Sportrádió: Vágyom a válogatottra, de látom, már nem adatik meg – Dzsudzsák

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.04.03. 17:11
null
Fotó: Szabó Miklós
Dzsudzsák Balázs exkluzív interjút adott a Sportrádiónak. A beszélgetésben beszél a debreceni szerepéről, a Fradiról, Sztanyiszlav Csercseszovról, a külföldi és a magyar bajnokság közötti különbségről, a válogatottságról, és a terveiről az aktív karrierje után.

Arról, hogy mennyire változott a szerepe, amikor visszatért Debrecenbe

„Meg akartam mutatni, hogy Debrecenben is vannak lehetőségek, és itt is lehet fejlődni, és akár a PSV-be is eljuthat valaki, hogy külföldön is futhat be karriert. Tizenkét-tizenhárom év után úgy jöttem vissza, hogy segítsek, hogy megosszam a tapasztalataimat, motiváljam a többieket, hogy sikeréhesek legyenek, és feljussunk az NB II-ből. Az élvonalban talán még fontosabb szerep hárul rám, mint a másodosztályban. Nagyjából a negyediktől a tizenkettedik helyig mindenki a kiesés ellen játszik. Az egyik héten a negyedik helyért játszol, de ha nem nyersz, akkor a következőben már szorul a hurok.”

A labdarúgó NB I-ről

„Szokatlan, hogy minden héten ennyire feszes mérkőzések vannak. Mindig ott van a csapat életében a stressz, a feszülés, hogy nézzük az ellenfeleket vagy ne, hogyan alakultak az eredmények, hova lehet ugrani, ha nyerünk, vagy hogy kik jönnek a nyakadra, ha nem nyersz. Ez is egyfajta sajátossága ennek a bajnokságnak. Nincsenek mindig közönségcsalogató mérkőzések, mert mindenki azért küzd, hogy a kitűzött célokat megvalósítsa, hogy kiharcolja a bennmaradást.”

Fotó: Kovács Péter
Fotó: Kovács Péter

A Debrecen idei évéről


„Amióta itt vagyok, azóta az egyik feladatom, hogy megfejtsük, miért ilyen rapszodikus a csapat teljesítménye. Fontos, hogy a csapat stabil legyen, tudjuk két meccset nyerni egymás után, vagy legalább ne kapjon ki kétszer egymás után. Nyilván fejben dől el minden. Látom, hogy ha nyerünk, és menekülünk előre a kiesési zónától, akkor az edzéseken többen már nem száz százalékkal koncentrálnak. Kicsit lezserebbek, és ennek az a vége, hogy jön a meccs, elengedünk egy félidőt, majd megy a szitkozódás, hogy miért csináltuk így. A Debrecennek erős a kerete, de valamiért eddig nem tudtuk stabilizálni, és emiatt vagyunk középcsapat.Vannak tehetségeink, de kell, hogy a csapat higgyen magában. Picit a tökösség hiányzik a csapatból, és kell hogy merjük vállaljuk önmagunkat. Ha ebből ki tudunk lépni, akkor igenis többre lehetnénk hivatottak. Ez egy folyamat, és amig én a csapatnál leszek, azért küzdök, hogy ez megváltozzon.”

A Ferencvárosról

„Sztanyiszlavot ismerem annyira, hogy tudjam, rendbe teszi a Fradit. Kezdi megtalálni az öltözőt, kezdi megtalálni azt a csapatot, amelyik a legjobb. Kvalitás alapján nem kérdés, hogy a Fradi a legerősebb. Mindenki ellenük akarja megmutatni, de nem hiszem, hogy a bajnoki címük veszélyben forog.”

Sztanyiszlav Csercseszovról

„Sztanyiszlav nagyon jó edző, szép emlékeim vannak róla. Nekem is jó idényem volt, amikor együtt dolgoztunk, remek erőnléttel. Múltkor éppen Varga Rolival sétáltunk Budapesten, amikor összefutottunk az utcán. Viccesen mondta, hogy még mindig a 2014–2015-ös évad felkészülése miatt tartok itt. Ő nagyon hisz ebben, nagyon jó ember, és már csak a kapcsolat miatt is szurkolok neki.”

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós

Arról, hogy mennyire tervez hosszú távra Debrecenben

„Eleve azért jöttem haza, mert a Debrecenben akarom befejezni. De ahogy már korábban mondtam, soha nem lehet tudni, hogy mikor jön egy telefon, egy jó ajánlattal. Amíg a játéktudásomra, karakteremre szükség van, addig soha nem mondom azt, hogy már nem megyek. Nyilván annak az ajánlatnak olyannak kell lennie, hogy el tudjam hagyni a Debrecent, amit ma már nagyon nehezen tennék meg. Már csak azért is, mert 36 leszek decemberben. Tényleg annyira jó itthon. Megtaláltam a számításomat, az összhangot csapattal. Szeretnék még valami maradandót alkotni, mert megérdemli a város, a szurkolók és a csapat is.”

Arról, hogy hogyan látja a magyar bajnokságot a holland, az emírségekbeli, a török és az orosz labdarúgással összehasonlítva

„Mindenképpen az orosz mögött. Valahol az orosz és a török között, de azért a török bajnokságban is van pár erősebb csapat. Egyre vonzóbb az, amit a magyar bajnokság nyújtani tud, elég, ha csak Sztanyiszlavról beszélek, aki az orosz válogatott után a Ferencvárost választotta. A magyar bajnokság jó úton halad, de egyelőre a mennyiség előtte jár a minőségnek. Összehasonlítva a magyar bajnokság meccseit mondjuk a holland liga középcsapatainak találkozóival elmondhatom, hogy már nincsenek rosszabb meccsek. Ma már egy jó program, jók a körülmények. Elfogult vagyok, de szerintem élmény egy válogatott vagy egy magyar bajnoki meccsre kilátogatni, minden adott, hogy egy család kellemesen el tudjon tölteni két-három órát.”

A válogatottságról

„Egyelőre nem szeretném megosztani az érzéseimet ezzel kapcsolatban, mert abból napokig téma lenne. Nem is az a cél, hogy bármit is kirobbantsak. vagy hogy véleményt formáljak. Ha eljön az ideje, szívesen kifejtem a gondolataimat. Most már sokkal nyugodtabban tudok beszélni erről, de azért még biztos, hogy a végére felhúznám magam. Vágyok a válogatott meccsre, de látom, hogy ez különböző okok miatt már nem adatik meg nekem.”

A pályafutás utáni tervekről

„Egyelőre a futballra koncentrálok, de elárulom, hogy kaptam egy meghívást a PSV-től. Májusban utazok ki Eindhovenbe. Szeretnék, ha a PSV nagykövete lennék Magyarországon. Érzik, hogy lemaradtak az Ajax mögött, ezért bővíteni szeretnék a rendszerüket a régi játékosok segítségével. Kiráz a hideg, hogy ennyi év után is még számítanak rám.”


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik