KORMANIK ZSOLT
2005.04.17 23:15 Frissítve: 2023.01.29 06:43
online

Ajaccio-bravúr Marseille-ben

Megbolydult az alvég! Az utolsó hét helyezettből öt (!) győzött a 33. fordulóban, így egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy az erősen leszakadó Istres mellett melyik kettő esik majd ki az élvonalból. Az egyik potenciális búcsúzó, az Ajaccio például nem kisebb bravúrt hajtott végre, mint hogy nyert Marseille-ben, amivel egyúttal lépéselőnyhöz juttatta a Lille-t az automatikus BL-részvételt érő második helyért zajló versenyfutásban.

Edson, az Ajaccio egyik brazilja (balra) eddig négy gólt szerzett ebben az idényben – mindegyiket a legutóbbi három fordulóban (Fotó: Afp )
Edson, az Ajaccio egyik brazilja (balra) eddig négy gólt szerzett ebben az idényben – mindegyiket a legutóbbi három fordulóban (Fotó: Afp )

A kiváló formában, ám roskatag pénzügyi helyzetben lévő - már a visszaminősítéssel is megfenyegetett - korzikai kiscsapat segítséget kapott ellenfelétől: Porato kapus előreívelt labdáját a marseille-i védelem elnézte, Demont így gyalogolhatott a kapuig, mielőtt megszerezte idénybeli első gólját. A szőkére festett hajú támadó a második félidő elején gólpasszt is adott (Edson fejelt közelről a kapuba), és bár Beye szépített egy kavarodás végén, az OM vérszegény támadójátékában nem volt több, az Ajaccio megérdemelten vitte el a három pontot a Vélodrome-ból. "Ezúttal fejben mondtunk csődöt. Egy ilyen mérkőzés után nehéz reménykedni, de igyekszünk arra összpontosítani, hogy még mindig versenyben vagyunk a Bajnokok Ligájáért" - jelentette ki Philippe Troussier, a legutóbbi négy meccséből hármat elve-szítő OM vezetőedzője. "Bár a legutóbbi öt fordulóban megszerezhető tizenöt pontból tizenhárom a miénk lett, jobban tesszük, ha továbbra is hátrafelé figyelünk" - mondta Rolland Courbis, a korzikaiak edzője, aki emlékeztetett rá: ő az OM edzőjeként 18 hónapon át veretlen volt odahaza…

A Lille-nek sem volt éppen könnyű dolga, de végül otthon tartotta a három pontot a Lens elleni északi derbin. A hosszú vágta után betaláló Moussilou, valamint a szerencsés lövéssel kiegyenlítő Jérome Leroy révén 1-1-re álltak a felek, amikor a 89. percben büntetőhöz jutott a hazai gárda. Brunel labdáját Itandje védte, csakhogy a kipattanóból a nem sokkal korábban beálló Fauvergue átlőtte a kaput védeni igyekvő lensi emberhegyet. "A bajnokságnak eme szakaszában már szinte mindegy, hogyan, csak begyűjtsük a három pontokat" - borított fátylat a történtekre Claude Puel, a Lille vezetőedzője.

Röviden a többi mérkőzésről: a Sochaux és a Monaco kapufákban is 1-1-re végzett, így igazságos a döntetlenjük; szurkolói összecsapások előzték meg az atlanti derbit Bordeaux-ban, ahonnan az idegenben nem túl erős Nantes két ellencsapás révén elvitte a három pontot; ugyancsak idegenben ragadta meg az egyik utolsó szalmaszálat a Caen, amely Mazure kontragóljával nyert az első forduló óta bevehetetlen nizzai stadionban; Michel Padovani, a Bastia új edzője bizalmat szavazott a mostanság jobbára mellőzött Andrénak, mire ő két fejes góllal adott némi reményt a kétségbeejtő helyzetben lévő - Ziani révén még büntetőt is hibázó - korzikai csapatnak; már-már úgy tűnt, pontot ment az Istres Metzben, amikor Tum "rátalált" második lesipuskás góljára is; az Auxerre két kapufát is elért a Strasbourg ellen, de be kellett érnie egy ponttal.

Végül említsük meg, hogy Piquionne nagyon gyorsan gólt szerzett volt csapata, a Rennes otthonában, sőt gólpasszát követően a második félidőben is előnybe került a csapata, ám a Saint-Etienne-nek így sem sikerült legyőznie a jó formában lévő hazaiakat. Bölöni László gárdájában ismét gólt szerzett a góllövőlistát vezető Frei, a meccs hőse mégis inkább Monterrubio volt, aki gólpasszt adott, majd kiharcolt és belőtt egy pontot érő tizenegyest.

A listavezető Lyon a forduló utolsó találkozóján hazai pályán szenvedett egygólos vereséget az idén a középmezőny tősgyökeres tagjának nevezhető PSG-től. A három pont sorsát eldöntő gólt Ljuboja szerezte az első félidő lefújásakor. Ez volt a Lyon harmadik veresége az idei bajnoki szezonban, amely azonban mit sem változtatott magabiztos előnyükön a tabella élén: tizenegy ponttal mennek még így is a második helyen lévő, igaz egy mérkőzéssel kevesebbet játszó Lille előtt.