Bradyék magabiztos sikerükkel lépéselőnyben

Vágólapra másolva!
2011.11.13. 23:20
null
Joggal örülnek Gronkowskiék – nyertek a Jets ellen New Yorkban (Fotó: Reuters)
Címkék
Az NFL 10. fordulója után is van nyeretlen, 0–10-es mérlegű csapat – az Indianapolis Colts megint kikapott –, a Miami Dolphins megszakította pocsék hazai sorozatát, a Pittsburgh Steelers Cincinnatiban, a New Orleans Atlantában győzött. A San Francisco 49ers folytatta nagyszerű menetelését, és 27–20-ra legyőzte a New York Giantset, a Chicago Bears 37–13-ra kiütötte csoportriválisát, a Detroit Lionst, míg a Baltimore Ravens csúnya zakóba futott bele a Seattle Seahawks otthonában. A vasárnap éjszakai rangadóján a New England Patriots magabiztosan, 37–16-ra nyert a divíziórivális New York Jets ellen, így lépéselőnybe került legyőzöttjével szemben.

 

A VASÁRNAP ESTI RANGADÓN

Az AFC East két egyaránt öt győzelemmel és három vereséggel álló nagyágyúja csapott össze a Sunday night footballon. A Hazafiak az előző két mérkőzésüket (Steelers, Giants) elvesztették ugyan, de a szurkolókat „nyugtathatta” az a statisztika, hogy 9 éve, 147 mérkőzés óta nem fordult elő, hogy a Patriots sorozatban három összecsapáson maradjon alul.

A hazaiak kezdték a találkozót, nem is akárhogyan! Egy 38 yardos Joe McKnight visszahordás után Mark Sanchez Santonio Holmesnak két hosszú (16 és 27 yardos), Plaxico Burresnek adott közepesen hosszú (11 yardos) passzával kevesebb mint két perc alatt a vendégek 9-eséig jutottak, de ott három kísérletből sem sikerült a célzónába juttatni a labdát, így Nick Folk 24 yardról rúghatott kapura, ám a bal oldali kapufa mellé lőtte a ziccernek számító lehetőséget.

A másik oldal is bekezdett, Tom Brady első három passza ugyancsak sikeres lett (Chad Ochocinco egy hónap után jegyzett elkapást), de végül a Jets 32 yardosán megállt a támadás – Stephen Gostkowski azonban 50-ről is bevágta (0–3).

Egy Andre Carter-sackkel rövidre zárt Jets-támadás, majd egy 53 yardos Ochocinco-elkapás után a New York-i 18-asról jöhetett a Patriots, ennél tovább azonban nem jutott – Gostkowski 36 yardról sem hibázott (0–6).

A hazaiak védőfala nem tudott mit kezdeni az első félidőben 2.5 sacket és egy intentional groundingot is összehozó Andre Carterrel, cserébe azonban a Hazafiak támadói szabálytalanságokat és hibákat vétettek, ráadásul öt perccel a félidő előtt még egy safetyt is összehoztak (2–6).

Az újabb punt után megszületett a találkozó első touchdownja is, Sanchez futott 3. és 2-re a célterületre (9–6).

A hátralévő nem egészen másfél perc azonban bőven elég volt a vendégeknek, akik egy Eric Smith sisakrostély-rángatásnak is köszönhetően a Jets 18 yardosáig jutottak, ahol Brady Rob Gronkowskit találta meg (9–13). Megjegyzendő még, hogy az elkapott yardok listáját vezető Wes Welker az első félidő kétperces figyelmeztetése után kapott először labdát a nagyon jól védekező Darrelle Revis mellett, valamint, hogy a vendégek futójátéka nagyon nem működött, 8 kísérletből csak 11 yardot tettek meg.

A folytatásban punt puntot követett, mígnem Meskó Zoltán 53 yardos rúgását McKnight elejtette, és a New England az ellenfél 13 yardosán szerezte meg a labdát. Bár Brady nagy menekülése után Gronkowski ismét elkapta a célzónán belül a tojást, miután már kilépett előtte, elvették a TD-t, így csak mezőnygóllal növelte előnyét a Patriots (9–16).

No, sokáig azért nem váratott magára az újabb Gronkowski-TD: McKnight nagy visszahordása után szépen haladt a Jets, de Sanchez Shonn Greene-nek szánt labdája végül két védő kezén megpattanva kötött ki Rob Ninkovichnál, majd a no huddle offense villámgyorsan átmasírozott a New York-i térfélen, és végül 3. és 3-ra Brady 5 yardos passzal találta meg egyik kedvenc end zone-célpontját (9–23).

A közel ötperces ellentámadás végén Plaxico Burress 7 yardos touchdownjával közelített a Jets, de egy majd’ hétperces vendégakció végén Deion Branch 8 yardosával ismét 14 pontra nőtt a két együttes közötti különbség 8 perccel a mérkőzés vége előtt (16–30).

A találkozó a következő drive-ban dőlt el, Sanchez passzát ismét Ninkovich csípte el, de ezúttal meg sem állt a Jets célzónájáig, 12 yardos visszahordott TD-jével 37–16-ra módosította az állást. A Hazafiak egyébiránt pont a Jets ellen értek el legutóbb legalább 30 pontot (az volt sorozatban a 13. olyan mérkőzésük, amikor legalább ennyit szereztek).

A hajrában Carter még két sacket feljegyeztetett statisztikai lapjára, a Jets ugyan még az utolsó percben eljutott a célzóna közelébe, újabb pontokat azonban már nem tudott szerezni, így a Patriots megszakította rossz sorozatát, és lépéselőnybe került üldözőivel szemben.

A 22 ÓRÁS MÉRKŐZÉSEKEN

Nem indult túl fényesen a találkozó a Detroit Lions szempontjából, hiszen előbb a szezont fantasztikusan (804 elkapott yard és 11 touchdown) kezdő Calvin Johnson (Megatron), majd Nate Burleson kezéből esett ki a már elkapott labda a hazai védők hathatós közreműködése következtében (fumble), majd ezek után előbb Matt Forté futott 6 yardos TD, majd Robbie Gould szerzett 43 yardos mezőnygólt (10–0)

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2011-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A második negyedben a chicagói rúgó 35 yardról sem hibázott, majd Devin Hester pályafutása 13. punt utáni visszahordott touchdownját szerezte meg (természetesen rekord, hiszen a korábbit is ő tartotta 12-vel), ezúttal 82 yardos vágtát követően (20–0).

A borzalmas kezdés okozta sokkból éledező, az odavágót 24–13-ra megnyerő detroitiak két Jason Hanson-mezőnygóllal szépítettek a félidő hajrájáig majd Gould hibájának (43-ról rúgta mellé) köszönhetően csak 14 pontos hátránnyal vonultak szünetre (20–6).

A második félidő is pocsékul indult a Lions szempontjából, Stafford átadásából előbb Major Wright szerzett 24, majd Charles Tillman 31 yardos TD-t, apró szépséghiba, hogy mind a ketten a Chicago védői (6–34) – ez már a negyedik detroiti labdaeladás volt, az első nyolc összecsapáson összesen ötször került erre sor a michiganiek részéről…

A negyedik negyedben aztán következett az e napi 5. is, a harmadik Stafford-interception után pedig nagy verekedés tört ki a pályán, amely során kizárták a hazai DJ Moore-t a további küzdelemből.

Szárnyal a San Francisco (Fotó: Reuters)
Szárnyal a San Francisco (Fotó: Reuters)

Nyolc és fél perccel a vége előtt Stafford passzát Corey Graham kaparintotta meg a hazai célterületen – kell-e mondani, hogy ezúttal sem csapattárásához játszott…

Hogy az irányító estéje ne érjen ilyen csúful véget, arról Tony Scheffler gondoskodott 10 yardos TD-elkapásával, azonban ez is már csak szépségtapasznak volt jó, a hazaiak végül 37–13-as győzelemmel vágtak vissza.

A liga második legjobb mérlegével álló San Francisco 49ers és a holtversenyben 3. New York Giants összecsapásán eleinte a rúgók játszották a főszerepet, hiába akadtak hosszú támadássorozatok, az első félidőben csak mezőnygól született: a hazaiak részéről David Akers 36, 52 és 39 yardról is eredményes volt, míg a vendégektől Lawrence Tynes 23 és 25 yardról talált be (9–6).

A mérkőzés első hatpontosára a 3. negyed végéig kellett várni (előtte volt még egy Akers 28 yardos mezőnygól – 12–6), ekkor Eli Manning átadását Mario Manningham kapta el nagyszerűen (12–13), majd a záró 15 perc elején egy borzalmas punt után végül Vernon Davis 31 yardos TD-elkapásával, majd a sikeres kétpontos kísérlettel (Michael Crabtree kapta el Alex Smith passzát) 20–13-ra fordított a 49ers.

Egy perc sem telt el, amikor már 14 pont volt közte, Manning másodszor adta el a labdát (ezúttal is Carlos Rogers kaparintotta meg), majd Kendall Hunter futott 17 yardról a célzónába (27–13).

Nem adta fel azonban a New York-i együttes, és Hakeem Nicks nagyszerű 32 yardos elkapott TD-jével szépített (27–20), majd két 4. kísérletet is teljesítve az ellenfél 10-eséig jutott. Ott azonban a harmadik mindent vagy semmit kísérlet már nem jött össze, Justin Smith blokkolta az átadást, így a San Francisco szezonbeli 8. sikerét is begyűjtötte.

Érdekesség, hogy 1920-as Buffalo All-Americans óta az idei 49ers az első csapat, amelyik a szezon első hét mérkőzésén szerzett, de nem engedett futott touchdownt, ráadásul a San Franciscó-iak sorozata immár kilencmérkőzésesre duzzadt. Külön kiemelendő a sikerben, hogy az első számú futó, Frank Gore egy térdsérülés miatt 6 kísérletből 0 yarddal zárt!

Az előző fordulóban drámai véghajrában a csoportrivális Pittsburgh Steelerst felülmúló Baltimore Ravens a Seattle Seahawks elleni találkozó nagy részében mindent megtett annak érdekében, hogy vereséget szenvedjen.

A Hollók szenvedése Billy Cundiff 50 yardos rontott (rövid) mezőnygólkísérletével vette kezdetét (a túl oldalon Marshawn Lynch 1 yardról vitte be végül a labdát – 7–0), majd a hazai kirúgás után David Reed ejtette el a labdát, így a vendégek 19 yardosáról jöhettek a hazaiak.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő               partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Az akció végén Steven Hauschka 22 yardról lőtt a kapufák közé (10–0), majd két punt után Ray Rice passzából Ed Dickson szerzett TD-t (10–7). Hauschka 38 yardról is bevágta a tojást, majd egy újabb kivédekezett baltimore-i támadás után 39-ről is, amely után David Reed második alkalommal is elejtette a labdát a kirúgást követően, és ismét csak a hazaiak szerezték meg. A Hollók védelme saját 18-asáról sem kapott TD-t, a hazai rúgó ezúttal 35-ről szerzett három pontot (19–7), majd a félidő zárásaként Cundiff 52 yardról lőtt mellé.

A folytatásban Joe Flacco Anquan Boldinnak szánt labdáját David Hawthorne kaparintotta meg, és vitte egészen a baltimore-i 8 yardosig, de a vendégvédelem ezúttal is mezőnygólon tartotta a Seattle-t (!) (22–7), majd Cundiff újabb, ezúttal 35 yardos próbálkozása végre pontos volt (22–10).

A záró játékrészben Flacco is megtalálta Dicksont a célzónában (22–17), az utolsó hat percben azonban a Seahawks már nem engedte ki a kezéből sem a labdát, sem a vezetést, így meglepetésre nyert az esélyesebbnek tartott Ravens ellen.

Mendenhall kulcsszerepet játszott a Steelers sikerében  (Fotók: Reuters)
Mendenhall kulcsszerepet játszott a Steelers sikerében (Fotók: Reuters)

 

A 19 ÓRÁS MÉRKŐZÉSEKEN

Keményen meg kellett dolgoznia a sikerért a Pittsburghnek, de a Cincinnati Bengals végül meghajolt a Steelers előtt. A cincinnati Paul Brown Stadionba népes vendégtábor látogatott ki, és jó Steelers-kezdésnek örülhetett: Jerricho Cotchery és Rashard Mendenhall touchdownjaival 14–0-ra elhúztak a pittsburghiek.

A Cincinnati egy touchdownnal közvetlenül az első negyed vége előtt közelebb jött, majd Mike Nugent 43 yardos mezőnygóljával tovább kapaszkodott. A Bengals 17–17-nél, Jermaine Gresham TD-jével érte utol a Steelerst, de végül két perccel a vége a harmadik negyed előtt Mendenhall döntött – no meg az, hogy az újonc irányító, Andy Dalton a negyedik negyedben két interceptionnel zárt. Pedig addig nagyon virgonc volt, már 14 TD-passznál jár – kilenc forduló után egy újonc irányító sem volt ilyen eredményes az AFL és az NFL 1970-es egyesülése óta.

Romo mosolya érthető: csapata kiütéses győzelmet aratott
Romo mosolya érthető: csapata kiütéses győzelmet aratott

Tony Romo díszelőadást rendezett a Bills ellen: a Cowboys irányítójának jó volt az első tizenhárom passza, eközben kiosztott három TD-asszisztot is, nem csoda, hogy a Dallas 44–7-re legázolta a Buffalót. Romo franchise-rekordot állított fel azzal, hogy a meccsen passzainak 88.5 százaléka emberhez ment. A Dallas 2000 októbere óta nem kalapált el így más csapatot és 2007 szeptembere óta nem szerzett ennyi pontot.

A Miami Dolphins majd' egy év után nyert ismét hazai pályán, a sokat szenvedett drukkerek a Washington Redskins 20–9-es legyőzésének tapsolhattak. A Dolphins egy egészen pocsék, hétmeccses hazai vereségszériát (franchise-rekord) adott át a múltnak, az egyéves hazai nyeretlenséghez már csak egy nap hiányzott. Reggie Bush két touchdownt ért el, a Redskinsben újra Rex Grossman irányított és újfent nem ment neki, két interceptiont dobott és háromszor is sackelték.

Az Indianapolis Colts továbbra is reménytelenül játszik, a nem túl acélos Jaguars először nyert idegenbeli meccset a szezonban és 17–3-ra nyert a 0–10-es mérlegű ligautolsó ellen. A Colts 1997 óta először kezdett ennyire pocsékul – a meccsen az NFL két legrosszabb támadójátékú csapata a harmadik negyedig touchdownt sem hozott össze.

A Denver 17–10-re nyert a Kansas City Chiefs otthonában. Tim Tebow ugyan nem passzolta halálra magát, de csak adott egy 56 yardos TD-asszisztot Eric Deckernek a negyedik negyedben, az elsőben meg ő maga szerezte meg csapata másik touchdownját.

A Tennessee Titans védelme „megette" Cam Newtont és a Carolina támadójátékát: Newtont leradírozták, a Panthersnek szemernyi esélye sem volt. A meccs rosszul kezdődött a Carolina számára – Marc Mariani egy 79 yardos punt returnt vitt be –, és még rosszabbul folytatódott, így a kiütés elkerülhetetlen volt.

Phil Dawson négy mezőnygólt szerzett, de a legrosszabbkor hibázott egy rossz snap után, a Cleveland pedig nem tudott hazai pályán touchdownt elérni – a St. Louis Rams egy TD-vel is győzni tudott 13–12-re. A Philadelphia Eagles a szezonban már ötödször omlott össze a záró negyedben, ezúttal 14–7-es vezetéssel ment a negyedik játékrészre és 14–3-ra vesztette el azt az Arizona Cardinals ellen. A nagy nevek sorát a keretben tudó Eagles pocsékul szerepel otthon, és erre a meccsre sem lehet büszke... A Cardinalst három touchdownpasszal vezette sikerre John Skelton, a sorsdöntő pontokat Early Doucet szerezte.

Carson Palmer két assziszttal segítette az Oakland Raiderst, Michael Bush 30 futással 157 yardig jutott, a győzelem sem maradt el, mivel a San Diego Chargers eléggé szétesően játszott, különösen az első félidőben. A Houston Texans legyalulta a Tampa Bayt, egymás után negyedik meccsét megnyerve imponáló fölénnyel (41–7, 24–14, 30–12, 37–9 a sikersorozat négy darabja).

Hosszabbításban dőlt csak el a Georgia Dome-ban az Atlanta és a New Orleans csatája: a Falcons tízpontos hátrányból állt fel és Matt Bryant utolsó pillanatos mezőnygóljával egyenlített is, csak hogy elbukjon a ráadásban. A Falcons vezetőedzője, Mike Smith a hosszabbításban hazardírozott, és nekiengedte csapatát egy negyedik kísérletnek a saját térfélről – taktikai öngólnak bizonyult, mert amikor a Saints labdához és így egyből mezőnygól-pozícióhoz jutott, John Kasay lába nem remegett meg – pontjaival 26–23-ra nyert a New Orleans.

NFL 2011, ALAPSZAKASZ
10. FORDULÓ
2011.11.11. 2:30 San Diego Chargers–Oakland Raiders 17–24
2011.11.13. 19:00 Atlanta Falcons–New Orleans Saints 23–26 – h.u.
2011.11.13. 19:00 Philadelphia Eagles–Arizona Cardinals 17–21
2011.11.13. 19:00 Indianapolis Colts–Jacksonville Jaguars 3–17
2011.11.13. 19:00 Kansas City Chiefs–Denver Broncos 10–17
2011.11.13. 19:00 Cincinnati Bengals–Pittsburgh Steelers 17–24
2011.11.13. 19:00 Carolina Panthers–Tennessee Titans 3–30
2011.11.13. 19:00 Tampa Bay Buccaneers–Houston Texans 9–37
2011.11.13. 19:00 Miami Dolphins–Washington Redskins 20–9
2011.11.13. 19:00 Cleveland Browns–St. Louis Rams 12–13
2011.11.13. 19:00 Dallas Cowboys–Buffalo Bills 44–7
2011.11.13. 22:05 Seattle Seahawks–Baltimore Ravens 22–17
2011.11.13. 22:15 Chicago Bears–Detroit Lions 37–13
2011.11.13. 22:15 San Francisco 49ers–New York Giants 27–20
2011.11.14. 2:20 New York Jets–New England Patriots 16–37
2011.11.15. 2:30 Green Bay Packers–Minnesota Vikings

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik