Gulácsi és Vadócz is várta, indul a nagy ázsiai elszívó

Vágólapra másolva!
2011.01.07. 12:07
null
A Kalifa-stadion, az idei Ázsia-kupa központja (Fotó: Action Images)
Címkék
Pénteken megkezdődik a labdarúgó Ázsia-kupa háromhetes küzdelemsorozata Katarban, a 2022-es világbajnokság helyszínén. Az ázsiai futball fejlődésével egyre több európai klubot érint a torna, és az idén két fiatal magyar játékos is profitálhat az elszívóhatásból: Vadócz Krisztián (Osasuna) és Gulácsi Péter (Liverpool) átmenetileg előrébb rukkol klubja rangsorában. De mi is ez az Ázsia-kupa, amelyet első ízben az első Európa-bajnokság (Európai Nemzetek Kupája) előtt négy évvel rendeztek meg (1956), és amelyet akár egy olyan ország is megnyerhet, amely nem tartozik Ázsiához, sőt maga is egy kontinens?

Ez a gigantikus kakukktojás ugyebár Ausztrália, amely kinővén az óceániai futballzónát, kérte felvételét az Ázsiai Labdarúgó-szövetségbe, és amióta 2006-ban befogadták, egyszer már bele is szagolt az Ázsia-kupa levegőjébe – a Japán elleni negyeddöntőig jutott. Mostani szereplésének Gulácsi Péter miatt is jelentősége van; amíg ugyanis liverpooli klubtársa, az ausztrál Brad Jones kiküldetésen jár az Öbölben, addig ő lesz Pepe Reina első számú helyettese a „vörösöknél". (Vadócz Krisztián az Osasuna kezdő tizenegyében nála többször foglalkoztatott két iráni, Maszud Sodzsaei és Dzsavad Nekunam utazását használhatja ki.)

Az alábbiakban néhány statisztikai érdekesség mentén kalandozunk az eddig 14 kiírást megérő Ázsia-kupa történetében, és kicsit szemlézzük a pénteken Katar–Üzbegisztán csatával (tv: Eurosport2) kezdődő 15. torna mezőnyét – megnézzük többek között, Európából hány légióst „szívott el" a seregszemle.

3 TORNAGYŐZELEM a legtöbb, amennyit eddig egy ország elkönyvelhetett. A dicsőségen az egymás után háromszor nyerő Irán (1968, 1972, 1976), a nyolcvanas évektől hasító Szaúd-Arábia (1984, 1988, 1996) és a közelmúltban a földrész legjobbjai közé emelkedő Japán (1992, 2000, 2004) osztozik. Rajtuk kívül Dél-Korea (1956, 1960), az időközben kizárt Izrael (1964), valamint Kuvait (1980) és Irak (2007) diadalmaskodott – utóbbi futballistái az év egyik legnagyobb sportsztoriját írták meg úgy, hogy közben odahaza tombolt (és azóta is tombol) az erőszak.

11 MESTERHÁRMAST jegyzőkönyveztek eddig a tornán, ezek közül hat iráni futballista nevéhez fűződött: Hosszein Kalani, Ali Dzsabari, Golam Hosszein Mazlumi, Betas Fariba, Ali Daei és Ali Karimi egyaránt elért ilyen bravúrt. Fariba és Daei mesterhármasa kiegészült egy-egy további góllal is, azaz valójában mesternégyesek voltak.

Katar zászlódíszben (Fotó: Action Images)
Katar zászlódíszben (Fotó: Action Images)

14 GÓLLAL tartja Ali Daei az Ázsia-kupa rekordját. Az iráni válogatott támadó 1996-beli nyolc góljával máig érvényes tornarekordot állított fel. Bár 109 találatánál többet senki sem szerzett válogatott mérkőzésen, azaz ő a világcsúcstartó, Ali Daei döntőt egyszer sem vívhatott a kontinenstornán; az 1996-ban és 2004-ben megszerzett egy-egy harmadik hely a két legjobb eredménye.

16 VÁLOGATOTT vesz részt az Ázsia-kupán, de csak a 2004-es tornától ilyen nagy a „tolongás". Addig legfeljebb 12 csapat szerepelt a döntőn, sőt az első három fináléban mindössze négyen versengtek.

46 ORSZÁG tagja az Ázsiai Labdarúgó-szövetségnek, ám az idei torna közvetlen selejtezőiben mindössze húsz válogatott indulhatott. A magyarázat: Ázsiában 2006 óta van egy erősebb (Ázsia-kupa) és egy gyengébb kontinenstorna – ez utóbbit, az AFC Challenge Cup-ot a konföderáció gyengébb játékerőt képviselői országai számára rendezik meg (nagyjából a tagországok harmadát sorolták e csoportba). Ezek számára sincs elvágva az út az Ázsia-kupa felé: a Challenge Cup legutóbbi két nyertese (2008: India; 2010: Észak-Korea) győzelmével kivívta a mostani részvétel jogát. Az idei tornára nem kellett selejteznie a rendező Katarnak, valamint a 2007-es kiírás dobogósainak (1. Irak, 2. Szaúd-Arábia, 3. Dél-Korea) sem.

51 OLYAN LABDARÚGÓ található a mostani tornára nevezett keretekben, aki európai (értsd: az Európai Labdarúgó-szövetség, azaz az UEFA valamelyik tagállamához tartozó) klub szerződtetett alkalmazottja. Az angliai és a németországi delegáció a legnépesebb (9-9 játékos), míg a legtöbb európai légiós az ausztrál (16) és a japán (11) keretben található.

31 877 AZ EDDIGI LEGMAGASABB ismert átlagos nézőszám; a 2004-es kínai torna találkozóit látták ilyen sokan a helyszínen.

50 000 NÉZŐ befogadására alkalmas a dohai Nemzeti Stadion, másik nevén Kalifa Nemzetközi Stadion, az idei torna központi helyszíne. Az 1976-ban megépített arénát 2005-ben teljesen felújították, azóta ekkora a befogadóképessége, de a 2022-es vb-ig természetesen újra bővítik, akkor már több mint 68 ezren férnek majd el a lelátóin. További három dohai és egy el-rajjani létesítmény ad otthont az Ázsia-kupa mérkőzéseinek, és a legkisebben is elfér 17 ezer ember.

ÁZSIA-KUPA 2011, KATAR 
CSOPORTKÖR
Január 7–19.

A-CSOPORT

(Doha)

B-CSOPORT

(Doha, el-Rajjan)

C-CSOPORT

(Doha)

D-CSOPORT

(Doha, el-Rajjan)

Katar Japán Ausztrália Arab Emírségek
Kína Jordánia Bahrein Észak-Korea
Kuvait Szíria Dél-Korea Irak
Üzbegisztán Szaúd-Arábia India Irán
       
EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NEGYEDDÖNTŐ (Doha)
Január 21. Január 22.
B1–A2 (1.) A1–B2 (2.) C1–D2 (3.) D1–C2 (4.)
ELŐDÖNTŐ (Doha)
Január 25.
2. negyeddöntő győztese–4. negyeddöntő győztese
1. negyeddöntő győztese–3. negyeddöntő győztese
A 3. HELYÉRT (Doha)
Január 28.
DÖNTŐ (Doha)
Január 29.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik