagy a szeleburdi Kaboul-ra akkor tudhatjuk, hogy 1-2 gólt ígyis-úgyis összehozunk majd az Arse-nak. Elől talán Defoe kezd majd, de lehet, hogy túl korai még ez neki - ebben az esetben újra Crouch a valószínű frontember.

LATOLGATÁSOK

Mark Lawrenson, a Liverpool egykori kiválósága 2-1-es hazai sikert vár, míg pöte, az NST már-már totemállati tiszteletnek örvendő legendája 3-1-es Tottenham diadalt vizionált. Ez akár mindenkit meg is nyugtathat (bárkinek is szurkoljon).

Az utánozhatatlan Ginola támadó felfogásban szeretné látni szeretett csapatát (a goal.com-on is van vele egy derby-interjú). Crouch és Redknapp bizakodnak, Defoe pedig tűkön ül (és most ehhez semmi köze a Pavljucsenkó múlt heti akupunktúrás kezeléséről esetlegesen hátramaradt eszközöknek).

A győzelem fantasztikus lenne, a vereség katasztrófa, az iksz aligha zavarna/boldogítana bárkit is különösebben (hacsak nem olyan események végén születik mint két éve). A sok gól mindenesetre valószínű - Vermaelen illetve Kingék hiánya mindenképpen súlyosan érinti mindkét védelmet. Clichy-t, Huttont és Gallas-t is alighanem a hideg rázza ha a 4-4-es meccsre emlékeznek - a francia balhátvéd hozott vissza bennünket a meccsbe, a skót két Arse-gólban volt buzgó közreműködő, míg Billy-t Bent és Lennon is megelőzte a második és a negyedik gól előtt (mondjuk ő legalább szerzett is egyet).

Szóval, azt mondom nyerünk 3-2-re, vagy 4-3-ra. Vagy nem. Közhely, de igaz, hogy a North-London Derby-re nem lehet tippelni. Ráadásul most mindkét csapatban különösen magas az egyéni villanásokkal/hibákkal meccseket eldönteni képes játékosok száma.

GYÖNYÖRKÖDJÜNK

Ráhangolódásként nézzünk néhány nagyszerű liliomfehér találatot a derby utóbbi húsz évéből a teljesség bárminemű igénye nélkül!

Gascoigne 1991 FA Kupa, elődöntő

Defoe 2004, Premier League

Berbatov 2007, Premier League

Bentley 2008, Premier League

Danny Rose 2010, Premier League

Egy-két ilyet most is elnéznénk! Rafa, Gareth, Jermain, remélem figyeltetek!

YID ARMEEEEEEEEEEEEEH!!!!!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik