Óriásölők akcióban: hetedosztályú csapat meséje Franciaországban

Vágólapra másolva!
2009.01.04. 11:42
A legyőzött csapatok drukkerein kívül alighanem senki sem tagadhatja: a nemzeti kupák egyik legnagyobb vonzereje az, hogy a kiscsapatok egy meccsen szinte bárkit elkaphatnak. Angliában és Franciaországban is vannak nagy hagyományú „óriásölők”, akikhez szombaton újak csatlakoztak: a Francia Kupában a hetedosztályú Schirrhein írt történelmet, a harmadosztályú Romorantin kiejtette az UEFA-kupa-induló Nancyt, Angliában pedig az ötödik ligás Torquay „tréfálta meg” Sir Stanley Matthews egykori csapatát, a Blackpoolt.
Torquayben ütött a Blackpool órája
Fotó: Imago
Torquayben ütött a Blackpool órája
Torquayben ütött a Blackpool órája
Fotó: Imago
Torquayben ütött a Blackpool órája
A 2000 lelket számláló elzászi település, Schirrhein labdarúgói történelmet írtak a Francia Kupában szombat délután, a hetedosztályú együttes ugyanis a 64-es táblán 4–2-re legyőzte a második ligás Clermont-t, és bejutott a legjobb 32 közé.

Bár a vendég Clermont 38 perc után már 2–0-ra vezetett, a Schirrhein a 64. és a 85. perc között berámolt négy gólt, és 4–2-es sikerével továbbjutott a sorozatban.

E tett pedig azért történelmi, mert korábban sohasem fordult elő, hogy hetedik ligás együttes bejusson a legjobb 32 közé a Francia Kupában.

„Hihetetlen, hogy itt vagyunk, számunkra a harminckettes tábla maga a Mont Blanc volt, ezután jöhet az Everest” – örvendezett a lefújás után a pici klub elnöke, Pierre Dillinger.

Majdnem meglepetést szerzett a negyedosztályú Yzeure is, amely gól nélküli találkozót követően csak tizenegyesekkel kapott ki 5–4-re az élvonalbeli Le Mans-tól.

A szintén élvonalbeli Grenoble is megkínlódott a negyedosztályú Raon l’Étape-pal, és a Le Mans-hoz hasonlóan gól nélküli meccset követően a „szétlövésben” bizonyult jobbnak (4–3).
Nagyon rosszul járt az UEFA-kupa-induló Nancy, mely a hosszabbítás utolsó percét még megúszta a Romorantin ellen (ekkor óriási helyzetet hagyott ki a hazai kiscsapat), de a tizenegyespárbajt már nem: a félprofi gárda búcsúztatta élvonalbeli ellenfelét.

A SOUTHENDNEK FONTOSABB A BAJNOKSÁG

A Chelsea otthonában, a Stamford Bridge-en a 90. percben egyenlítő Southend játékosai kirobbanó örömmel ünnepelték az újrajátszás kiharcolását – bár a csapat menedzsere szerint a bajnokság fontosabb a harmadosztályú gárdának.

„Káprázatos nap volt ez nekünk és a szurkolóinknak. A kapusunk remekül védett, és az utolsó sípszóig küzdöttünk, ennek pedig meg is lett az eredménye. Kikaphattunk volna négy-öt góllal is, de az eredményjelző 1–1-et mutatott. Ennek ellenére azt mondom: a Crewe elleni bajnoki fontosabb” – értékelt Steve Tilson, a „rákászok” trénere.
Angliában általában nem múlik el kupaforduló meglepetés nélkül, a szombat két hőse a Torquay és a Forest Green volt. A két ötödosztályú csapat ellen vért izzadtak a második ligás ellenfelek, és a végén a Torquay örülhetett is – a Forest Green drukkereinek meg maradt az élmény a Derby County elleni heroikus küzdelemről.

A „kiscsapat a dombról” (ez a Forest Green beceneve) az őrületbe kergette a 2007–2008-ban még a Premier League-ben szereplő Derby Countyt, és előbb 2–0-ra vezetett, majd a „kosok” egyenlítése után ismét előnybe került. 3–2-nél 18 percet kellett volna kivédekeznie a gloucestershire-i csapatnak, de Green egyenlített, Steve Davies pedig egy büntetővel megszerezte a győzelmet a Derbynak.

„Karnyújtásnyira volt tőlünk a klub történetének egyik legfantasztikusabb eredménye, ám sajnos nem sikerült győznünk. Csodálatos nap volt, de szomorúan megyünk haza” – csóválta a fejét Jim Harvey, a Forest Green menedzsere.

A Torquaynek viszont sikerült az „óriásölés”: a sárga-kékek Matt Green szép góljával búcsúztatták Stanley Matthews egykori csapatát. A hátrányba került 1953-as FA Kupa-győztes a második félidőben reménytelenül játszott, és a „sirályok” teljesen megérdemelten győzték le őket.

„Életemben nem lőttem még ilyen fontos gólt. Jobban játszottunk végig, az egész meccs álomszerű volt” – mondta a meccs után a győztes gólt szerző Green.

EGY KIS ÖSSZEHASONLÍTÁS

AZ ÓRIÁSÖLŐK A LEGYŐZÖTTEK
Torquay Blackpool
Osztály Blue Square Premier (V.) Championship (II.)
Stadion Plainmoor (Befogadóképesség: 6104) Bloomfield (Befogadóképesség: 9650)
Legnagyobb siker FA Trophy-2.* (2007–2008) FA-kupa-győztes (1953)

Romorantin Nancy
Osztály National (III.) Ligue 1 (I.)
Stadion Jules Ladoumegue (Befogadóképesség: 5200) Marcel Picot (Befogadóképesség 20 085)
Legnagyobb siker Francia Kupa-győztes (1978), ligakupagyőztes (2006)

Schirrhein Clermont
Osztály Excellence (VII.) Ligue 2 (II.)
Stadion Salle Polyvalente (Befogadóképesség: 5500) Gabriel Montpied (Befogadóképesség: 10 363)
Legnagyobb siker Francia Kupa-elődöntő (1946)
  • *: az FA Trophy a félprofi angol csapatoknak kiírt kupasorozat
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik