GYENGE BALÁZSonline 2006.05.15 01:59 Frissítve: 2023.04.27 07:57

Az utolsó leheletükig küzdenek a milliókért

Izgalmasabban nem is alakulhatna egy olyan pontvadászat végkifejlete, amelyben a bajnoki cím sorsa már korábban eldőlt. A BL-helyekről az utolsó fordulóból keddre halasztott mérkőzések döntenek, úgy, hogy az érintett csapatok egymással játszanak.

Lendületben a Sevilla játékosai: az UEFA-kupa elhódítása után most a Barcelona legyôzésének örülhettek
Lendületben a Sevilla játékosai: az UEFA-kupa elhódítása után most a Barcelona legyôzésének örülhettek

Szombaton a 34. fordulóból elmaradt mérkőzésre nyolc alapembere nélkül utazott el a már bajnok és a Bajnokok Ligája-döntőre készülő Barcelona a Sevillához, és miként azt sokan megjósolták, ki is kapott a friss UEFA-kupa-győztestől. A hazaiak sikere korántsem volt magabiztos, ám feltehetően ez érdekelte legkevésbé az érintetteket, tekintve, hogy így pontszámban beérték a negyedik helyen tanyázó Osasunát, és mivel mindkét gárdának van még hátra egy-egy meccse, bármi megtörténhet.

A bármi jelen esetben súlyos eurómilliókat jelent, a negyedik helyezett ugyanis BL-selejtezőt játszhat, a mögötte végző pedig kénytelen beérni az UEFA-kupával, amelyből a legjobb esetben is csak annyi pénz csurran-cseppen, amennyi munkanélküli segélynek tekinthető az első számú klubtornából befolyó összegekhez képest. Ehhez természetesen sikeresen kell venni az akadályt a selejtezőben, és bár ez a spanyol csapatoknak nem szokott gondot okozni, máris érzékelhető a második, automatikus főtáblás jelenlétet biztosító helyezés értéke. Kedden a Real Madrid és a Valencia küzd meg az ezüstért, előbbi a Sevillával, utóbbi pedig az Osasunával mérkőzik, azaz bezárult a kör: a BL-ben érintettek egymást közt osztják le a lapokat.

„A motiváció elfeledteti velünk a fáradtságot. Nagyon boldogok vagyunk az UEFA-kupával, de ideje továbblépni, vár minket a BL” – jelentette ki diadalittasan Daniel Alves, a Barca ellen az első gólt szerző sevillai játékos, aki azért tisztában van azzal, hogy csapatának pontszámban meg kell előzni az Osasunát, mert egyenlőség esetén az egymás elleni eredmények miatt a pamplonaiak készülhetnek az elitbe.

Az alsóházban a Bilbaót leszámítva minden csapat befejezte a bajnoki idényt, így az is eldőlt, hogy az élvonalbeli tagságát korábban elveszítő Málaga és Cádiz mellett melyik gárda esett ki a másodosztályba. Az Alavés maga mögé utasíthatta volna az Espanyolt, ehhez azonban nem csak a Deportivót kellett legyőznie, de a kupagyőztes botlásáért is szorítania kellett. Rodolfo Bodipo góljával a probléma első felét sikerrel oldotta meg a csapat, csakhogy a a Sociedad nem tudta kisegíteni Dimitri Piterman tanítványait. Ferrán Corominas a 92. percben szerezte meg az Espanyol győztes gólját, ötvenezer ember szemébe csalva örömkönnyeket.

PRIMERA DIVISIÓN

A 34. fordulóból elmaradt mérkőzésen

Sevilla–Barcelona 3–2 (Daniel Alves 22., Aitor Ocio 24. – 11-esből, Kepa 75., ill. Ezquerro 40., Sylvinho 41.)

38. forduló
Espanyol–Real Sociedad 1–0 (Corominas 92.)

Alavés–Deportivo 1–0 (Bodipo 78.)

Villarreal–Santander 2–0 (Riquelme 30. – 11-esből, Xisco Nadal 61.)

Atlético Madrid–Betis 1–1 (Kezsman 24., ill. Arzu 76.)

Cádiz–Málaga 5–0 (Pavoni 19., Sesma 63., 64., Estoyanoff 78., Miroszavljevics 81.)

Celta Vigo–Getafe 1–0 (Contreras 24.)

Mallorca–Zaragoza 3–1 (Arango 20., Farinós 66., Yordi 85., ill. Sávio 37.)