Turánék pontokat szereznének az istenek földjén

T. A., MTIT. A., MTI
Vágólapra másolva!
2011.06.17. 10:40
null
Turán Frigyes optimista az Akropolisz-rali előtt
Címkék
Az Akropolisz-ralival, a világbajnoki sorozat egyik legnehezebb versenyével folytatódik a vb-sorozat, amelyen – most először – a Turán Frigyes, Zsíros Gábor kettős is rajthoz áll. A magyar duó eddig igen balszerencsés volt – kétszer is kigyulladt az autója –, ezúttal szeretne pontokat szerezni.

 

Forróság, por, sziklás pályák – igazi észjáték. A sorozat egyik legnehezebb futama vár a rali-világbajnokság indulóira, amelyben a Super2000-es mezőny tagjaként ott száguld a Turán Frigyes, Zsiros Gábor kettős Ford Fiestával.

A szervezők egyszerűen csak az „Istenek futamának" hívják ezt a versenyt, maguk a ralisok viszont gyakran úgy érzik, mintha a pokolban járnának, ugyanis az éles sziklák között autózva rettenetesen nehéz, már-már lehetetlen vigyázni a kocsikra. Túlélőfutam ez, amelyen senkinek sem tanácsos elveszíteni a fejét.

„Sohasem versenyeztünk még Görögországban, de a hétfői teszt és az utána következő pályabejárás is igazolta, amit a többiektől hallottunk: itt nagyon észnél kell lenni. A pályák hosszúak, és a nehézségüket csak fokozza a kánikula, amelyet az autóban, fizikai igénybevételnek kitéve még jobban érez az ember, nem beszélve az éles sziklákról, hegyes kövekről, amelyeken nagyon nehéz lesz elkerülni a defektet. Azért igyekezni fogunk" – ígérte Turán, aki ezen a futamon a lehető legtöbb vb-pontot szeretné begyűjteni, ha már az előző kettő pechesen sikerült.

(Amint arról beszámoltunk, a Fiesta a jordániai és a szardíniai futamon is kigyulladt. A pilóta viccesen meg is jegyezte, talán legközelebb edzés helyett beiratkozik egy tűzoltó tanfolyamra. Persze ez csak fanyar humor – a kipufogót megjavították, s bíznak benne, hogy elkerülik őket a problémák.)

A Ford Fiesta S2000-essel szereplő magyar pilóta és navigátora a hétfői tesztet követően kedden és szerdán bejárta a pályákat, csütörtökön pedig a hivatalos tesztelésen, az úgynevezett shakedown-szakaszon „futott".

„Nagyszerűen megy a Ford – mondta csapata tájékoztatása szerint Turán. – Sok autó meg fogja sínyleni ezt a ralit, annyira durvák a viszonyok. Szerencsére a tréningautónk kibírta, és csak kisebb javításokra szorult. Nagyon várjuk a pénteki rajtot. A legfontosabb, hogy hiba nélkül végig tudjunk menni, és újabb világbajnoki pontokat gyűjtsünk."

Turánék neve mellett eddig hat vb-pont áll (ezzel tizedikek az S2000-es kategóriában), s csütörtök este nyolc óra tájban, amikor átgurultak az Akropolisz lábánál felállított céldobogón, arra kérték az isteneket, ugyan engedélyezzenek már nekik végre egy gondmentes vb-futamot.

Alighanem a riválisok is ezért fohászkodtak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik