Szondy, Balczó és Kovácsi nyomában versenyeznek

ARDAY ATTILAARDAY ATTILA
Vágólapra másolva!
2009.07.22. 00:16
Címkék
Szerdán a nők, csütörtökön a férfiak, pénteken a váltók küzdenek a magyar bajnoki címért. A mezőnyt a meggyógyult Kasza Róbert, egy világbajnok államtitkárnő, továbbá néhány külföldi sportoló színesíti, és egy régi-új szponzor lelkesíti.

„Magyar bajnoknak lenni ebben a sportágban mindig rang volt” – mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány a szerdától péntekig tartó országos bajnokság előtt, és megmutatta azt a méretes trófeát, amelyen 1946 óta a bajnokok nevét jegyzik, s amelyre a 64. bajnokság férfigyőztesének neve is felkerül. A vándorserlegen az első név Karácsony Lászlóé.

„Előtte is voltak már bajnokságok, csakhogy a lovaknak a háború alatt Oroszországban volt dolguk, helyettük biciklire kellett ülni” – folytatta a kapitány.

Felkerülni a serlegre sok-sok olimpiai bajnok, Szondy István, Balczó András vagy a vándordíjat alapító Kovácsi Aladár nyomában ma is dicsőség, és legnagyobb esélye rá a válogatott négy muskétásának, Marosi Ádámnak, Tibolya Péternek, Németh Róbertnek és Kasza Róbertnek van. Marosi Ádám a címvédő, s habár tavaly nyár óta drasztikusan megváltoztak a szabályok, egyelőre az idei év is az övé: a világkupa-viadalok és az Európa-bajnokság alapján állandó helye van a dobogón. Tibolya Péter is volt már egyéni magyar bajnok, a két Róbert viszont még nem.

Az elmúlt évet a legszebben, a világkupadöntő megnyerésével, Kasza Róbert zárta, s az új szabályok „közepette” is ő kezdte a legjobban 2009-et. Az első nagy nemzetközi tesztversenyen, Budapesten második lett, a tavaszi Trigránit-világkupán viszont megsérült vívás közben. Elszakadt combizma miatt az év eddigi legfontosabb eseményeiből kimaradt, de másfél hónapja már tud rendesen edzeni. Most az ob két helyszínén, vagyis délelőtt Tatán, délután Budapesten, a Puskás-stadion mellett azért is küzdenie kell, hogy ne csak egyéni versenyzőként, hanem csapattagként is résztvevője lehessen az augusztusi, londoni világbajnokságnak.

„Nem csak a végeredmény számít, hiszen a kombinált szám különösen fontos. Tudjuk, hogy oda kell tennünk magunkat, hogy a kapitány számítson ránk” – mondta Kasza Róbert.

A nőknek még nem alapítottak hasonló díjat, mint a férfiaknak. A címvédő Vörös Zsuzsanna, a korábbi rendszerű öttusa olimpiai és világbajnoka, aki szerint csak tanulás kérdése, ki mikor tud igazán átállni az újra. Neki, minthogy az előző szabályok alatt szerezte meg minden rutinját, hosszabb az átállás, de sok tapasztalata segítheti is abban, hogy világszinten is sikeres legyen megint. Gyenesei Leila két éve nyerte meg az ob-t, akkor a negyedik helyről futott fel az elsőre, most viszont ennél is sokkal többet lehet nyerni – és veszteni – a záró számban. Női versenyzőink közül az idén csak neki vannak egyéni érmei nemzetközi viadalokról: nyert az angliai tesztversenyen, ezüstérmes lett a római világkupán, ám egyelőre az ő teljesítménye is elég kiszámíthatatlan.

Vörös Zsuzsannán kívül is rajthoz áll egyéni világbajnok, de nem a szerdai női egyéni és csapatversenyben, hanem a pénteki váltóban. A ma már szakállamtitkári rangban lévő Simóka Beáta tagja a Honvéd váltójának.

Az idei mezőnyt osztrák, brazil és szlovák sportoló színesíti, a szövetség pedig azt tervezi, hogy jövőre már rangos nyílt versennyé szélesíti a magyar bajnokságot. Régi-új szponzora a honi öttusának a Magyar Villamos Művek Zrt., az új szponzori szerződés Pálvölgyi Miklós szerint „felvillanyozta itthon a sportágat”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik