A Madden-átok sújtja a Bumm Légiót? Flacco Bradyt idézte

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.15. 15:25
null
Andrew Luck tábornok és Ryan Fitzpatrick főparancsnok csatáját az „unionisták” nyerték
2014-ben is hétről hétre jelentkezik a Red Zone! Sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk. Tartsanak velünk, 20 pontból álló összeállításunkból olyan részleteket is megtudhat, amelyeket eddig nem ismert!

20 YARD – BEJÖTT A PAPÍRFORMA ÉSZAK ÉS DÉL CSATÁJÁBAN – HATALMAS MÉM LUCKÉKRÓL
A csütörtök esti rangadó nem simán a Houston és az Indianapolis csoportrangadója volt, hanem Észak és Dél csatája. A seregeket két igazi hadvezér, Andrew Luck tábornok és Ryan Fitzpatrick főparancsnok vezette a csatamezőre, s a történelmi hűség kedvéért az „unionisták" győztek a „konföderációsok" ellen.

19 YARD – PIRRUSZI PATS-SIKER – KULCSEMBEREK DŐLTEK KI
Bár a Patriots 37–22-re legyőzte a Buffalo Billst, mégsem lehet felhőtlen a hangulat a csapat háza táján, hiszen a kiváló linebacker JerodMayo és az első számú futó, StevanRidley sem léphet már idén pályára. További sérülésekről ide kattintva olvashat!

18 YARD – A PITTSBURGH KORÁBBI CSEREIRÁNYÍTÓJA RITKA GYŐZELMET ARATOTT A STEELERS ELLEN
Ben Roethlisberger, a Pittsburgh irányítója a 20. meccsét játszotta a Cleveland ellen: Az előző 19-ből csak egyet veszített el, akkor Brian Hoyer az ő cseréje volt a Steeleresnél. Most a 29. születésnapját ünneplő irányító a Browns kezdője volt, és ellenfélként a földbe döngölte korábbi csapattársait: a Browns 0–3 után 31 pontot szerzett zsinórban. Hoyernek ugyan csak nyolc jó passza volt (mondjuk abból haladt 217 yardot a csapat), de a futók megoldották a feladatot. Nem csak az időt húzták, Ben Tate két TD-t is szerzett.

17 YARD – MESKÓ ZOLTÁN RÁÉR, HIÁNYPÓTLÓ STATISZTIKÁKAT GYÁRT
Meskó Zoltán erdélyi származású punter csapat nélkül tengődik, s bár itt-ott eljut próbajátékra, ebben a szezonban még nem játszott meccset. A New England, a Pittsburgh és a Cincinnati korábbi játékosa, aki a 2010-es idényben megdöntötte az újonc punterek rúgott yardátlagának rekordját, szabadidejében furcsa statisztikákat gyárt. Legutóbb azzal jelentkezett, hogy országra bontva milyen arányban nyertek a csapatok Super Bowlt. Ezt nevezik hiánypótló statisztikának...

Meskó Zoli hiánypótló statisztikája
Meskó Zoli hiánypótló statisztikája



16 YARD –OTTHON MÉG EGY CSAPAT SEM ÉGETT SZÜNETBEN ÚGY, MINT A TAMPA BAY
Már-már kilátástalan helyzetben van a Tampa Bay Buccaneers (1–5), amely a hétvégén 48–17-re kikapott hazai pályán a Baltimore Ravenstől. A szünetben már 38–0-ra vezettek Joe Flaccóék, ami így NFL-rekord. Korábban ugyanis még egy csapat sem volt ekkora hátrányban szünetben saját pályáján. Az eddigi csúcsot az 1962-es Chargers tartotta, amely félidőben 37 pontos hátrányban volt a Bills ellen.

15 YARD – ELI MANNING FÉL A PHILADELPHIAI SÖTÉTTŐL; JASON PIERRE-PAUL ÉS A MATEK
Eagles–Giants – egy ősi rivalizálás, amely már 159 alapszakasz-mérkőzésen van túl. Természetes, hogy ilyenkor már napokkal az összecsapás előtt megkezdődik az ellenfél heccelése, azaz a trashtalk. Jason Pierre-Paul, a Giants védője például azt mondta a meccs előtt: „Igaz, hogy az Eagles 4–1-gyel áll, de ez simán lehetne 0–4". JPP jó eséllyel hiányzott matekóráról általánosban. Az eagleses Jason Kelce szerint azonban nem erről van szó: „Jason Pierre-Paul nem annyira okos, hogy egyedül jusson el egy ilyen kijelentésig".

Az Eagles amúgy külön videóval is készült a Giants ellen. Halloween alkalmából a Philly Eli Manningre igyekezett frászt hozni elég stílusosan – s a látottak alapján sikerült is. Az Eagles 27–0-ra elverte a New York-iakat, a legkisebb Manning-fiú csupán 151 passzolt yardig jutott. A két csapat egymás elleni történelmében ez volt a harmadik legnagyobb különbségű diadal. Az első még 1933-ban volt, amikor a Giants 56–0-s győzelmet aratott az Eagles ellen a Polo Grounds nyitó mérkőzésén.


14 YARD – COUSINS NAGYON FÁRAD A VÉGÉRE, INKÁBB AZ ELLENFELEKNEK DOBÁLJA A LABDÁT
Kirk Cousins, a Washington Robert Griffin helyére beugró irányítója az Arizona elleni idegenbeli meccs utolsó negyedében háromszor is eladta a labdát. Ezt legutóbb Joe Flaccótól láttuk a Baltimore tavalyi idényzáróján. Cousins egyébként hajlamos a fáradásra, illetve látszik a statisztikáin, hogy a Redskins a meccsei végén kétségbeesetten próbálja menteni a menthetőt. A fővárosi QB az idén az első félidőben hat TD-t szerzett, és egyszer sem adta el a labdát, a második félidőbeli mutatója viszont immár 4TD és 8 interception.

13 YARD – ILYEN PONTGAZDAG DÖNTETLEN SEM VOLT MÉG!
Már maga az sem szokásos, hogy egy mérkőzésen nem születik döntés 60 perc alatt, de hogy az ötperces ráadásban sem kerekedik egyik csapat a másik fölé, az meg pláne. A Carolina cincinnati vendégjátéka mégis ezt tette, miután Mike Nugent rúgó az utolsó másodpercekben könnyű mezőnygólt rontott. Érdekesség, hogy a Bengals előző döntetlenje (még 2008-ban) úgy született, hogy Shayne Graham rúgó 13 másodperccel a vége előtt mezőnygólt rontott. Cam Newton 17 futással próbálkozott a Bengals ellen (hozott belőle 107 yardot és egy TD), ez pedig Tim Tebow 2011-es 22-je óta a legtöbb, amelyre irányító vállalkozott egy meccs alatt.

A két csapat 34–34-es rendes játékidő után egy-egy mezőnygóllal végződő támadással kezdett, innentől azonban már nem született újabb pont, így 37–37-re végeztek a felek. A döntetlen 1974-es bevezetése óta ez a 74 pont a legtöbb, amely döntetlen során született.

12 YARD – HOUSTONI MÉRFÖLDKÖVEK – FOSTER: 50, ANDRE JOHNSON: 13 000
A Houston két játékosa is fontos határhoz érkezett. Arian Foster 20 futásból 109 yardot és 2 TD-t tett a közösbe (volt még 32 elkapott yardja is), de ez sem ért végül sikert a Colts ellen. Viszont futott hatpontosokat tekintve már 50-nél jár, az aktív játékosok közül pedig hetedikként érte el a félszázas határt. Csapattársa, Andre Johnson 99 yardot és egy TD-t szerzett, de volt egy eladott labdája is. Johnson ennek ellenére fontos mérföldkőhöz érkezett, már 13080 yardnál jár, ennél csak Reggie Wayne (13985) tud többet felmutatni a jelenleg is játszók közül.

11 YARDA DENVER A SEATTLE ÁGYÁBAN ALUDT, BEJÖTT A VÁLASZTÁS
A Denver Broncos nem bízta a véletlenre: a Jets elleni mérkőzésen először tért vissza New Yorkba a februári Super Bowl óta, és gondosan megválasztotta a szállását: ugyanabban a Westin hotelben szállt meg, amelyben a döntőt megnyerő Seattle lakott a finálé idején. Bejött a váltás, a Broncos 31–17-re legyőzte a Jetst – igaz, Peyton Manningnek továbbra is várnia kell Brett Favre TD-rekordjának megdöntésére, ezúttal ugyani „csak" három hatpontos átadása van, 506-nál tart, még kettő kell a rekordbeállításhoz.

10 YARD – HA MOST KEZDŐDNE A PLAYOFF, BRADY ÉS MANNING TALÁLKOZNA
Ha most véget ért volna az alapszakasz, így nézne ki a rájátszás. Az AFC-ben a San Diego és a Cincinnati lenne erőnyerő, a wild card körben az Indianapolis a Baltimore-t, a New England a Denvert fogadná. Az NFC-ben a Philadelphia és az Arizona kapna pihenőhetet, az első fordulóban Detroit–San Francisco és Carolina–Dallas összecsapás lenne. Az egyetlen, 4 győzelemmel álló csapat, amely lemaradt a playoff-képből, a Green Bay, de messze még a vége.


9 YARD – TÚL VAGYUNK A 700. HÉTFŐI ESTI RANGADÓN, A FRISCO LOHOL A SEATTLE UTÁN
A St. Louis Rams–San Francisco összecsapás volt a 700. hétfő esti rangadó az NFL-ben. A 49ers 31–17-re legyőzte a Ramst, ezzel pedig sorozatban hatodik MNF-ját nyerte meg, ami a Seahawks 9 mérkőzésből álló szériája után a második leghosszabb aktív sorozat.

A sorozatban a hatodik hétfő esti rangadóját is elbukó Rams 14–0-ra is vezetett, ám Colin Kaepernick 14 másodperccel a nagyszünet előtt 80 yardos TD-passzt adott Brandon Lloydnak 14–3-nál, végül pedig 14 ponttal nyert a 49ers. A San Francisco történelmében csupán egy másik olyan mérkőzés volt, amit mínusz 14-ről legalább 14 ponttal nyert meg – még 1986-ban a Packers ellen (31–17). Akkor Joe Montana és cseréje, Jeff Kemp is sérült volt, helyettük Mike Moroski vezette diadalra az együttest.

A 49ers a 46. Monday Night Football-mérkőzését nyerte meg, ezzel pedig csúcstartó a kategóriában – a második helyen a Cowboys áll 44 sikerrel.

8 YARD – J. J. WATT A RÉGI IDŐKET IDÉZI, 50 ÉVE NEM VOLT HOZZÁ FOGHATÓ
Heti J. J. Watt-rovatunk ezúttal sem marad el. A Texans kiváló védője ezúttal egy fumble-t összeszedve szerzett TD-t (no meg volt két sacjke is), így pedig az elmúlt 53 évben ő az első NFL-játékos, aki egy szezonban interception return, fumble return és elkapott touchdownt is szerzett. Ja, és volt két sackje, és további négy irányítósiettetése. MegaWatt!





7 YARD – HÁROMBÓL EGY A FRISSEN IGAZOLT DETROITI SZTÁRRÚGÓ MÉRLEGE, DE Ő A JÖVŐ EMBERE
A Calvin Johnsont és Reggie Busht sérülés miatt nélkülöző Detroit legyőzte a Minnesotát, de elsősorban a védelmének köszönhette a sikert, a nyolcból két és fél sacket jegyző Ziggy Ansah és társai három ponton tartották a Vikingeket. A rúgókérdést a Denverből kirúgott Matt Prater szerződtetésével igyekeztek megoldani a Lionsnál, az első négy meccsről eltiltott játékos elsőre 50 yardról hibázott, de utána 52-ről betalált. Utána 44 yardról is hibázott, de Jim Caldwell vezetőedző a szélre fogta a rúgó 1/3-as mérlegét, és kijelentette, megbízik Praterben, aki marad.

6 YARD – A DENVER SZUPERFEGYVERE PATRIOTSOS REKORDOKAT DÖNTHET MEG
Julius Thomas
nevét 2013 szeptemberéig alighanem csak a legvérmesebb szurkolók ismerték, addig ugyanis két év alatt egy elkapásig és 5 yardig jutott a korábbi kosaras. Tavaly azonban nagyon jól összeért a közös munka Peyton Manninggel, amely 788 yardot és 12 TD-t ért a most 26 éves tight endnek. Idén még jobban rátett egy lapáttal a duó, az öt meccsen szerzett 277 yard még nem számít egy kiugró teljesítménynek, a 9 TD viszont egészen parádés. Olyannyira, hogy öt meccs alatt egy tight end sem volt erre még képes (Antonio Gates és Mike Ditka hetet tud felmutatni), elkapó is csupán egy, Calvin Johnson 2011-ben. Thomas ha tartja ezt a szintet, akkor 29(!) TD-ig juthatna, posztja rekordját Rob Gronkowski (Patriots, 2011) tartja 17-tel, az összrekordot pedig Randy Moss (Patriots, 2007) 23-mal. Bár az erős kezdések után megszokott, hogy a védelmek egyre jobban figyelnek a kiemelkedően teljesítőkre, ne lepődjön meg senki, ha a szezon után új csúcstartót ünnepelhet az NFL!

5 YARD – NA MIBEN SOKKAL JOBB RODGERS SZÁZADOS FAVRE-NÁL ÉS PEYTON MANNINGNÉL?
Hát az első száz NFL-meccsén dobott TD-k számában. A Green Bay irányítója a Miami ellen 100-adszor lépett pályára az NFL-ben, s ezt három hatpontossal ünnepelte – amelyből egy három másodperccel a vége előtt jött, s ezzel nyert a Packers 27–24-re a Dolphins ellen. Rodgers 203 TD-nél jár, az első 100 meccseket nézve csak a legendás Dan Marinónak volt több (217). Érdekességként Brett Favre 178-nál, Peyton Manning 168-nál járt 100. mérkőzése után.
Rodgers a 100. meccsén 3 TD-passzt adott
Rodgers a 100. meccsén 3 TD-passzt adott


4 YARD – MURRAY 56 ÉVE NEM LÁTOTT SOROZATTAL NYITOTT
A Seahawks védelme alig 60 engedett futott yarddal a liga legjobb egységeként várta a Dallas elleni összecsapást, DeMarco Murray viszont 670 yarddal. A ligaelitek találkozóját, ahogyan a meccset is, a dallasi nyerte, 115 egységet tudott hozzárakni, így hatodik meccsén is elérte a három számjegyű yardot hozott össze, így pedig Jim Brown (1958) óta elsőként mondhatja ezt el magáról. A 785 yard a legtöbb, amelyet egy dallasi játékos futott az első hat meccsen. Érdekesség, hogy Murray több yardot futott az első kísérleteken (594), mint a második helyen álló Le'Veon Bell összesen a szezonban (542).Ha ezt az átlagot tartja, 2093 yardig juthat, amely Eric Dickerson (2105) és Adrian Peterson (2097) után a harmadik legjobb teljesítmény lenne.

3 YARD – A GYORSTÜZELŐ JOE FLACCO TOM BRADYT IDÉZTE
Joe Flacco
a Tampa Bay ellen 16 perc, 3 másodperc leforgása alatt öt TD-passzt dobott, ami a leggyorsabb „mesterötös" az NFL történetében. A korábbi rekordot 1969-ben Daryle Lamonica (Raiders) húsz perc, ötvenhat másodperc alatt állította fel a Buffalo ellen. Legutóbb 2009-ben, Tom Bradynek sikerült öt touchdownt passzolni az első félidőben, akkor a Patriots 59–0-ra nyert a Titans ellen.

Flacco első és ötödik TD-je között 14 perc, 14 másodperc telt el. Ennél Lamonica (11:13 perc) és Brady (9:44 perc) is gyorsabb volt.

2 YARD – BRADY VISSZATÉRT?
Rég volt már ilyen, Brady négy TD-passzt jegyzett a Buffalo ellen. A Patriots irányítója legutóbbi 25 kezdőként játszott meccséből (2012. december 16. óta) ez volt a harmadik, amikor kettőnél több hatpontost dobott. Ezen időszak alatt 14 irányítónak van több három vagy több passzolt TD-os mérkőzése Bradynél.

Brady egyébként csatlakozott Andrew Luckhoz. Egyedül ők ketten értek el 350 passzolt yardot és négy TD-t egy mérkőzésen idén. A Patriots irányítója a döcögős szezonkezdés után a legutóbbi két meccsén átlagban 129 yarddal passzolt többet, tíz százalékkal pontosabban, mint az első négy meccsen. A meccsenkénti 1 TD/0.5 interception-mutatója 3/0-ra javult, a New England pedig mindkét meccsét megnyerte.


1 YARD – A MADDEN-ÁTOK SÚJTJA A BUMM LÉGIÓT? SHERMAN-BÜNTETÉSEK–>SEAHAWKS-VERESÉG?
A Seattle rettegett hátvédsora, a Bumm Légió az előző idényben csupán 172 yardot engedett meccsenként, és interceptionök sorát szedte le (16 TD-re jutott 28 labdaszerzés), most azonban 252.2 yardot enged, 10 TD mellett pedig csupán két interceptiont szerzett. A Bumm Légióra is hat a hírhedt Madden-átok?

Ez alán még korai, de a csapat szupersztárjai közül Earl Thomas (5) és Richard Sherman (8) tavaly összesen 13 interceptionig jutott, most pedig még egyet sem szereztek, Byron Maxwell, Kam Chancellor pedig sérülésekkel küszködik – ahogy Jeremy Lane és Tharol Simon is...

Russell Wilson a Dallas elleni vereség után 20 hazai meccséből még csupán a másodikon maradt alul, így viszont pont nem tudta beállítani Danny White és Matt Ryan rekordját (19–1).

Egy biztos, az nem jelent jót, ha Shermanre repülnek a zászlók, Wilson első hazai vereségekor is összeszedett kettőt, és amikor legalább kétszer büntetik egy meccsen, a Seahawks egy győzelem mellett négyszer is alulmaradt.

A Madden-borító nem jó ómen
A Madden-borító nem jó ómen


TD – BÁTOR JÓSKA
Hát, amint az kiderült, a Bumm Légió ezúttal sem hatástalanította makulátlanul az ellenfél légitámadásait, most Romo jutott 250 passzolt yardig, így a 200-as limitünk pont annyira nem jött be, mint a bajnok számítása a Dallas ellen. Cserébe viszont ennél jobban nem is tippelhettünk volna a csapatokat tekintve, a Steelers-fóbiáját leküzdő Brownslemosta a pittsburghieket.

A hétvégi rangadójára Denverben kerül sor, Peyton Manningék a San Franciscót fogadják. Az elmúlt években rendre a Super Bowl-győzelmet kitűző csapatok csatáján jelenleg a hazaiakat tartják a toronymagas favoritnak, a tippelők 91(!) százaléka várja az ő sikerüket. De Bátor Jóska nem!

Míg itt a második legjobb passzvédekezésű csapat látogat a negyedik legtöbb yardot szerző otthonába, de még ennél is lesz két „elitebb" gárda a kategóriákat illetően, a meccsenként 309.8 yardot (2.) passzoló Saints a 197.2-t engedő (1.) Lions vendége lesz. Régóta hangoztatják, hogy a védelem nyeri a bajnokságot, de most Breesék mellett teszem le a garast, legalább 280 yardig jut a Lions ellen. Hogy ez elég lesz-e a sikerre, na, az már más kérdés.

C'mon man!

STATISZTIKÁK
A 6. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Jay Cutler (Chicago)
–Atlanta
381
A legtöbb futott yard:LeSean McCoy (Philadelphia)
–NY Giants
149
A legtöbb elkapott yard:T. Y. Hilton (Indianapolis)
–Houston223
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard:1987Andrew Luck (Indianapolis)
A legtöbb futott yard:785DeMarco Murray (Dallas)
A legtöbb elkapott yard:632
Jordy Nelson (Green Bay)
A legtöbb szerelés:74Luke Kuechly (Carolina)
A legtöbb sack:7
Willie Young (Chicago)
A legtöbb interception:3
heten
NFL 2014, ALAPSZAKASZ
6. FORDULÓ
2014.10.102.25Houston Texans–Indianapolis Colts28–33
2014.10.1219.00Tampa Bay Buccaneers–Baltimore Ravens17–48
2014.10.1219.00Buffalo Bills–New England Patriots22–37
2014.10.1219.00Cincinnati Bengals–Carolina Panthers37–37 – h.u.
2014.10.1219.00Cleveland Browns–Pittsburgh Steelers31–10
2014.10.1219.00Tennessee Titans–Jacksonville Jaguars16–14
2014.10.1219.00Miami Dolphins–Green Bay Packers24–27
2014.10.1219.00Minnesota Vikings–Detroit Lions3–17
2014.10.1219.00New York Jets–Denver Broncos17–31
2014.10.1222.05Atlanta Falcons–Chicago Bears13–27
2014.10.1222.05Oakland Raiders–San Diego Chargers28–31
2014.10.1222.25Arizona Cardinals–Washington Redskins30–20
2014.10.1222.25Seattle Seahawks–Dallas Cowboys23–30
2014.10.132.30Philadelphia Eagles–New York Giants27–0
2014.10.142.30St. Louis Rams–San Francisco 49ers17–31
Szabadnapos. Kansas City Chiefs, New Orleans Saints
7. FORDULÓ
2014.10.172.25New England Patriots–New York Jets
2014.10.1919.00Buffalo Bills–Minnesota Vikings
2014.10.1919.00Chicago Bears–Miami Dolphins
2014.10.1919.00Detroit Lions–New Orleans Saints
2014.10.1919.00Green Bay Packers–Carolina Panthers
2014.10.1919.00Indianapolis Colts–Cincinnati Bengals
2014.10.1919.00St. Louis Rams–Seattle Seahawks
2014.10.1919.00Washington Redskins–Tennessee Titans
2014.10.1919.00Jacksonville Jaguars–Cleveland Browns
2014.10.1919.00Baltimore Ravens–Atlanta Falcons
2014.10.1922.05San Diego Chargers–Kansas City Chiefs
2014.10.1922.25Dallas Cowboys–New York Giants
2014.10.1922.25Oakland Raiders–Arizona Cardinals
2014.10.202.30Denver Broncos–San Francisco 49ers
2014.10.212.30Pittsburgh Steelers–Houston Texans
Szabadnapos. Philadelphia Eagles, Tampa Bay Buccaneers
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik