Belgium: eladták az Újpest futballcsaládjának ékkövét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.24. 11:43
Szerdán sajtótájékoztatón bejelentették, hogy Roland Duchatelet főtulajdonos eladta az Újpestet is magába foglaló futballbirodalma ékkövének tekintett Standard Liege-t. Nincs arra utaló jel, hogy a tranzakció befolyásolná a budapesti lila-fehérek mindennapjait.

Az új főtulajdonos a klub alelnöke, Bruno Venanzi liege-i üzletember, aki már 2011 nyarán fontolgatta a patinás belga futballklub megvásárlását, de akkor Roland Duchatelet 41 millió eurós vásárlási ajánlata győzött. A most bejelentett adásvétel pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A belga sajtó emlékeztet: néhány héttel ezelőtt Roland Duchatelet látványosan ünnepelte „szíve csücske”, a Sint-Truiden visszajutását a belga élvonalba, és ezzel tovább ingerelte a rá más miatt is neheztelő Standard-szurkolókat.

„A mostani eladásnak semmi köze a Sint-Truidenhez” – zárta rövidre a történetnek ezt a szálát Duchatelet szerdán, ám ezzel aligha veszi elejét a pletykáknak, miszerint ismét kézbe veszi a dolgokat a Sint-Truidennél, amelyben közvetlen érdekeltsége jelenleg nincs.

A limburgi klub egy ideje Roland Duchatelet üzleti partnerein keresztül kapcsolódik a német Jenát, a spanyol Alcorcónt, az angol Charltont és az Újpestet is magába foglaló futballcsaládhoz. Mint ismert, az Újpest tulajdonosa sem a családfő, hanem a fia, Roderick Duchatelet.

A belga szövetség mindenesetre nem talált érdekütközést a két klub tulajdonviszonyainak vizsgálatakor, amikor a közelmúltban kiadta a Sint-Truiden rajtengedélyét egy olyan bajnokságba, amelyikben a Standard is szerepel.

„Mivel bonyolulttá vált a viszonyom a Standard szurkolóival, megoldást kellett találnom, méghozzá olyat, ami mindenkinek megfelel. Azt hiszem, megtaláltam a tökéleteset, a Standard jó kezekbe kerül” – indokolta az eladást a távozó tulajdonos, hozzátéve: tanulságos négy év volt, sok jó és rossz tapasztalattal gazdagodott a futballközeg működési mechanizmusairól, és eszében sincs megválni minden labdarúgásbeli érdekeltségétől.

„A Standardtól távozom, de a futballból nem, elvégre van jó néhány klubom külföldön is. Úgy tartják, egy átlagos férfi hetvenöt éves koráig képes jó mentális és fizikai állapotban maradni, szóval van még vagy háromszázötven jó hetem” – viccelődött.

A szerdától a klub százszázalékos tulajdonrészét birtokló Venanzit tavaly novemberben nevezték ki a Standard alelnökének. A negyvenes éveiben járó üzletember – aki a többségi részvénypakettért folyó versenyben egy holland befektetői csoportot előzött meg – szerdán úgy fogalmazott:

„Szeretném megköszönni a szurkolóknak, hogy végig éreztették velem a támogatásukat. Nélkülük sehol sem lenne a Standard. Úgy is fogalmazhatnék, hogy amíg bizonyos kluboknak nézői vannak, addig a Standardnak elhivatott szurkolói… Terveink szerint három-öt éven belül olyan tulajdonosi szerkezetet hozunk létre, amelyben a drukkereknek is szerepük lesz, éppen úgy, ahogyan a Barcelonánál. Mesés kihívás, hatalmas felelősség, de a lelkesedés és a kedv megvan hozzá. Mindörökké Standard!”

A belga bajnokság július 24-én kezdődik, a nyitó meccsen a Sint-Truiden vendége az FC Bruges lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik