Az UEFA innovatív eszközzel küzd a környezetvédelemért

KÁLDOR ANDRÁSKÁLDOR ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.03.08. 17:08
Az UEFA elindította a karbonlábnyom-kalkulátor nevű online eszközét (Fotó: Getty Images)
Az UEFA bejelentette, hogy jelentős mérföldkőhöz érkezett a környezeti fenntarthatóság iránti elkötelezettségében a futballszervezetekre szabott karbonlábnyom-kalkulátor elindításával.

 

Szerdán, Londonban, az Emirates Stadionban megtartott fenntarthatósági konferencián került bemutatásra a speciálisan a futballra specializált karbonlábnyom-kalkulátor. Az eseményre a Climate Action, környezetvédelmi tanácsadással és kutatással foglalkozó cég is meghívást kapott, melyet Dr. Gremsperger Gábor ügyvezető képviselt. A rendezvényen Európából 180 olyan szakember vett részt, akik a sport- és a fenntarthatóság szegmensében meghatározó szerepet töltenek be.

Az UEFA Carbon Footprint Calculator egy innovatív online eszköz, amely kulcsfontosságú lépés a futball közösség szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése felé, és hangsúlyozza az UEFA elkötelezettségét az éghajlatváltozás elleni küzdelem proaktív ereje iránt. A karbonlábnyom-kalkulátor bevezetésével az UEFA célja, hogy lehetővé tegye a tagszövetségek, klubok és ligák számára, hogy a változás aktív mozgatórugóivá váljanak. Lehetővé teszi továbbá a labdarúgással foglalkozó szervezetek számára, hogy átfogóan értékeljék és megértsék szén-dioxid-kibocsátásukat, különös tekintettel a labdarúgás-specifikus területekre, például a mobilitásra, a vásárolt árukra és szolgáltatásokra, a létesítményekre és a logisztikára.

Felismerve az európai labdarúgás szén lábnyomának csökkentésének sürgető szükségességét, az UEFA integrálta az éghajlat támogatását a 2030-ig tartó időszakra szóló Labdarúgás Fenntarthatósági Stratégiájába, az Erő az egységen keresztül. Az üvegházhatású gázokról szóló jegyzőkönyvön alapuló és harmadik fél által jóváhagyott módszertan alapján az UEFA szénlábnyom-kalkulátora két éven át tartó együttműködés eredménye.

A kalkulátor mellett az UEFA felhasználói útmutatót, oktatóvideókat és egy teljes módszertani dokumentumot is készített, hogy támogassa a felhasználókat fenntarthatósági útjuk minden lépésében. Ezeknek az erőforrásoknak a felajánlásával az UEFA célja, hogy elősegítse az átláthatóságot, a következetességet és az összehasonlíthatóságát a szén-dioxid-jelentésekben a labdarúgás ökoszisztémájában.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik