UEFA-vizsgálat lesz a gyalázkodás miatt

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2009.07.22. 00:16
Címkék
Egy országot, egy nemzetet sértettek meg a román Steaua szurkolói az Újpest elleni Európa-liga-találkozón (2–0). Az alpárinál is minősíthetetlenebb transzparensre nem kíván reagálni a Külügyminisztérium. Újpesten azonban úgy tudják, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalból vizsgálatot indított az ügyben.

Heves indulatokat váltott ki a Steaua–Újpest Európa-liga-mérkőzésen a románok által a magasba emelt drapéria. A lila-fehér drukkerek múlt heti túrájával kapcsolatban sok hír látott napvilágot, összefoglalva azonban minden forrás azt emeli ki, hogy az újpestiek együttműködtek a hatóságokkal, s a helyzethez képest fegyelmezetten viselkedtek. Bár a román médiánál kiverte a biztosítékot, hogy a vonattal utazó újpestiek minden állomáson cigányoztak, kétségünk nem lehet afelől, hogy a hazánkba látogató román fanatikusok ugyanígy cselekszenek majd. A meccsen egészen addig semmilyen probléma nem volt az újpestiekkel, amíg a hazaiak magasba nem emeltek egy transzparenst (elnézést a szó szerinti idézetért…): „Mennyi ideig tartja egy magyar nő a szart magában? 9 hónapig.”

Ennek a feliratnak a minősítésére nincs megfelelő jelző, hiszen ez több mint alpári.

Ezzel egy országot, egy nemzetet sértettek meg a Steaua „szurkolói”, s ezt a drapériát nyugodtan nevezhetjük rasszistának is.

A román szurkolók szokásait jól ismerő kolléga, Boros Miklós is megdöbbent a transzparens láttán, mint mondta, ilyen mértékű sértést még a gyűlölt Dinamo Bucuresti szurkolói sem kaptak korábban. Az Újpest vezetői már a Ghencea Stadionban jelezték az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) illetékeseinek, hogy nem hagyják szó nélkül a vérlázító esetet.

„Végül is nekünk nem kell feljelentést tennünk a szövetségnél, hiszen információink szerint az UEFA hivatalból vizsgálatot indított – mondta Joe Böröcz, a lila-fehérek nemzetközi ügyekért felelős ügyvezető igazgatója. – A bukaresti meccs után jeleztük, hogy felháborítónak éreztük a transzparenst. Úgy tudom, hogy nemcsak ezért, hanem más rendezési hibák miatt is eljárásra számíthat a Steaua.”

Ilyen esetekben érdekes felvetés, hogy mit tesz a sértett ország Külügyminisztériuma. Kétség nem férhet ahhoz, hogy ha valami hasonló történne a budapesti mérkőzésen, akkor a bukaresti magyar nagykövetet már másnap berendelik a román Külügyminisztériumba. Ehhez képest a budapesti illetékeseknél nem keltett különösebb zavart a vérlázító felirat…

„A Külügyminisztérium nem tud tenni semmit – mondta Mátrai Zsuzsanna szóvivő. – A futballhuligánok felirataira nem is kívánunk reagálni. Sajnos a magyar szurkolók egy része is szokott olyanokat mondani, ami nem feltétlenül vállalható. Ha minden ilyesmivel kapcsolatban lépéseket tennénk, akkor csak generálnánk az eseményeket. Azt nem tudom, hogy fordított esetben mi történne, de nem hiszem, hogy a diplomaták foglalkoznának ezzel az üggyel.”

Ennyi és nem több a külügy álláspontja.

Magyarul az illetékesek – mert kétség nem férhet ahhoz, hogy azok, hiszen az említett felirat valóban egy országot, egy nemzetet sértett… – nem kívánnak lépést tenni az ügyben. Csak nehogy ezen felbátorodva újabb drapéria készüljön a csütörtöki visszavágóra, persze akkor már egészen más lesz a helyzet, hiszen saját fővárosunkban történhet mindez. Ugyanakkor tavaly novemberben a Külügyminisztérium igen helyesen fellépett a magyarokat Dunaszerdahelyen ért atrocitások miatt, amikor a rendfenntartók alaposan megverték a meccsen résztvevő magyar szurkolókat. Akkor lehetett képviselni a drukkerek érdekeit, most egy országos sértésre szava sincs a magyar diplomáciának.

Azt ugye egyelőre nem tudni, hogy hány Steaua-szurkoló érkezik Budapestre, s egyelőre az sem ismert – bár megtippelhető – hogy milyen hangulatú lesz majd a csütörtöki Újpest–Steaua Európa-liga-mérkőzés. Egyes források szerint mindössze kétszáz fanatikus várható, ám mások azt állítják, hogy ötszázan utaznak autóbuszokkal Bukarestből, és ugyanennyi román indul majd el Erdélyből, vagyis összesen ezer szurkoló érkezhet.

A vélhetően jelentős csoport fogadására készül a Budapesti Rendőr-főkapitányság is. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője keddre ígért közleményt a mérkőzéssel kapcsolatban, ám annyit elárult, hogy körültekintően és igen alaposan kívánnak eljárni a csütörtöki találkozóval kapcsolatban. A helyzet viszont nem egyszerű, hiszen egyfelől tucatnyi busz, és csaknem száz jármű érkezésére kell felkészülni. Ezek kezelése jóval bonyolultabb, mint egy vonattal érkező félezres csoporté.

Időközben Újpesten azon dolgoznak, hogy minél több magyar drukker legyen ott a lelátókon, éppen ezért szerdáig kedvezményes jegyvásárlást hirdettek meg a mérkőzésre. A legolcsóbb belépő 2000, a legdrágább pedig 3500 forintba kerül. A meccs napján 2500, illetve 4000 forintért lehet hozzájutni a tikettekhez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik