Az új sztár, Giovani Dos Santos nem játszhat a Santander ellen

Vágólapra másolva!
2007.08.21. 12:48
Ahogyan az a válogatott mérkőzések miatti szünetekben lenni szokott, több más európai nagycsapathoz hasonlóan a spanyol labdarúgó-bajnokságban legutóbb ezüstérmes FC Barcelona öltözője is kiürült, az első csapat keretéből mindössze kilenc játékosnak vezényelhetett edzést Frank Rijkaard vezetőedző. A holland trénernek még egy problémája akad: a hétvégi bajnoki premieren nem számíthat a felkészülési időszak egyik felfedezettjére, a mexikói Giovani Dos Santosra, mert a fiatal tehetség csak a jövő héten kapja meg a spanyol állampolgárságot.
A Santander ellen nem, de a Bilbao elleni hazai mérkőzésen akár már be is mutatkozhat a katalánok új meglepetés embere
A Santander ellen nem, de a Bilbao elleni hazai mérkőzésen akár már be is mutatkozhat a katalánok új meglepetés embere
A Santander ellen nem, de a Bilbao elleni hazai mérkőzésen akár már be is mutatkozhat a katalánok új meglepetés embere
A Santander ellen nem, de a Bilbao elleni hazai mérkőzésen akár már be is mutatkozhat a katalánok új meglepetés embere

Szavazás

Melyik csapat nyeri a spanyol labdarúgó-bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
Dos Santos még csak májusban töltötte be a 18. életévét, de már 2001 óta tartozik a katalánok kötelékébe.

A fiatal játékos tavaly nyáron, az Aarhus elleni felkészülési mérkőzésen mutatkozott be felnőtt csapatban, akkor azt mondta róla Joan Laporta klubelnök, hogy a mexikói majd csak a 2007-2008-s idényben robban be az élvonalba.

Ennek szellemében Rijkaard edző meghatározó szerepet szánt neki a nyári előszezonban, többször a kezdőcsapatban kapott lehetőséget, ő pedig győztes gólokkal és folyamatosan jó, gólveszélyes játékkal hálálta meg a bizalmat.

Bemutatkozását segítette, hogy Lio Messi szabadságát töltve csak később kapcsolódott be a felkészülésbe, így gyakorlatilag az argentin feladatát egy másik fiatal vette át.

Hasonlóság még a két klasszis között, hogy Messi is hasonlóan a korosztályos csapatokat kinőve, fiatalként robbant be a Barca első csapatába és lett gyakorlatilag hetek alatt kihagyhatatlan és meghatározó embere a katalánoknak.

További párhuzam, hogy két éve az argentin szakmailag ugyan már helyet követelt magának a csapatban, igaz még csak csereként, rutinszerzés céljából, de mivel nem volt meg a spanyol állampolgársága, így egy darabig nem játszhatott rendszeresen.

Ahogyan akkor, úgy most is a Ronaldinho, Eto’o, Márquez hármas foglalta, azaz foglalja el jelenleg is az EU-n kívülieknek fenntartott három helyet.

Dos Santos így nem játszhat a hétvégi idénynyitón, a Racing Santander elleni idegenbeli bajnokin. Ám Messi és a mexikói csapattárs esetében a formai akadályok gyorsan elhárultak, illetve elhárulnak: Dos Santos augusztus 28-án kapja meg spanyol útlevelét és onnantól kezdve kettős állampolgárként bármikor Frank Rijkaard vezetőedző rendelkezésére állhat majd.

Ellenben jónéhány válogatott társával, akik a hétvégére ugyan visszatérnek klubjukba, ám előbb a nemzeti csapatban vár rájuk feladat. Emiatt Frank Rijkaard a hétközi edzésen kilenc olyan játékosnak tarthat tréninget, akik az első csapat keretéhez tartoznak.

Csupán a két kapus, Valdés és Jorquera edzhetett Barcelonában, a védelmet még össze lehetett volna állítani a rendelkezésre álló keretből, bár a Márquez, Oleguer, Belletti, Sylvinho négyes aligha fut ki együtt a szezonban a pályára. A támadók közül is Ezquerro és Dos Santos legfeljebb csere lehet, a középpályás sor viszont igencsak foghíjas volt, őket Motta egymaga képviselte.

Így az ifjoncok közül töltötte fel a keretet Rijkaard, és kapott lehetőséget a bizonyításra Crosas, Olmo, Eusebio, Juan Carlos Unzué és Albert Roca, akik közül páran azért már nem teljesen ismeretlenek az első csapat keretében sem.

GIOVANI DOS SANTOS, AZ ÚJ FELFEDEZETT

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik