Érem nélkül is szép

ARDAY ATTILAARDAY ATTILA
Vágólapra másolva!
2009.07.18. 23:42
Címkék
Ez volt az első nap, amelytől nem várhattunk érmet. Ez lett mégis az első nap, amelyet minden magyar vívó emelt fővel fejezhetett be.

A magyarok hol nyugaton, hol otthon, hol a Balkánon érezhetik magukat, amikor Plovdivban járnak-kelnek. Mint Szekeres Pál, a tőrözők szövetségi kapitánya elmesélte: a kerthelyiséges étteremben, amelyben a magyar küldöttség vacsorázik, a pincérek angolul beszélnek, oroszul viszont nem.

„De természetesen továbbra is magyar az egész világ – mondja a kapitány. – A norvég versenybíró, a spanyol és a brit csapat edzői mellett magyar szóval kommunikálhattunk az akkreditációs pultnál és az egyik finn versenyzővel, mindketten magyar férjtől tanulták nyelvünket. A régi balkán érzést csak némely taxi állaga és vezetőjének viselkedése idézi. A verejtékszagot és a nyelvtudás hiányát határtalan önbizalommal pótolják.”

A belvárosi szállástól az Eb-nek otthont adó nagy kiállítási csarnokig viszont csak néhány száz métert kell megtenni, ahol a férfiak közül most a tőrvívóknak kellett helytállniuk. A nyolcaddöntőben az előrébb rangsorolt spanyolokkal szemben alulmaradtak a magyarok, de ezt követően mindhárom meccsüket hozták – és kilencedikek lettek. A szintén eléjük sorolt, ranglista-8. ukránokat zárásként tizenkét tussal verték meg, ez volt a legszorosabb győzelmük e napon.

Női párbajtőrcsapatunkból hiányzik az elmúlt évekhez képest egy kétszeres olimpiai bajnok, a legutóbbi olimpiai bronzérmes és az Eb-címvédő. Nagy Tímea, Mincza-Nébald Ildikó és Hormay Adrien nélkül a magyar „egység” – Szász Emese főszereplésével – egyemberesnek tűnik, amit a nyolcaddöntő is igazolt: 34:36-nál neki kellett a végén megmentenie a svédek elleni küzdelmet.

De előbb Takács Emese, majd Izsó Katalin is megtalálta nyerő fegyverét, így nem mindennapi eredmények következtek. A pekingi bajnok Britta Heidemann és a világranglistán második németek ellen egy találat híja volt az elődöntőnek. Hetedikként kiemelt csapatunk az athéni aranyérmes oroszok ellen folytatta, őket legyőzve pedig a világelső franciák következtek. Magyar asszó zárta számunkra a napot, Szász Emese 34:31-es vezetésnél lépett a pástra Király-Picot Hajnalka ellen. E különpárbajban is jobb volt Szász, a megszerzett ötödik hely pedig ezúttal becsülendő eredmény.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik