Kazanyi diadal: a tatárok ismét hódításba fogtak a keleti végeken

M.G. M.G.M.G. M.G.
Vágólapra másolva!
2008.11.24. 16:28
Európa tavaszi-őszi rendszerű labdarúgó-bajnokságait bemutató sorozatunk első részében Észak-Európa „futballtrónjain” néztünk körül, most pedig a Baltikumon keresztül induljunk el kelet felé! A volt Szovjetunió területén öt európai országban ért véget a 2008-as labdarúgószezon. Fehéroroszországban (BATE), Lettországban (Ventspils) és Észtországban (Levadia) nem lehetett letaszítani a trónról a címvédőt, sőt, mindhárom csapat triplázni tudott 2006 és 2007 után. Ltvániában három év után ismét bajnokságot ünnepelhetett az Ekranas, Oroszországban pedig ismét hódítanak a tatárok: története során először lett bajnok a Rubin Kazany.
A Rubin játékosai meglepő bajnoki címet ünnepelhettek
Fotó: Imago
A Rubin játékosai meglepő bajnoki címet ünnepelhettek
A Rubin játékosai meglepő bajnoki címet ünnepelhettek
Fotó: Imago
A Rubin játékosai meglepő bajnoki címet ünnepelhettek

OROSZORSZÁG – RUBIN KAZANY

Új korszak az orosz bajnokságban: a Rubin Kazany története során először gyűjtötte be az élvonal bajnoki címét. A Szovjetunió felbomlása óta mindössze harmadszor fordult elő – a Szpartak-Alanyija Vlagyikavkaz 1995-ös és a Zenit 2007-es sikere után –, hogy nem moszkvai csapat nyerte a Premier Ligát.

Tatárföld büszkesége nem tekinthet vissza fényes múltra: a Rubin a szovjet időkben sosem szerepelt az élvonalban, és 2003-ban jutott csak fel az orosz Premier Ligába. Fejlődése azóta egészen látványos: első évében máris megszerezte a bronzot, majd egy kis hullámvasutazás után 2008-ban magabiztosan utasította maga mögé a mezőnyt.

A kazanyiak hét egymást követő győzelemmel rajtoltak (ez orosz rekord), majd tulajdonképpen végig simán megtartották az előnyüket, és aztán a 27. fordulóban bebiztosították az aranyérmüket. A csapat kerete rendkívül erős: a szellemi vezér a kapitány Szergej Szemak, a Rebrov, Szavo Milosevics ékpárt senkinek sem kell bemutatni, de van török, horvát, ecuadori és dél-afrikai válogatott játékos is – utóbbi az európai karrierjét a III. Ker. TVE-ben kezdő MacBeth Sibaya.

A kispadon az egyik leginkább tisztelt oroszországi mester, a türkmén Kurban Bergyijev ül. Játékosai szerint csúcsprofi, a focival fekszik és kel, ráadásul kitűnő stratéga. 2001 óta dirigálja a Rubint, így ő tényleg elmondhatja magáról: kemény munkával vezette a csúcsra az együttest.

A második (még BL-csoportkört érő) helyen a CSZKA, a harmadikon a szintén moszkvai Dinamo végzett, rajtuk kívül pedig a Gaál Miklóst is foglalkoztató Amkar és a 2008-as UEFA-kupa-győztes Zenit zárt nemzetközi kupaindulást érő pozícióban. Az őszi-tavaszi rendszerű kupát tizenegyesekkel a CSZKA nyerte meg az Amkar ellen. Kiesett a Sinnyik és a Lucs-Enyergija, feljutott a Rosztov és a Kubany. A gólkirályi címet Vágner Love (CSZKA) szerezte meg, 20 találattal.

FEHÉROROSZORSZÁG – BATE

Fehérorosz földön minden változatlan: a saját nevelésű játékosaira építő, a BL-csoportkörbe is bejutó BATE Boriszov egymás után harmadszor, története során ötödször lett aranyérmes.

A BATE hosszú ideig üldözőversenyt folytatott a Dinamo Minszkkel, s végül ötpontos előnnyel futott be. A harmadik helyet az MTZ-RIPO harcolta ki, amely ráadásként a kupát is begyűjtötte. Kiesett a Lokomotiv Minszk, a Szavit és a Darida.

A boriszovi traktorgyári csapat (tulajdonosa, Anatolij Kapszki az egyik leggazdagabb nagyiparos) elsősorban az összesen 30 gólig jutó, kitűnő Rogyionov, Bliznjuk csatárduónak köszönheti a sikerét, no meg a kitűnő edzőnek, Viktor Goncsarenkónak.

LETTORSZÁG – VENTSPILS

A letteknél az FK Ventspils nem hagyott sok nyitott kérdést: 2006 és 2007 bajnoka rendkívül magabiztosan menetelt története harmadik aranyérméig. A klubot mindössze 1997-ben alapították, amikor összeolvadt a Venta és a Nafta labdarúgó-szakosztálya. A sárga-kék klub az összes bajnoki címét ukrán sikeredzőjével, Roman Grigorsukkal hódította el. A csapat legismertebb játékosa az ország legjobb középpályása, a 73-szoros válogatott, Eb-t is megjárt Vits Rimkus.

Az ezüstérmet a Metalurgs Liepaja, a bronzot a Skonto Riga szerezte meg, míg a kupagyőzelemnek a bajnokságban 5. helyen végző Daugava örülhetett.

A Levadia "gólgyára" megvédte bajnoki címét
Fotó: Imago
A Levadia "gólgyára" megvédte bajnoki címét


ÉSZTORSZÁG – LEVADIA

A helyzet (illetve a hatalmi egyensúly) Észtországban is változatlan: a Levadia Tallinnt (korábban Maardu) sorozatban harmadszor, összesen hatodszor koronázták meg.

A vasgyári zöld-fehérek Észtország legrégibb stadionjában játszanak. A Levadiát 1998-ban alapították meg az OÜ Levadia vasipari cég vezetői, és a fiatal klub hamar a legjobbak közé emelkedett. 1999 óta a gárda egyszer sem maradt le a dobogóról az élvonalban!

Az együttes két legismertebb játékosa az együttvéve 188 válogatottsággal büszkélkedő Indrek Zelinski és Marek Lemsalu. A Levadia végig nagy küzdelmet folytatott a Florával – abszolút ez a két alakulat uralta az észt mezőnyt, összesen 228 gólt rúgtak... A kupát (amely az oroszhoz hasonlóan őszi-tavaszi rendszerű) a Flora nyerte.

LITVÁNIA – EKRANAS

Moroghat Vladimir Romanov „cár”, a skót Hearts és a litván FBK Kaunas főnöke: egyik csapata sem örvendeztette meg 2008-ban. Az FBK-t a litván trónról a negyedik bajnoki elsőségét elérő FK Ekranas lökte le. A két fél nem szíveli egymást egy 2004-es incidens óta: akkor az Ekranast egy nappal az FBK elleni, bajnoki címről döntő rangadó előtt zárták ki bundázásért – majd engedték vissza…

A piros-fehér-kékek a Zalgiris 5–1-es lemosása után ünnepelhették az aranyérmet, két fordulóval a vége előtt. A bronzérmet a Vetra szerezte meg, míg a kupa az FBK-é lett, miután 2–1-re megverte a Vetrát a döntőben. ---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik