Josmer Volmy „Jozy” Altidore

Vágólapra másolva!
2009.06.11. 20:22
nemzetisége:
amerikai-haiti
11/6
születési hely:
Livingston
ideje:
1989.11.06.
pozíció:
csatár
magassága:
178 cm
súlya:
79 kg
jelenlegi klubja:
Villarreal
korábbi klubjai:
New York Red Bulls, Villarreal, Xerez (kölcsönben)
sikerei:
U-17-es vb-résztvevő (2005), U-21-es vb-résztvevő és a torna bronzcipőse (2007), olimpiai résztvevő (2008), Konföderációs Kupa-résztvevő (2009), az MLS rájátszásának és az USA válogatottjának legfiatalabb gólszerzője

A haiti származású (szülei még ott is látták meg a napvilágot) Altidore üstökösként tűnt fel az USA-beli első osztályú labdarúgó-bajnokságának, az MLS-nek egén, lett a pont vadászat legfiatalabb gólszerzője és a válogatottban is megismételte azt a bravúrt. Ezek után nem csoda, hogy ő tartja az MLS átigazolási rekordját is.

A bámulatos képességekkel megáldott, ébenfekete bőrű legényke 2005-ben bukkant fel az egyik sportszergyártó cég Elite Soccer nevű tehetséggondozó programjában (korábban a labdarúgó-szövetség egy másik projektjében is részt vehetett). Tehetségére nem volt nehéz felfigyelni, végül a New York Red Bulls volt a legszerencsésebb, és megszerezték a 16 éves talentumot a drafton. Altidore, aki így „kénytelen volt” kihagyni a gimnáziumi és főiskolai futballt, a legjobbak között pallérozódva 16 esztendősen és 337 naposan gólt szerzett az MLS-ben, csaknem három évet verve az addigi csúcstartóra, DaMarcus Beasley-re!

Első idényében hét bajnokin három gólt szerzett, a másodikban 22 mérkőzésen 9-szer volt eredményes. 2007-ben a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott, természetesen itt is minden idők legfiatalabb hálózörgetője lett 18 évesen és 92 naposan, amikor fejjel beköszöntött a mexikói kapuskirálynak, Guillermo Ochoának. Abban az évben az U-21-es világbajnokságon öt fellépésén négy gólt lőtt, ezzel a torna bronzcipőse lett. Megfordult a pekingi olimpián is, de ekkor már mint a spanyol Villarreal profija, a „sárga tengeralattjáró” ugyanis 6.5 millió eurót fizetett érte.

Korábban egyébként élénken érdeklődött iránta a Real Madrid is, Carlos Bucero, a királyi gárda sportigazgató-helyettese el is utazott az Államokba, hogy alaposan szemügyre vegye az akkor 18 éves csatárt. Aki később nem náluk, hanem a Villarrealban írt történelmet azzal, hogy novemberben az első amerikai, pontosabban az első Egyesült Államokat képviselő gólszerző lett a spanyol első osztályban (klubtársa, Giuseppe Rossi is az Államokban, konkrétan New Jersey-ben született, de ő az olasz válogatottban játszik). Ám mivel az ősszel mindössze hat bajnokin és két Király Kupa-mérkőzésen lépett pályára, ezeken egy gólt szerezve, kölcsönadták a másodosztályú Xereznek a tavaszi idényre.

„Ez egy jó lehetőség számomra, mert több lehetőséget fogok kapni, és több percet is tölthetek majd a pályán” – nyilatkozta, majd hozzátette, hogy az a tény, hogy nem külföldre adta kölcsön őt a Villarreal, hanem maradt Spanyolországban, segítheti alkalmazkodását az országhoz. A nemzetközi sajtó figyelmét innen is fel tudta hívni magára, hiszen március legvégén a vb-selejtezők során gólt rúgott Salvadornak, majd április 2-án mesterhármast vágott Trinidad és Tobagónak. Mondanom sem kell, hogy ez utóbbi műfajban is korrekorder…

08/09
CD Xerez
0
0
08/09
Villarreal CF
6
1
2008
New York Red Bulls
8
3
2007
New York Red Bulls
24
8
2006
New York Red Bulls
7
3
A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupameccsek száma, nemzetközi kupameccsen szerzett gólok száma.
Nagy tornák a válogatott színeiben:
2007
U-21-es világbajnokság
5
4
2008
olimpia
3
1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik