Sébastien Loeb megvédené bajnoki címét

HARANGI LÁSZLÓHARANGI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2006.01.17. 16:38
Címkék
A tavaly tíz futamot megnyerő kétszeres világbajnok Sébastien Loeb nagy esélyt lát rá, hogy idén is meg tudja védeni világbajnoki címét. Ugyancsak a végső sikerre pályázik a Ford, újdonsült igazolásával, Marcus Grönholmmal. Dobogós helyezésre számítanak Monte-Carloban a Subarunál is, ahol rajthoz áll majd Francois Duval és Gilles Panizzi egy Skodával; Stohl és Gardemeister egy-egy Peugeot 307 WRC volánja mögött, valamint elindul az évad első futamán a Mitsubishi által privátként támogatott Gigi Galli is. Bemutatkozó versenyként szolgál majd a monte-carloi viadal a BF-Goodrich számára, amely idén váltja a Michelint.

Ebben az évben január 20-án áll rajthoz először a WRC mezőnye, a szokásokhoz híven ezúttal is Monte-Carloban. A havas-jeges ralit 74. alkalommal rendezik meg a rali-világbajnokság történetében. Ezúttal 53 induló teszi magát próbára a futamon, amelyen 18 szakasz és 367 versenykilométer várja a résztvevőket.

Megvédené világbajnoki címét a regnáló vb-győztes Sébastien Loeb, aki a Citroën idei kiválásával egy privát csapatnál versenyez, a Kronos Racingnél. Csapattársa Xavier Pons, aki Loebhöz hasonlóan szintén egy Xsara WRC-t vezet majd.

Marc Van Dalen csapatához hasonlóan a Malcolm Wilson vezette Ford is optimistán áll rajthoz a hétvégén. A brit együttes ha ezúttal győzelemre nem is számít, mindenképp dobogós helyezéseket szeretne elérni. Grönholm és csapata nem titkolt vágya idén az egyéni és a konstruktőri világbajnoki cím megszerzése.

Új autóval vág neki az idei szezonnak a Subaru. A 2006-os Impreza WRC-ket továbbra is az eddig ismert pilóták, Petter Solberg, Chris Atkinson és Stéphane Sarrazin vezetik majd, akárcsak az elmúlt évadban. David Lapworth csapatfőnök óriási küzdelemre számít a 2006-os évben és Monte-Carloban egyaránt.

A téli szünetben a Citroën együtteséhez és a Peugeot gárdájához hasonlóan a Mitsubishi is visszalépett a gyári csapatként való szerepléstől. A japánok várhatóan 2008-ban térnek majd vissza a WRC-be. Elsőszámú pilótájuk, az olasz Gigi Galli lesújtva fogadta a hírt, azonban csapata mindent megtesz majd az ifjú versenyzőért. Galli idén egy privát Mitsubishi-együttesben szerepel majd.

Rajthoz áll Monte-Carloban a Skoda is, azonban már nem gyári csapatként. A csehek bár Colin McRaevel 2005-ben két futamon is szerepeltek, a brit legenda mégsem szerződött hozzájuk. Helyette a Mitsubishitől eligazolt Gilles Panizzi, valamint a volt Citroënes Francois Duval erősítik majd a vadiúj színekben pompázó Fabia WRC-kkel induló Skodát; amely idén két privát csapatot indít. A másik privát együttes versenyzői Andreas Aigner, valamint Jan Kopecky.

Idén is folytatódik a gumiháború, ezúttal azonban a Pirelli ellenfele már nem a Michelin, hanem a BF-Goodrich lesz. A váltásra az egységesítés miatt volt szükség, hiszen az összes tereprali-sorozatban (Dakar-rali, Rally Raid világkupa, észak-amerikai futamok és számos más verseny) BF-Goodrichként van jelen a Michelin Group.

A 2006-os Monte-Carlo-rali első szakasza január 20-án pénteken, közép-európai idő szerint 08.33-kor indul majd.


74. Monte-Carlo-rali: 18 szakasz, 1337 kilométer össztáv, 367 kilométer versenytáv, 53 induló.

CSAPATOK, PILÓTÁK 2006

FORD:
Marcus Grönholm Timo Rautiainen
Mikko Hirvonen Jarmo Lehtinen
Autó:
Ford Focus WRC II
Gumi:
BF-Goodrich
SUBARU:
Petter Solberg Phil Mills
Chris Atkinson Glen Macneall
Stéphane Sarrazin Stéphane Prevot
Autó:
Subaru Impreza WRC
Gumi:
Pirelli
KRONOS RACING (privát)
Sébastien Loeb Daniel Elena
Xavier Pons Carlos Del Barrio
Daniel Sordo Marc Marti
Autó:
Citroën Xsara WRC
Gumi:
BF-Goodrich
OMV PEUGEOT (Bozian Racing, privát)
Manfred Stohl Ilka Minor
Henning Solberg Kato Menkerud
Toni Gardemeister Jakke Honkanen
Autó:
Peugeot 307 WRC
Gumi:
Pirelli
RED BULL SKODA (privát)
Francois Duval Patrick Pivato
Gilles Panizzi Hervé Panizzi
Autó:
Skoda Fabia WRC
Gumi:
BF-Goodrich
SKODA (privát):
Andreas Aigner Timo Gottschalk
Jan Kopecky Philip Schovanek
Autó:
Skoda Fabia WRC
Gumi:
BF-Goodrich
STOBART MOTORSPORT (privát)
Matthew Wilson Michael Orr
Pieter Tsjoen Eddy Chevalier
Autó:
Ford Focus WRC
Gumi:
BF-Goodrich
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik