A csereember Van Heerden az utolsó pillanatokban egyenlített

Vágólapra másolva!
2008.01.23. 22:39
Nem bírt egymással az angolai és a dél-afrikai nemzeti tizenegy a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupájának D csoportjában. A vezetést még Angola szerezte meg a 29. percben Manucho révén, a lefújás előtt közvetlenül azonban a csereként beállt Elrio van Heerden alakította ki az 1-1-es végeredményt. Az iksz a látottak alapján igazságos eredmény, így a kvartett első játéknapján döntetlennel zárult mindkét találkozó.
Zuma (balra) hasznosan játszott, de gólt nem szerzett
Zuma (balra) hasznosan játszott, de gólt nem szerzett
Zuma (balra) hasznosan játszott, de gólt nem szerzett
Zuma (balra) hasznosan játszott, de gólt nem szerzett

Egyik csapat múltja sem mondható tekintélyesnek a kontinensviadalon, ám az okok eltérőek: míg Angola rendre a pályán maradt alul, addig a Dél-afrikai Köztársaság sokáig nem is indulhatott a tornán az apartheid-rendszer, azaz faji megkülönböztetés miatt.

Legelőször 1994-ben vehetett volna részt az Afrika-kupán, akkor azonban még nem sikerült kvalifikálniuk magukat, szemben az 1996-os, hazai rendezésű seregszemlével, amelyen senki sem tudta őket feltartóztatni, és otthon tartották a serleget.

Sokan még a torna megnyerésére is esélyesnek tartják őket, bár olyan csapatokkal kell megküzdeniük, mint Elefántcsontpart, Ghána és Kamerun.

Maga a találkozó nem indult túl magas színvonalon, bár az első félidő elején inkább a dél-afrikaiak akarata érvényesült, ez azonban komoly helyzetekben nem mutatkozott meg.

Angola csak időnként tudta megközelíteni az ellenfél kapuját, ám nagy bravúrt nem kellett bemutatnia Moeneeb Josephsnek.

Amikor pedig szükség lett volna rá, akkor nem tudott hárítani: Flavio beadását Manucho bólintotta 11 méterről a kapu jobb felső sarkába az első félóra végén.

A gól után sürgősebbé vált a játék Dél-Afrikának, de a masszívan védekező angolai védelem jól állt a lábán, így az első játékrész után 1-0-s vezetéssel vonulhattak a felek az öltözőbe.

A második félidőben felváltva forogtak veszélyben a kapuk: Pienaar és Zuma is közel járt az egyenlítéshez, ám a „fekete antilopok” ellentámadásai mindig hordoztak veszélyt magukban, egy alkalommal például Josephs csak lábbal tudta hárítani Flavio szélről leadott lövését.

Nyolc perccel a vége előtt közel került a „Bafana Bafana” a gólszerzéshez: Mokoena csúsztatott kapura szabadrúgás után, az angolai portás a kapufára paskolta a játékszert, Manucho pedig a gólvonalról vágta ki a labdát.

Ami késett, nem múlott: a Pienaar helyére beállt Elrio van Heerden ragasztott 22 méterről irgalmatlan nagy gólt Angola kapujába.

A döntetlen igazságos eredménynek mondható, így a kvartett mindkét meccse iksszel zárult az első játéknapon.

AFRIKA-KUPA

D CSOPORT
Angola – Dél-Afrika 1-1 (Manucho 29., ill. Van Heerden 87.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik