Lambiel megvédte címét

CSANÁLOSI BEÁTACSANÁLOSI BEÁTA
Vágólapra másolva!
2006.03.25. 02:05
Címkék
Stephane Lambiel – magyar idő szerint péntek hajnalban – megvédte címét a calgaryi világbajnokságon, a nők viszont még csak a rövid programon jutottak túl a nap végére. Sajnos számunkra rosszul alakult a kötelező, Sebestyén Júlia és Pavuk Viktória is rendkívül gyengén korcsolyázott, s ugyan előbbi – épphogy – becsúszott a legjobb 24 közé, utóbbi a lapzártánk szerinti állás szerint már nem mutathatja be a kűrjét.
Stephane Lambiel nyakába az olimpiai ezüst után most aranyérem került
Stephane Lambiel nyakába az olimpiai ezüst után most aranyérem került
Stephane Lambiel nyakába az olimpiai ezüst után most aranyérem került
Stephane Lambiel nyakába az olimpiai ezüst után most aranyérem került
Stephane Lambiel nyakába az olimpiai ezüst után most aranyérem került
Stephane Lambiel nyakába az olimpiai ezüst után most aranyérem került
Lapzártánkkor a legjobb 12 korcsolyázónőnek tehát még hátravolt az előadása, így minimális esély ugyan maradt rá, hogy Sebestyén Júlia mellett Pavuk Viktória szabadon választottját is láthatjuk majd, ez sem változtat azon, hogy mindkét versenyző pályafutása talán eddigi leggyengébb produkciójával rukkolt elő.
Pedig Európa-bajnoknőnknek mindenképpen javítania kellett volna a kvalifikációban elért pozícióján (20.), ám kötelezőjével – a nyitó háromfordulatosból elesett, kombinációja nem volt, és az Axelje sem sikerült – nemhogy előrelépett, hanem jócskán visszacsúszott, s sokáig úgy tűnt, már a kűrjét sem mutathatja be. Márpedig erre eddigi pályafutása során világversenyen nemigen volt példa, első felnőtt vb-jén, 1998-ban, vagyis mindössze 16 évesen is 19. lett. Végül mégis becsúszott a legjobb huszonnégybe, többek között annak köszönhetően, hogy Pavuk Viktória még nála is rosszabbul teljesített.

Nem úgy a férfiak. A svájciak kedvence, Stephane Lambiel a sok második hely után – a Grand Prix-döntő-győzelmet leszámítva ugyanis az olimpián, az Európa-bajnokságon, a pekingi és szentpétervári Grand Prix-n is ezüstérmes lett – Calgaryban végre ismét felállhatott a dobogó tetejére, megvédve ezzel tavalyi világbajnoki címét. Pedig a Lausanne-ban élő versenyző szigorúan véve mindössze három éve tartozik a nemzetközi elitbe, de nincs ezen mit csodálkozni, hiszen 2001-ben még a juniorok között indult. Az már annál inkább meglepő, hogy a korosztályos világversenyeken sohasem tartozott a legnagyobb ígéretek közé, felnőttként ellenben elsőre egy Eb-9. hellyel mutatkozott be.

Az immár kétszeres világelső ugyanis rendkívül szerencsés alkat, remek ugrótechnikája van, és emellett kiváló előadó, akire először különleges fogásai miatt figyeltek fel a pontozók. De mi is várható egy olyan korcsolyázótól, aki három klasszistól szerezte az inspirációját, az amerikai Todd Eldridge a karrierjével, az orosz Alekszej Jagugyin a személyiségével, míg a szintén orosz Jevgenyij Pljuscsenko a technikájával vívta ki a csodálatát. Emellett kifejezetten hűséges tipus, aki nem dőlt be a mostanában oly divatos gyakori edzőcserének, s évek óta Peter Grütterrel dolgozik együtt. Igaz, egy apró megingása azért neki is akadt, 2004-ben néhány hónap erejéig otthagyta a mestert, ám még időben ,,észhez tért”.

A dobogó másik két helyén a francia Brian Joubert – aki kivételesen visszatért a 2004-ben Európa-bajnoki címet és vb-ezüstöt hozó Matrix-kűrjéhez – és az olimpiai bronzérmes amerikai Evan Lysacek osztozott.

VILÁGBAJNOKSÁG, CALGARY
Férfiak. Világbajnok: Stephane Lambiel (Svájc) 274.22, 2. Brian Joubert (Franciaország) 270.83, 3. Evan Lysacek (Egyesült Államok) 255.22, 4. Oda N. (Japán) 251.21, 5. E. Sandhu (Kanada) 249.89, 6. J. Buttle (Kanada) 241.59, ...33. Zákány Bertalan (Magyarország)
Jégtáncosok. Az állás az original program után: 1. Albena Denkova, Makszim Sztaviszkij (bolgár) 99.40, 2. Dubreuil, Lauzon (kanadai) 98.12, 3. Delobel, Schoenfelder (francia) 97.32, 4. Belbin, Agosto (amerikai) 97.24, 5. Drobiazko, Vanagas (litván) 96.12, 6. Chait, Sakhnovski (izraeli) 89.36, ...18. Hoffmann Nóra, Elek Attila (magyar) 74.57
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik