Keserédes nyitány

ARDAY ATTILAARDAY ATTILA
Vágólapra másolva!
2009.07.15. 07:17
Címkék
Gabriella asszóról asszóra jobban vívott, végül felállhatott a dobogóra, miközben a mindig középpontban lévő férfi kardvívóinknak csak statisztaszerep jutott a plovdivi Európa-bajnokság első napján. A szövetségi kapitány máris szorosabbra fogná a gyeplőt.

Varga Gabriella lenyűgöző elődöntőt vívott Valentina Vezzalival. A 2003-as egyéni Európa-bajnok magyar az utóbbi három olimpiát megnyerő olasszal: ez már önmagában is szép, és még inkább az a napi történések után. Vezzali kegyetlenül összeszurkálta korábbi ellenfeleit, miközben a selejtezőben még szenvedő Varga körről körre egyre jobban belejött. A francia Corrine Maitrejean akadályozta meg a Varga–Varga negyeddöntőt: 15:11-re megverte Katalint a nyolc közé jutásért. Gabriella viszont elégtételt vett: 9:8-as hátránya után már csak ő adott tusokat, jó hangsúlyozni: hetet egymás után.

Vezzali ellenében 4:1-gyel nyitott Varga Gabriella, mutatja a vetélytárs tudását, hogy innen 5:10 lett. 10:14-nél már összegezni kezdtünk, hogy ez így is bravúros volt, ma még senki sem húzta eddig az olasz ellen, de 13:14-nél újra nagyon lelkessé váltunk. És még volt 23 másodperc!

Nyolc maradt, amikor az ellenfél bevitte a döntő találatot.

Az idei junior vb-n bronzérmes Kreiss Fanni és a csak egyéniben szereplő Nattán Sarolta a legjobb 32-ig vívta el magát; itt rekedtek meg férfi kardvívóink is.

Nincs mit szépíteni, ami sokra hivatott kardforgatóinkkal történt: lekaszabolták őket. A tettesek többnyire remek vívók (pontosabban ők is azok), az egyéni olimpiai ezüstérmes francia Nicolas Lopez, a plovdivi Grand Prix-t megnyerő és szinte folyamatosan dobogón álló német Nicolas Limbach, a pekingi negyeddöntős fehérorosz Aliakszandr Bujkevics. Azonban idei legjobbunk, Decsi Tamás 15:8-as veresége a német Björn Hübertől, Szilágyi Áron még csúnyább elvérzése Limbach ellen, az összesítésben – Nemcsik Zsolt és Lontay Balázs kiesésével – kialakuló négyből semmi igencsak demoralizáló.

„Az, hogy a tizenhat között nincs magyar férfi kardvívó, nagyon karcsú. Tamásnak mindenképpen nyernie kellett volna, a többiek ki-ki asszót vívtak. Bujkevicstől, Limbachtól és Lopeztől ki lehet kapni, de nem 15:6-ra – mondta Nébald György szövetségi kapitány. – A csapatversenyt még meg kell várni, ott ki lehet köszörülni a csorbát, de valamit nagyon át kell gondolnunk. Talán túl sok volt a verseny az utóbbi időben és túl nagy volt a ponthajszolás. A felkészülés viszont az edzőkkel konzultálva folyt, nem arról volt szó, hogy ráerőltettem a csapatra egy rendszert. Csak állomás ugyan Plovdiv, de az Eb még-iscsak Eb, a vébé előtt lehet, hogy változtatásokra lesz szükség.”

Utólag kell nekünk is okoskodnunk, de egy régi kérdésre vissza kell térni: a magyar Eb-küldöttségben a férfi kardvívóink edzői nem kaptak helyet…

„Magánúton Decsi Tamás édesapja és Nemcsik Zsolt edzője, Szabó Bence is eljött – mondta a kapitány. – Támogatást kapnak a szövetségtől, ha nem is a teljes ellátást térítik nekik. Szilágyi Áron edzőjét, Somlai Bélát megkérdeztem, itt akar-e lenni, de azt kérte, inkább a vébére utazhasson.”

Három napja van a férfi kard-küldöttségnek, hogy összeszedje magát a csapatversenyre. Az idei Grand Prix-ken, hasonló előzmények után, rendre sikerült.

Eredmények a 16. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik