Új korszak új nevekkel

ARDAY ATTILAARDAY ATTILA
Vágólapra másolva!
2009.07.13. 23:19
Címkék
Eljött az idő, hogy a magyar vívás végre végleg maga mögött hagyja a katasztrofálisra sikerült pekingi olimpiát, és Londonra figyeljen: keddtől tartják az új ciklus első nagy versenyét a bulgáriai Plovdivban, amely az Európa-bajnokságnak ad otthont. A megújult, megfiatalított csapattal most még nem cél (nem is lehet) a kontinens végigverése, azért van bőven éremesélyesünk.

Szekeres Pál az elmúlt héten még Varsóban nyert ezüstérmet a kerekes székes Eb-n, ezt a hetet viszont már Plovdivban kezdte a tőrözők szövetségi kapitánya. (Varsóból a kerekes székesek négy arannyal jöttek haza: Juhász Veronika a tőr után párbajtőrben is a legjobb lett. A korábbi érmek mellé a női párbajtőrcsapat – Juhász Veronika, Dani Gyöngyi és Pálfi Judit – is szerzett egy ezüstöt, a férfi párbajtőrvívó Horváth Gábor pedig egy bronzot.)

„Magyarul köszöntött minket egy hölgy, aztán kiderült, hogy kimerül annyiban a magyartudása, hogy szia meg hogy autópálya-matrica. Szófiából százötven kilométert autópályán tettünk meg, de úgy pattogtunk, hogy vesekövem biztos nem lesz, és meg kellett számolnom a fogtöméseimet a végén – mesélt első bulgáriai élményeiről Szekeres Pál. – Plovdiv viszont kulturált hely, hatezer éves település, szép belvárossal.”

Mint Szekeres Pál mondta, „buzog a vágy mindenkiben, hogy feledtesse Pekinget.” Tőrözőink között csak a nőknél beszélhetünk éremesélyről, de ott többről is: Varga Gabriella az idei világkupákon sokáig stabil formát mutatott, míg a csapat a négy közé kerülésért rendre ázsiaiaktól kapott ki – tőlük az Eb-n nem kell tartani. Az Eb-t a női tőrvívók és a férfi kardvívók kezdik egyéniben, Szekeres Pál szeretné, ha jó alaphangot adnának a magyar küldöttségnek a folytatáshoz.

Nébald György, a kardozók szövetségi kapitánya azt mondta: „A jövőt építjük, és nem esünk kétségbe, ha ez az Eb még nem sikerül. A fiúktól egyéniben érmet, a csapattól négy közé jutást várok, míg a lányokkal elégedett leszek, ha egyéniben a nyolc között, csapatban a hatban lesznek. Ez a maximum, amit célként ki lehet tűzni, de ennyit el is kell várni a magyar kardvívástól, és elvárunk magunktól is.”

A férfiak között az idei világkupákon egyedül Decsi Tamás tudott aranyat nyerni, de ő elég szerény mezőnyben lett első Venezuelában. Az év elején nyert két ezüstje szakmailag értékesebbnek tűnik, s kiegyensúlyozottsága alapján alighanem ő a legnagyobb éremesélyesünk a szakágban. A kapitány megfogalmazása szerint a férfi kardcsapat vezéregyénisége lett, míg a nők között egyetlen pekingi olimpikonunk, Nagy Orsolya az első ember. Az U23-as Eb aranyasszóját egymás között eldöntő Pető Rékáé és Benkó Rékáé lehet a közeljövő, a csapat negyedik tagjaként pedig „mentalitásának és vagányságának köszönhetően” Várhelyi Anna nyerte el Nébald György bizalmát.

„Ahogy látom, én vagyok az egyetlen, aki vállalom, hogy ví­vóink érmekért mennek Plovdivba, de szerintem másképp ne is utazzunk ki – véli Kulcsár Győző, a párbajtőrözők kapitánya. – Imre Géza címvédő, Boczkó Gábor őrzi előkelő helyét a világranglistán, Kovács Iván és Kulcsár Krisz­cbtián pótlása viszont nehéz, igaz, a két újonc, Rédli András és Somfai Péter is megmutatta már az oroszlánkarmait. A nők nagyon nagy bajba kerültek, újoncokkal a nyolc közé jutás már jó eredmény lenne, a négy közé kerülés pedig szuper. Egyéniben Szász Emese és a csapatba visszatérő Tóth Hajnalka is befuthat dobogós helyre, ezért is mondok összesen két-három érmet. Dolgozunk érte, megpróbáljuk. Mindent megtettünk eddig, így nyugodtan alszunk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik