Hirtelen vége lett

ARDAY ATTILAARDAY ATTILA
Vágólapra másolva!
2009.07.15. 23:19
Címkék
Szerdán keserűbb maradt a szánk íze, mint kedden. Most is volt egy ragyogóan vívó magyar hölgy, akinek az aranyasszóban is helye lehetett volna, de a párbajtőrvívó Szász Emesének – a tőrvívó Varga Gabriellával szemben – még érem sem jutott. Túljárt az eszén az orosz olimpiai bajnok.

„Menjenek neki mindenkinek, küzdjenek! Aki meg akar verni Plovdivban egy magyar legényt, az kösse fel a gatyáját, és izzadjon vért! Legyen döntőközelben versenyzőnk!”

Bár a fenti mondatok végére írásban felkiáltójel való, Szekeres Pál tőr szövetségi kapitány stílusához, nyugodt, de határozott kijelentéseihez mégis inkább a pont illene. Az ősszel kinevezett szakvezető nagyon magasra nem tehette a mércét az Eb-n férfi tőrözőink előtt, akik – ez az egyetlen ilyen szakág – nem tudtak kvótát szerezni a pekingi olimpiára. Itthon évek óta csak árnyéka régi önmagának a férfi tőrvívás, de amit a kapitány várt, azt becsülettel teljesítették „legényei”.

A „döntő” szó vívónyelven még mindig a legjobb nyolcat jelenti, bár kosaras (kézilabdás, vízilabdás stb.) mintára jó ideje négyes döntőt tartanak e sportágban is. Esténként, reflektorfényben, a szurkolók, tévénézők szempontjából optimális időpontban.

Ide egyelőre szinte nincs esélyük a magyaroknak eljutni, de a legjobb nyolc közelében volt honfitársunk: Berjozkin Anton. A francia Brice Guyart-t nagyon megverte, az orosz Alekszandr Sztukalin ellen kemény, férfias csatában jutott tovább, végül a brit Laurence Halsted állította meg a nyolcaddöntőben.

Az idén Grand Prix-t is, világkupát is nyerő párbajtőrvívó, Szász Emese oly imponáló vívással lépkedett előre, hogy hinni kezdtük, most is odaér a dobogó tetejére: a svájci Sophie Lamont kilenc, az olasz Cristiana Casciolit tíz találat különbséggel győzte le.

Következett az orosz Anna Szivkova, aki csapatban olim-piai bajnok lett Athénban. Kettejük negyeddöntője az év egyik asszója; januárban Budapesten Szivkova nyerte meg a West End Grand Prix-t, Szász pedig harmadik lett. Most fej fej mellett haladtak, de a mérkőzés első harmadától mindig az orosz járt egy lépéssel előrébb, Szász viszont újra meg újra egyenlített. Az egyperces hosszabbításban a sorsolás nem nekünk kedvezett, bár ez Tóth Hajnalka utolsó asszója alapján azért nem mondható rettenetes előzménynek (kedvezményezettként esett ki a 32 között). Szászék végjátékában az igazán kellemetlen az orosz találata volt a hatodik másodpercben, ami utolsó harcosunk elbukását jelentette.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik