Ez aztán az amatörizmus!

K. K.K. K.
Vágólapra másolva!
2009.06.21. 00:35
Címkék

A rend, fegyelem, törvényes ség filozófiája ismét megdőlni látszik. Ezúttal az amatőr futball szenvedheti meg az MLSZ legújabb szabályzatmódosítását, már most készpénznek vehetjük, hogy hatalmas zűrzavar kerekedik a hivatalosan is írásba foglalt, 2009–2010-es kötelezettségek láttán. A változtatás – azon túl, hogy (a szakértő szerint) jogszabályellenes – a szolidaritás legkisebb jeleit sem tartalmazza, holott ezen a néven „fut”.

A „Szolidaritás az amatőr játékos átigazolása esetén” című fejezet egyes pontjai kiverték a biztosítékot a keretüket feltölteni szándékozó amatőr kluboknál, mert az irreálisan nagy fizetési kötelezettségek korlátozzák az utánpótlás-labdarúgók szabad mozgásterét. A történet szemet szúrt a Hivatásos Labdarúgók Szervezete főtitkárának, Horváth Gábornak is, aki egyrészt azt nehezményezi, hogy teljesen érthetetlen, átláthatatlan a szabályzat, másrészt aggódik, hogy ha valóban ezen intézkedések alapján működik majd a játékostranszfer, összeomlik az amatőr labdarúgás.

Csak egy példa: ha egy – mondjuk – újpesti nevelésű, 17 éves labdarúgó úgy dönt, nem reménykedik tovább profi szerződésben, esetleg a szakmai stáb nem tart rá igényt, és ő egy BLASZ I-es együttesben kívánja folytatni a futballt, a kiscsapat – a táblázat alapján – annyiszor130 ezer forintot köteles a nevelő egyesületnek fizetni, ahány éve az igazolt játékosként foglalkoztatja a gyereket.

Már ez is riasztónak hangzik, az pedig egyenesen szembemegy a hiteles előírásokkal, hogy a 2009–2010-es módosítások június elsejétől léptek életbe – holott ekkor még javában zajlottak a bajnokságok.

Az MLSZ részéről Róka Géza próbálta tisztázni a zűrös ügyet: a szervezési igazgató szerint valóban lehetnek extrém esetek, de a szabály azt szolgálja, hogy a játékosát felnevelő és rá áldozó klub is visszakapjon a pénzéből.

„A szövetség azt szeretné, ha a felfelé történő áramlás erősödne, azaz a profi klubok kapják az utánpótlást, semmint az élvonalbeli együttesek fiataljai válasszák az amatörizmust – mondta Róka Géza. – A táblázat alapján kiszámolt összegeket nem kell konkrétumként venni, csak a végeredmény harminc százalékát kell kifizetni. Amúgy is csak abban az esetben lesz szükség átutalásra, ha nem tud dűlőre jutni a játékosmozgást intéző két egyesület.”

Kár, hogy ezek az információk nem szerepelnek a szabályzatban. Mert a kiegészítő tájékoztatás nélkül úgy tetszik: amatőrök határoznak amatőrökről…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik