CSILLAG PÉTER
2006.10.27 01:05 Frissítve: 2023.02.19 21:52
online

Akik külföldön is befutottak

A máltai szégyen után sokan felvetették a fiatalítás kérdését, mondván, a felnőttek kudarcaira a tehetséges és saját korosztályukban sikereket elérő utánpótlás-válogatott labdarúgók fokozatos beépítése lehet az orvosság.

Várhidi Péter szövetségi edzô magyaráz játékosainak ? péntektôl Cipruson kell bizonyítania a légiós ifjakkal megerôsödött U19-es válogatottnak
Várhidi Péter szövetségi edzô magyaráz játékosainak ? péntektôl Cipruson kell bizonyítania a légiós ifjakkal megerôsödött U19-es válogatottnak

„Két-három játékosnak a jövő ősztől már esélye lehet felkerülni"
Kezdjük egy számmal: 25.8 – ennyi a Máltán pályára lépett magyar játékosok átlagéletkora, és ha csupán ezt az adatot veszszük figyelembe, nem is maradunk el a világfutball élvonalától (a németországi világbajnokságon például 27.5 év jelentette a középértéket). Ha viszont azt nézzük, hogy az Eb-selejtezőbeli kudarc legifjabb szereplője 23 éves volt, míg a nyári vb-re éppen 98 ennél fiatalabb játékos utazott el (csapatonként átlagosan három), akkor már jelentős eltérés mutatkozik az uralkodó futballtrendtől. Csak összehasonlításképpen: a Máltán szereplő magyar csapat rangidőse és „kisbojtárja” között nyolc év a differencia, ugyanez a különbség a vb-n résztvevő angol válogatottnál 18 esztendő (!) volt.

A hosszú távú felemelkedéshez tehát a fiatalok felé kell fordulni, már csak azért is, mert a jövő „emberanyagát” ők adják. És tehetségeink igenis vannak! Elég megnézni például a pénteken Ciprus ellen Európa-bajnoki selejtezőt játszó U19-es válogatottat: nagy nevű európai klubokban szereplő és (még) itthon futballozó reménységek sora alkotja a gárdát. Várhidi Péter, a csapat edzője azonban mindenkit óva int az elkapkodott fiatalítástól.

„Szükség van a tapasztalt öregek mellett a friss és motivált új erőkre is – mondta Várhidi Péter. – Azt nem állítom, hogy a felnőttek húszfős keretébe rögtön húsz fiatalt kellene behívni, ám a jelenlegi U19-es garnitúrából két-három játékosnak a jövő ősztől már esélye lehet felkerülni a nagyokhoz. Hogy kiknek? Az itthon játszók közül Pintér Ádám, Kottán Krisztián és Németh Krisztián, a légiósok közül pedig Stieber Zoltán, Vass Ádám, Filkor Attila és Farkas Balázs azok a labdarúgók, akik kiemelkednek ebből a korosztályból. De nekik a mérce most még nem a felnőttválogatott, hanem Róth Antal U21-es kerete.”

A ciprusi Eb-selejtezőcsoportban szereplő fiatalok pénteken a házigazdák, vasárnap Azerbajdzsán, jövő szerdán pedig Örményország ellen bizonyíthatnak – a csoport első két helyezettje részt vehet a nyolcas döntőbe jutásért zajló tavaszi „elitkörben”.