CSILLAG PÉTER
2006.10.19 00:13 Frissítve: 2023.02.13 11:22
online

Királyi gólparádé Bukarestben

Hét végi bajnokiján kínos, 1–0-s vereséget szenvedett a Getafétől a Real Madrid, a keddi Bajnokok Ligája-mérkőzésen azonban sziporkázott: fölényes győzelmet aratott Bukarestben.

Ruud van Nistelrooy a Steaua ellen lôtte be az ötvenedik BL-gólját
epa
Ruud van Nistelrooy a Steaua ellen lôtte be az ötvenedik BL-gólját

A Bukarestben elért 4–1-es siker után nem fukarkodtak a jelzőkkel a Real Madrid játékosai és vezetői saját játékukat illetően. Ha valaki kevésbé járatos a labdarúgás világában, a reakciókat olvasva akár azt is hihetné, a Bajnokok Ligája sorozata immár véget is ért, a győztesek pedig most elégedetten veregetik saját vállukat.

„Nekem kifejezetten tetszett, ahogyan játszottunk, hiszen nem könnyű ekkora különbséggel győzni...” – mondta például az edző, Fabio Capello. De idézhetjük Roberto Carlos lelkes visszaemlékezését is: „Bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk csapatként is nagyot alkotni”. Ruud van Nistelrooy így értékelt: „Ha úgy játszunk, mint a keddi napon, újra az európai futball csúcsait ostromoljuk majd”.

Persze a madridiak örömét csak akkor érthetjük meg igazán, ha ismerjük az előzményeket. Vegyük figyelembe, hogy a királyi gárda a Getafétől elszenvedett 1–0-s bajnoki vereség után érkezett Bukarestbe, és a csapatot bombázó kritikák miatt már Fabio Capello állása is veszélybe került. Az olasz csodaedző állítólag benyújtotta lemondását, a klubvezetés azonban rögvest cáfolta az értesülést.
A keddi siker viszont elhallgattatta a bírálókat – legalábbis egy időre.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a Bajnokok Ligáját?

Írja be az itt látható számot!
„A Steaua elleni diadal feledteti az elmúlt időszak gyengébb eredményeit – nyilatkozta a találkozót követően a megkönnyebbült edző, majd a hét végi rangadóról szólva hozzátette: – Most már minden erőnkkel a Barcelona elleni csatára kell összpontosítanunk.”
Márpedig a koncentráció kétségtelenül könnyebb, ha azt egy Bajnokok Ligájában kivívott győzelem után kell megtenni. Főleg, ha olyan diadalról beszélünk, amely valóban a futball szépségéről és a játék öröméről szólt – persze csak a spanyolok szempontjából.

A románok ugyanis, bár nagy reményekkel készültek a találkozóra, a vereség után csalódottan vették tudomásul: számukra nem maradt más reális cél, mint az UEFA-kupa-szerepléssel járó harmadik hely megszerzése.
„Sokkal jobb csapattól szenvedtünk vereséget – értékelt Sorin Paraschiv, a Steaua középpályása. – Most már csak abban bízhatunk, hogy az UEFA-kupában folytathatjuk.”

A BL-csoportkör azonban természetesen nem ért véget, így még azt sem lehet tudni, hogy a jelenleg oly optimista madridiak nem csúsznak-e el a hátralévő három találkozón (hogy képesek rá, azt már a Lyon ellen bizonyították), és nem veszi-e ki a kezükből a nyolcaddöntőt érő második helyet a csoport valamelyik keleti tagja.
Ramón Calderon, a madridiak elnöke most úgy fogalmazott: „...ez volt a csapat igazi arca”, de ne feledjük, a Realnak van egy másik, csúnyábbik, kevésbé eredményes futballt tükröző ábrázata is.