Kicsik közt nagyok

ARDAY ATTILAARDAY ATTILA
Vágólapra másolva!
2009.05.23. 23:58
Címkék

A Lágymányosi-öböl sok szempontból ideális helyszíne a szombat-vasárnapi duatlon Európa-bajnokságnak és a 2010-es triatlon-világbajnokságnak, de egy okból biztosan nem az: megközelíteni csak gyalog vagy biciklivel lehet a versenyek alatti útlezárások miatt. Miután a duatlonos a közlekedésnek eme két formáját használja, ők mind megérkeztek ide, nem is kevesen: a viadal nagyszabású világtalálkozója lett a sportág (és mellette persze „nagybátyja”, a triatlon) szerelmeseinek.

Ha a kívülálló valahogyan eljut a versenyhelyszínre, maga is beleszerethet. Ami a színek gazdagságát illeti, ebben világelső a duatlon és a triatlon: a formatervezett (mármint a test formájára tervezett) mezeken a színek és a színkompozíciók orgiája vonja magára a figyelmet, a piros-sárgától a zöld-feketéig, mindez ráadásul együtt, egy bolyban száguld el gyakran az ember szeme előtt. Hozzá kék depó, szürke Duna és sok-sok zöld a partján.

A nap erejét az időnként feltámadó szél tette elviselhetőbbé, és még veszélyesebbé: az ember észre sem vette, és leégett, a magyarok viszont a pályán nem égtek. Mindjárt az első versenyszám, a juniorok küzdelme meghozta az első – és a második ­– magyar érmet, Pap Eszteré lett az ezüst, Dudás Eszteré a bronz. „Egyik szemem sír, a másik nevet” – mondta a válogatott szakágvezetője és az oroszlányi Pap edzője, Licskó Csaba Eszter(ek) bravúrja és az aranyesélyesnek hitt Balogh Barbara gyengélkedése kapcsán.

Éremesélyesnek számított a junior férfiak között az újbudai Király Kristóf is, de egy hellyel lemaradt a dobogóról, a legjobb U23-as magyar hölgy, Laluska Zsuzsa pedig hatodik lett egy szerényebb létszámú mezőnyben.

Délutánra a forró légkörű „öbölparti” kezdett egy előrehaladott buli állapotába jutni, a versenyzők szomjukban már nemcsak ittak, és locsolták magukra a folyadékot, hanem gátlás nélkül elkérték mások üvegét, rájuk nevetve, hogy milyen régóta is ismerik egymást. A felnőttmezőnyben csak a férfiak között volt magyar, a várakozás ellenére nem Lipták, hanem Kéki Tamás lett messze a legjobb közöttük, kiérdemelve egyben az U23-asok között a negyedik helyet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik