Bűn lenne elveszíteni

ARDAY ATTILAARDAY ATTILA
Vágólapra másolva!
2009.06.23. 23:06
Címkék
Története egyik legfontosabb küzdelmét vívja júniusban a triatlonszövetség, hogy a 2006-ban elnyert vb-rendezési jogot megtarthassa Magyarország, és egy év múlva Budapesten vendégeskedjen a világ triatlonsportjának többezres mezőnye. Minden azon múlhat, hogy az előző miniszterelnök által ígért támogatást megadja-e a mostani kormány: e héten miniszteri szinten, jövő héten a remények szerint kormányszinten tárgyalják a rendezés ügyét.

A szövetség a múlt héten válasz tott új elnököt, Lányi Andrást és új alelnököt, Kropkó Pétert. Ahogy az elnök fogalmazott: „az utolsó utáni pillanatban”

vannak, hogy elnyerjék a kormány támogatását. Az Önkormányzati Minisztérium érintett államtitkárai – Magyarország érdekét szem előtt tartva – a vb-rendezés mellett állnak, Lányi András elmondása szerint Simóka Beáta sportért felelős szakállamtitkár és Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár támogatja a 380 millió forintos állami segítség megadását. Amit befektetésként is értelmezhetünk, hiszen egységes vélemény szerint bőségesen kamatozna a 2010-es vb.

Mint Simóka Bea és Kovács Miklós tisztsége is mutatja: a vb megrendezése esetén összekapcsolódik a sport és a turisztika. Kropkó Pétert hallgatva bűn lenne eljátszani a jövő évi viadal lehetőségét. A szövetség számítása szerint az országnak 1.6 milliárd forint lenne a bevétele, erre pontos számítást végeztek annak alapján, hogy a külföldiek mennyi pénzt költenének el Budapesten (egy átlagamerikai például a szálláson és a kocsibérlésen kívül napi húszezer forintot).

A sportág jellegének köszönhetően az igazi üzletet nem a profik, hanem az amatőrök jelentik. Az „Age Groupban” a nyugati világ közép- és felső osztályának tagjai indulnak, „jobb szerelésben és jobb kerékpárokkal, mint a profik” – fogalmazott Kropkó. Vezérigazgatók, menedzserek érkeznének a vb miatt hazánkba, csak azért, hogy szenvedélyüknek hódoljanak. Sokan a szabadságuk alatt jönnek, velük tart a család is, mert ilyenkor hosszabb időt tudnak együtt tölteni. Csak a versenyzők várhatóan öt és fél ezren lennének, családostul pedig háromszor ennyien.

A Lágymányosi-öböl és a Kopaszi-gát – aki ott volt, tudja – pazar helyszíne volt májusban a duatlon Eb-nek, ráadásul a rendezvény szinte egyáltalán nem zavarta a város forgalmát. Nem kapott viszont szinte semmilyen reklámot, gyalog lehetett csak megközelíteni, és a nézők maguk oldották meg az elhelyezésüket. A szövetség elnökségi tagjai tudják, hogy ezek megoldandó feladatok, pénzkérdés, hogy óriásplakátok hirdessék a világeseményt és mobil lelátók épülhessenek a nézők elhelyezésére.

A megfelelő szervezés és menedzselés óriási rövid és hosszú távú erkölcsi és anyagi sikert jelenthet egy-egy rendező városnak, Hamburgban és Frankfurtban például több százezer ember volt kíváncsi a sportágra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik