Képes még a fejlődésre

ARDAY ATTILAARDAY ATTILA
Vágólapra másolva!
2009.05.18. 23:02
Címkék
A vívástól a kombinált versenyszámig a fehérvári világkupa közönsége egyre inkább azt a Vörös Zsuzsannát láthatta viszont a hétvégén, aki ellenállhatatlanul tör a csúcs felé. Úgy tűnik, máris kiharcolta, hogy a megújult öttusában is Európa-bajnokságon, világbajnokságon szerepelhessen.

A páston 35 ellenfeléből húszat megvert, a nyolcadik helyen zárt a párbajtőrrel. Az uszodában már csak hárman voltak nála jobbak, a lovaglásban pedig volt ugyan nála gyorsabb, de jobb nem, ő is megkapta a hibátlanoknak járó 1200 pontot. Az utolsó akadály után végre megjelent az arcán az a felszabadult mosoly, amely versenyek alatt csak nagyon ritkán, és amely széppé tette a népes szurkolótábor számára a szombat délutánt.

Talán bennünk van a hiba, hogy a helyszínen reménykedni kezdtünk, magyar érem, érmek születhetnek. Vörös Zsuzsanna a negyedik, Kovács Sarolta a második helyen állt, a célba aztán hatodikként és kilencedikként értek. De csupán az evés közben megjött étvágy miatt lehet ez csalódás, Kovács junior még, rendkívüli fejlődési lehetőség állhat előtte – ahogy Vörös Zsuzsanna előtt is, hiszen a kombinált számot még ő is tanulja. A futásban pedig igyekszik utolérni magát, súlyos lovasbalesete után van még lemaradása.

„Talán furcsán hangzik ez tőlem, de a verseny előtt azt mondtam, szeretnék biztosan a döntőbe kerülni. Figyelembe véve a körülményeket, és hogy csak február vége óta végzek teljes értékű edzésmunkát, azt hiszem, ez érthető – mondta utólag arról, milyen célt tűzött ki múlt héten maga elé. – Végül nem kellett magamat teljesen kifutni a selejtezőben, így nagyon pozitív érzéssel versenyeztem a döntőben.”

Miután a futás-lövészet kombinációt eddig csak a bathi tesztversenyen próbálhatta ki, fizikai állapotát pedig nem mondhatja százszázalékosnak, maradt benne kérdőjel a finálé előtt: mi lesz a futás során, és mi lesz a lőtéren? A záró számban dobogóközelből startolva sem helyezésben gondolkodott.

„A selejtező alapján is tudtam, hogy jobban fog menni, mint Angliában, az első két lövészetem sikerült is, fél percen belül végeztem. A harmadikkal viszont nem lehetek elégedett – mondta. – Mindenkinek meg kell találnia azt a stílust vagy inkább technikát, amivel gyors és pontos lehet, ezt meg kell tanulni, lesznek, akiknek a jövő évük is ezzel telik. Én az utóbbi két-három hétben már ráéreztem, de előtte tizenöt éven át mást gyakoroltam, így nehezebb átállnom, mint a fiataloknak, akiknél nem olyan erős a beidegződés. Most szinte az ellenkezőjét kell csinálnom, mint korábban, a lassúságot elfelejteni a lőtéren. Pozitívan élem meg, hogy fejlődhetek még a lövészetben és a futásban is.”

Kiemelkedő úszását, lemaradásának gyors pótlását látva Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány alighanem a nyári világversenyeken is beveti Vörös Zsuzsannát, ez lehet az oka annak, hogy a hétvégi római világkupán már más versenyzőket tesztel.

„Ha számít rám a kapitány, annak nagyon örülnék, ezért álltam neki a felkészülésnek” – fűzte hozzá.

Vörös Fehérváron fedett helyen lőhetett, külföldön viszont leginkább nyitottban kell, ami neki is, akárcsak az egész mezőnynek, újabb kihívást jelent az időjárás kiszámíthatatlansága miatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik