Van magyar arany!

ARDAY ATTILAARDAY ATTILA
Vágólapra másolva!
2009.07.19. 23:10
Címkék
A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András és a tartalék Somfai Péter fémjelezte gárdának köszönhetően nem múlt el a plovdivi Eb magyar arany nélkül.

Svájcról kevés embernek jutna először eszébe a párbajtőr. Ha fegyverre kell asszociálni, az inkább Tell Vilmos íja, ha sportszerre, az Roger Federer teniszütője. A svájciak elleni túlzott önbizalom viszont ezúttal kettős hibát szült volna: egyrészt mert az Európa-bajnoki döntőt rontotta volna el a magyar válogatott, másrészt mert a svájciak korábban súlyos csapást mértek az olimpiai bajnok franciákra.

Magyarország döntőbe vezető útja egy egyre meredekebb hegyoldalhoz hasonlított: a mieink Nagy-Britanniát sétálva is legyőzték, Ukrajnával szemben már meg kellett dolgoztatniuk az izomzatukat, Olaszország ellen pedig minden tudásukra szükség volt. Az egyéni olimpiai bajnok Matteo Tagliariolt soraikban tudó olaszok elleni mérkőzés rajt-cél győzelemnek tűnt a hajráig a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András trió számára, aztán öldöklő végjátékba torkollott: héttusos hátrányból egyenlítettek az olaszok a hajrában, de hiába.

Esélyesként, egy pillanatig sem kiengedve lett Svájc ellen Európa-bajnok Magyarország, a befejező ember, Boczkó Gábor most nem fölengedte, hanem 27:21-ről indulva nagyon megverte utolsó ellenfelét. Vagyis a szomorú, vérre menő vitákat, szóbeli párbajokat kiváltó pekingi olimpia után is fényes, a legfényesebb Európában a magyar párbajtőr! Udvarhelyi Gábor keretedző, akinek Imre Géza, Rédli András és Somfai Péter is a tanítványa, a fegyelmezettségnek tudta be a diadalt.

A magyar női kardvívók az egész Eb-n a férfiak nyomában jártak: egyéniben korán megadták magukat, csapatban pedig ők is negyedikek lettek. Legjobbjuk, Benkó Réka a negyeddöntőben és a a 3. helyért kitűnő statisztikát hozott össze. A nyolc között még Nagy Orsolya volt a befejező ember, az utolsó asszóban ehhez méltóan is teljesített. Az elődöntőben az olimpiai bajnok ukránok elleni eredmény (36:45)tisztességes, Pető Réka és a Nagy Orsolya helyett korán becserélt, junior korú Várhelyi Anna is szoros asszókat vívott. A bronzmeccsen jelentős hátrányból üldözték az olaszokat a magyarok, Benkó – ezúttal már befejező emberként – becsületből nagyon sokat tett a végeredmény (40:45) szépítéséért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik