Fegyvert testnevelésórára

ARDAY ATTILAARDAY ATTILA
Vágólapra másolva!
2009.06.15. 23:24
Címkék

A pekingi olimpia alatt a kudarcok, a játékok után a veszekedések miatt került a középpontba a magyar vívás, egyvalamiben viszont a legtöbben egyetértettek: kevesellték a pénzt. Az anyagi háttér megerősítésének reményében a szövetség tisztújító közgyűlése 2009 elején Erős Jánosnak, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatójának szavazott bizalmat elnökként. Az elnök-vezérigazgató úgy látja, óriási lehetőséget kapott a sportág.

Ha jól tudom, ön is vívó volt.

Édesapám nagyon jól vívott, tehát szinte természetes volt, hogy gyerekként én is ezt a sportágat választottam. Aztán családostul kikerültünk a tengerentúlra, ahol apám a Magyar Nemzeti Bank kiküldöttje volt, és ott megismerkedhettem egy fantasztikus emberrel, Élthes Csabával, aki az amerikai olimpiai csapat edzője volt. Rajta keresztül bekerülhettem a New York Athletic Clubba, a kardvívás amerikai fellegvárába.

Mikor tette le a fegyvert?

Itthon Pézsa Tibornál folytatni akartam a sportot, de az egyetemen nem fogadták el az amerikai diplomámat, így elölről kellett kezdenem a tanulást a Közgázon. Akkor az élsportbeli vívás már nem fért az időmbe.

Elszakadt a sportágtól?

Óhatatlanul is figyeltem az eredményeket, néha egy-egy versenyre is eljutottam. De különösen annak örültem, hogy amikor tizennégy éves fiamnak, Dánielnek kerestünk sportágat, ő egyértelműen a vívás mellett döntött: a BSE-be jár.

Az idei versenyidőszak első felén túl vagyunk, már lehet értékelni az eredményeket…

Jó kezdés volt, az utánpótlásban pedig kimagaslóak az eredmények. Az eddigi termés a világversenyeken a kadétoknál öt érem, a junioroknál nyolc, az U23-asoknál öt, de azt gondolom, jogosan még többet várunk a vívástól.

Ennél is többet?

Ennél is. A magyar vívás óriási lehetőséget kapott most, negyvenhárommillió forintot fordítunk a sportág fejlesztésére, újoncok beiskolázására fejenként ötezer, a támogató-követő programra, hogy meg is tartsuk őket, gyerekenként hétezer forintot. A szakágakban a vívópalánták versenysorozatára ötmilliót adunk, ezenkívül felszereléssel segítjük az induló szakosztályokat. Célunk, hogy az iskolai testnevelésóra keretében sajátítsák el a gyerekek a vívás alapjait. Azt persze talán könnyebben ki tudjuk harcolni, hogy a katonai főiskolán ismét tantárgy legyen a vívás.

Vonzónak tartja ma ezt a sportágat?

Nem biztos, hogy ebben a formájában képes tömegeket magával ragadni. Úgy gondolom, hogy ebben kulcsszereplők a felkészült riporterek, közvetítők, akik segítenek a megértésében, mi is zajlott a páston. A lassításokkal, visszajátszásokkal lényegesen javult a vívás közvetíthetősége. Azon dolgozunk, hogy a tőr találati felületét növeljük, ehhez az első lépés, hogy a szakáll (a sisak nyakat védő része) is találati felszín. Van rá törekvés, hogy a másfél méter széles pást helyett négyzet alakún vívjanak, és újdonság lenne a vegyes váltóversenyek megrendezése is.

A magyar vívásban Peking óta különösen gyakori a pengeváltás – csak nem a páston...

A vívásban képzett, intelligens emberek vesznek részt, ha nem is szüntethetjük meg a konfliktust közöttük, enyhíthetjük azzal, hogy legalább a közös nevezőt, a vívás szeretetét megtalálják. Ismerve a szereplőket, úgy vélem, ha bárki kiesne közülük, az érzékeny veszteség lenne a vívósport egésze szempontjából.

Abból pedig van már bőven.

Gémesi György több mint tíz év után lemondott az elnöki tisztségről, miután a szövetségi kapitányok kinevezésénél az elnökség szembement a szakma véleményével. Ahogy őt ismerem, vívás iránti szeretete mindig megmarad, és értékes tanácsokat ad akkor is, ha már nem visel funkciót. A szponzori szerződések lejártak, a vívószövetség a korábbi támogatása felét elveszítette, nemcsak Peking, hanem a nemzetközi válság miatt is. Szerencsére nagyon aktív elnökség állt fel, amelyben mindannyian legfőbb feladatunknak tekintjük, hogy mielőbb új forrásokat keressünk – és már találtunk is. Ezekkel részben már sikerült a kieséseket pótolni, 2009-ben megdupláztuk a külső szponzori bevételt. A biztos anyagi háttér segíthet abban, hogy vívásunkban újra a sport és annak szeretete kerüljön előtérbe.

Az interjút teljes terjedelmében

a www.nemzetisport.hu oldalon olvashatják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik