A Rangers az idényben másodszor is legyőzte a Celticet

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.01.02. 13:15
null
A volt Leeds-játékos, Kemar Roofe alapembere az idei Rangersnek (Fotó: AFP)
A Rangers a második félidőben emberelőnybe került, majd ezt kihasználva 1–0-ra legyőzte a Celticet a 422. Old Firm-derbin. Ezzel óriási lépést tett az alapszakasz-győzelem, így a bajnoki cím megszerzése felé.


SKÓT PREMIERSHIP
22. FORDULÓ
Rangers FC–Celtic FC
1–0 (0–0)
Glasgow,
Ibrox Stadium.Vezette: B. Madden
RANGERS: A. McGregor – Tavernier, Goldson, L. Balogun, Barisic – Aribo (Barker, 90+2.), Davis, G. Kamara – Roofe (I. Hagi a szünetben), Morelos (Itten, 77.), Kent (Zungu, 87.).Menedzser: Steven Gerrard
CELTIC: Barkasz – J. Frimpong, Bitton, Ajer, Laxalt – Soro (Brown, 73.) – Christie (Abd Elhamed), D. Turnbull (Elyounoussi, 65.), C. McGregor (Rogic, 84.) – Griffiths (Duffy, 65.), Édouard.Menedzser: Neil Lennon
Gólszerző: C. McGregor (öngól, 70.)

Bár a bajnoki tabellán 16 pont választja el egymástól a két riválist, az első félidő alapján ez egyáltalán nem látszott meg. Sőt, a jelentős leszakadásban lévő Celtic dominálta a játékot. Nemcsak többet birtokolta a labdát, de helyzetekből is jóval többet alakított ki. Miközben a Rangersnek egyetlen kaput eltaláló lövése sem akadt, addig Allan McGregor kapusnak többször is bravúrt kellett bemutatnia a Celtic-támadók lövéseinél, fejeseinél.

A fordulás után feljavult a Rangers, de az igazi fordulatra még ekkor is várni kellett. A 62. percben James Tavernier adott remek indítást Alfredo Morelosnak, akit Nir Bitton csak szabálytalanul tudott megállítani – ezért a Celtic védője piros lapot kapott. A 70. percben jött is a mezőnyfölénybe kerülő Rangers gólja: Joe Aribo csúsztatása után Callum McGregorról került a vendégek kapujába a labda (1–0).

Az utolsó 20 percben a Celtic már nem tudott fogást találni a Rangersen, Steven Gerrard együttese az idényben másodszor is legyőzte a városi riválist. A néhány évvel ezelőtt még a negyedosztályban sínylődő Rangers óriási lépést tett afelé, hogy 10 év után először ismét skót bajnok legyen. Persze ehhez a playoffban sem árt majd megverni a Celticet.

A 422. Old Firm-derbin mindenesetre sikerült.

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

90+3. perc: Barker áll be Aribo helyére.

90. perc: Rogic lő jó 20 méterről, McGregor bravúrral tolja szögletre.

90. perc: Négy perc lesz a ráadás!

87. perc: Zungu váltja Kentet!

84. perc: C. McGregor le, Rogic be!

82. perc: Itten fordul le a védőkről a 16-os előterében, majd 17 méterről, kissé balról a hosszú felső fölé teker. Barkasz repült, de ha fél méterrel lentebb száll a labda, nem biztos, hogy védeni tud.

79. perc: Berisic kap sárga lapot.

77. perc: Cserél Steven Gerrard: Morelos helyén Itten folytatja.

76. perc: Aribo lő 15 méterről, jobbról. A lövés levágódik a blokkról.

75. perc: Morelos is kap egy sárgát. No meg C. McGregor. Ő is a kakaskodásért.

74. perc: Duffy kap sárgát. Hátulról megrúgta az ellenfelét. Kisebb tömegjelenet alakul ki belőle.

73. perc: Újabb kettős csere a vendégeknél: Soro helyén Brown, Christie helyén Abd Elhamed.

70. perc: VEZET A RANGERS! Tavernier végzi el a szögletet a jobb sarokból, a röviden Aribo érkezik, csúsztat, a menteni igyekvő Callum McGregorról pedig a hálóba pattan a labda! 1–0

69. perc: Barisic végzi el a szabadrúgást a 16-os jobb csücskétől, 18 méterre a kaputól. A bal felsőt veszi célba, a sorfalon megpattan és centikkel elkerüli a célt.

65. perc: Kettőt cserél a Celtic, Duffy jön Griffits, Elyounoussi jön Turnbull helyére.

63. perc: Tavernier végzi el a szabadrúgást jó 20 méternyire a kaputól, a 16-os jobb csücskétől, a beadás élesen száll középre, Hagi luftot fejel, Christie ment a jobb kapufánál!

62. perc: Tavernier ad remek indítás a jobb szélen felgyorsító Morelosnak, utóbbi belép Bitton elé, aki gyorsan két kézzel utánanyúl és lerántja. Piros!

60. perc: Édouard lőtt 15 méterről, középről, Balogun méterekről csúszik oda, de jó ütemben érkezik és blokkolni tud.

57. perc: A balról elvégzett sarokrúgás után Tavernier kerül helyzetbe, de Barkas lehúzza a labdáját. Ez az első kaput eltaláló Rangers-kísérlet.

55. perc: Aribo passzolja be a labdát a 11-es pont magasságában helyezkedő Moralosnak, aki lefordulna a védőjéről, lő, de Ajer az utolsó pillanatban elé ugrik és blokkolni tud!

50. perc: Hagi lő kissé jobbról, 17 méterről, nem sokkal a hosszú felső mellé.

A második félidőben eddig a Rangers járatja többet a labdát, de még mindig sok a pontatlanság.

46. perc: Szünetben cserélt Steven Gerrard, Roofe helyén Ianis Hagi.

46. perc: Megyünk tovább. A Rangers indította útjára a labdát.

A Celticnél volt többet a labda az első félidőben, 53 százalékban birtokolta. A vendégeknek 11 lövésük vagy fejesük volt, háromszor találták el a kaput, mindháromszor még az első 25 percben. A Rangers három kísérlettel, kaput eltaláló próbálkozás nélkül zárta a játékrészt...

SZÜNET

45+1. perc: Vége az első félidőnek!

45. perc: Egy perc a ráadás!

45. perc: Édouard lövése után jön szöglettel a Celtic, a balról középre kanyarodó labdát Bitton tudja megfejelni középen, de nem találja el a Rangers kapuját.

43. perc: Griffits passza után Christie lő balról, jó 20 méterre a kaputól, a labda viszont nem találja el a kaput.

41. perc: Soro csúszik rá Kentre, sárga ez is.

40. perc: Davis kapja a mérkőzés első sárga lapját.

37. perc: Turnbull labdája jut el némi szerencsével Griffitshez a 16-os bal csücskénél, utóbbi két védő szorításában, estében 14 méterről a jobb alsó sarok mellé perdít.

35. perc: A kaputól 26 méterre, jobbról jöhet szabadrúgással a Celtic, Griffits végzi el, de a háromtagú sorfal jobb szélén álló Aribót lövi telibe...

32. perc: Griffits kap jónak tűnő kiugratást, de a partjelző behúzza a lest.

26. perc: Christie próbálkozik meg egy átlövéssel 22-24 méterről, de messze kapu fölé száll.

Eltelt 25 perc, a Celtic jóval többet birtokolta eddig a labdát (59 százalék), hatszor próbált gólt szerezni, ebből háromszor eltalálta a kaput, a Rangersnek még nincs kaput eltaláló kísérlete.

22. perc: KAPUFA! Griffits veszi át a labdát a 16-os előterében, a jobb csücsöknél, megtolja befelé, majd a hosszú felsőt veszi célba, McGregor látványos robinzonáddal ujjheggyel még eléri, így pedig a jobb kapufán csattan a lövés!

20. perc: Morelos próbálkozik meg egy lövéssel kapásból, 11 méterről, középről, Frimpongon megpattan, így elkerüli a jobb alsót.

17. perc: Turnbull balról elvégzett szöglete után a röviden menteni igyekvő Davis csúsztat kis híján a saját kapujába. A bal alsó mellett nem sokkal száll el a labda.

Eddig a Celtic akarata érvényesül inkább.

12. perc: C. McGregor húz befelé balról a labdával, a 16-os előteréből laposan a rövid alsót célozza meg, a lövés nem sokkal megy el a kapu mellett.

9. perc: Camara indul meg középen, de a 16-os előterében hosszan indítja magát, Bitton jön, tisztáz előle, majd Camara páros lábbal letarolja a bekket. Lap nincs.

6. perc: Balogun hibája után Turnbull indul a jobb szélen, középre passzol, ahol a 16-os vonalában Griffitsd érkezik, lő, A. McGregor bravúrral beleér a léc alá tartó labdába, de ez is kipattan róla, Turnbull érkezik, lőne, de megint beintik a lest.

3. perc: MÁRIS VEZETHETNE A CELTIC! Édouard kapja a labdát a bal szélen, befelé húz majd 10 méterről lő, A. McGregor kivetődik, véd, de kipattan róla, középen C. McGregor jön, hat méterről lő, de a kapus ebbe is beleér, majd Édouard lőne harmadszor, de les miatt megállítják a játékot.

A Rangers kék felsőben, fehér nadrágban, a Celtic zöld-fehér csíkos mezben futballozik.

1. perc: A Celtic kezdte a rangadót!

A MECCS ELŐTT

James Tavernier szélső védő létére tizenegy gólos (Fotó: AFP)
James Tavernier szélső védő létére tizenegy gólos (Fotó: AFP)

A bajnokságban a 321., minden sorozatot tekintve 422. Rangers–Celtic összecsapás következik. A Rangers 163 (123), a Celtic 159 (110) meccset nyert meg ezek közül, míg 99 (87) végződött döntetlenre.

A párharc története egészen 1888-ig nyúlik vissza, akkor a Celtic „barátságos” meccsen 5:2-re nyert a városi rivális ellen. Legutóbb 2020 októberében meccseltek a felek, akkor a Rangers 2–0-ra nyert a Celtic otthonában.

A párharc legnagyobb arányú győzelme a Celtic nevéhez fűződik, 1957. október 19-én 7:1-re nyertek a Rangers vendéglátóiként. Emellett a Celtic és a Rangers is kétszer tudta öt góllal (5:0/5–0) megnyerni az Old Firm-derbit.

A 2018-as 5–0-s Celtic siker óta azonban nagyot fordult a világ. A 2010-es évek elejét újraalapítása és kizárása után alacsonyabb osztályokban töltő Rangers Steven Gerrard irányításával ismét élcsapattá vált Skóciában. A jelenlegi bajnoki kiírást 16 pontos előnnyel vezeti a Celtic előtt. Igaz, a zöld-fehér együttes három meccsel kevesebbet játszott. A vesztett pontok tekintetében viszont így is héttel jobban áll a Rangers. Ha ma ismét nyer, úgy óriási lépést tesz a rivális teljes leszakítása felé. Persze a playoff még hozhat izgalmakat...

A Rangers legutóbbi 15 bajnokiján egyetlen alkalommal vesztett pontot, akkor is döntetlent játszott. Domináns játékát jól mutatja, hogy 56 szerzett gólja mellett csupán ötöt kapott a bajnokság eddig fordulóiban! A Celtic gólkülönbsége 45-14. A góllövőlista élmezőnyéből többeket is láthatunk majd, a Rangerben futballozó James Tavernier 11 gólnál és nyolc gólpassznál, Kemar Roofe tíz gólnál és két gólpassznál, a celtices Odsonne Édouard hét gólnál és két gólpassznál jár.

A legutóbbi öt találkozójukból háromszor is a Rangers nyert, kétszer a Celtic. Döntetlent 2017 decemberében játszottak legutóbb, akkor 0–0-ra végeztek a felek.

A bajnoki címek számában a Rangers vezet (54–51), a kupagyőzelmekében a Celtic (40–33), skót Ligakupát a Rangers nyert többet (27–19). A Celtic egy BEK-et, a Rangers egy KEK-et nyert. Előbbinek 111, utóbbinak 115 nagy trófeája van a gigantikus serleghalmozásban.

A történelmi párharc újabb fejezetéhez érkeztünk. Következzen a 422. Old Firm-derbi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik