Régi ötlet, új lendület

� LIPCSEI ÁRPÁD, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ� LIPCSEI ÁRPÁD, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2009.02.04. 11:09
Címkék
A Magyar Labdarúgó-szövetség vendége volt a hét elején Tomiszlav Karadzsics, a Szerb Labdarúgó-szövetség elnöke. Kisteleki Istvánnal, az MLSZ első emberével folytatott tárgyalásokon regionális bajnokság ötletével is kirukkolt.

A szerb futballelnök, Tomiszlav Karadzsics harmadszor járt futballügyben Budapesten, a látogatások oka kivétel nélkül a Telkiben épülő edzőközpont tanulmányozása volt. A magyar szövetség vezetőit mintha hájjal kenegetnék, amikor ez szóba kerül, a szerbek ugyanis ugyancsak edzőközpontot szeretnének építeni, és amikor az UEFA-hoz, valamint a FIFA-hoz fordultak segítségért, a két nemzetközi testület illetékesei hozzánk irányították őket, mondván: Telki az etalon, itt nézzenek körül, ha színvonalas projektbe kívánnak belevágni.

A környező országok élcsapatai csatázhatnak

Ám ha már a szerb futballvezér itt járt, szóba hozta egy regionális sorozat tervét is, s szerette volna megnyerni magyar kollégáját is az ügynek.

„Olyan bajnokságról vagy kupáról lenne szó, amelyben a környező országok élcsapatai szerepelnének – nyilatkozta lapunknak Tomiszlav Karadzsics. – A részleteket pontosan ki kell dolgozni, el kell dönteni, a kupa- vagy bajnoki rendszer lenne-e a megfelelő lebonyolítási forma. Nyilván pontos számításokat is végzünk majd, a lényeg azonban, hogy az érintett országok elkezdjenek közösen gondolkodni erről az ötletről. Február végén vagy március elején reményeink szerint tíz szövetségi elnök részvételével tárgyalunk róla Belgrádban, utána nyilván több konkrétumról beszélhetünk.”

Ha körülnézünk Európában, a rengeteg, élcsapatokban futballozó szerb játékost látva aligha hihetnénk, hogy déli szomszédaink is a mieinkhez hasonló gondokkal küzdenek. Tomiszlav Karadzsics kertelés nélkül kimondja, hogy a szerb bajnokság színvonala nem magas, a klubcsapatok évről évre a futottak még kategóriájában ragadnak a nemzetközi porondon, és a kettő természetesen összefügg: a nívótlan bajnokság nem edzi meg az együtteseket az eredményes nemzetközi szereplésre.

Tényleg ismerős.

Abban is igaza van a szerb elnöknek, hogy Kelet-Közép-Európa legtöbb országa hasonló cipőben jár, szerinte sokat segítene, ha ezek a nemzetek összeeresztenék élcsapataikat, és egymás között játszanának sorozatban nagy terhelést nyújtó meccseket. Természetesen ez – lényegében a régen elhunyt Közép-európai Kupa reinkarnációja – a nemzeti bajnokságok mellett zajlana, de Magyarországon az érintett klubok így vélhetően nem szerepelnének a Ligakupa mezőnyében. Várható egyébként, hogy a kezdeményezés itthon nem talál süket fülekre, amit jelez például az az elképzelés, amelyet néhány napja George F. Hemingway, a Bp. Honvéd tulajdonosa ismertetett az MLSZ-szel. Ennek lényege, hogy a Ligakupába vonják be a szomszédos országok határ menti csapatait is, így maga a sorozat valamivel érdekesebbé, erősebbé és színvonalasabbá válhatna – valljuk be: ez nem lenne nagy kunszt.

A pénzügyi és szakmai haszon sem elhanyagolható

Visszatérve a regionális sorozathoz: fontos kérdés, ki állná a költségeket. A szerb elnök erre azt felelte Kisteleki Istvánnak, hogy ő biztos benne, a kezdeményezés mögé több szponzor is felsorakozna, szerinte a televíziók érdeklődését is felkeltené, és máris lenne annyi bevétel, hogy a költségek fedezésén túl a klubok még pénzt is kaphatnának. Azzal példálózott, hogy Belgrádban egy Partizan–Újpest meccsre biztosan kimenne húsz-harmincezer néző, és ez náluk sem számítana hétköznapi érdeklődésnek.

„Meggyőződésem, hogy a nemzeti bajnokságok színvonalára egy ilyen sorozat hosszú távon feltétlenül jó hatással lenne, a minőségi előrelépés pedig a képzésben, végső soron pedig a válogatottaknál is éreztetné hatását – mondta Tomiszlav Karadzsics. – Szerbia jelenleg jó helyzetben van, mert a válogatott játékosai nyugat-európai élklubokban edződnek, a fejlődés érdekében azonban lépnünk kell.”

Az ötlet természetesen több kérdést is felvet. A sorozatban az adott országok legjobb két, legfeljebb három csapata vehetne részt, csakhogy nyilván ugyanők próbálkoznak a nagy kontinentális nemzetközi kupákban is csoportkörbe jutni, és ha valamelyiknek sikerül a bravúr, akkor pótolni kell, de ez csak a selejtezők végén derülhet ki, és máris nem a legjobbak alkotják a mezőnyt.

A hosszú téli pihenőt kellene inkább kiiktatni

Ugyanakkor a szerb elnök azt várja kollégáitól, ne azzal menjenek majd a hónap végén Belgrádba, hogy miért nem lehet megszervezni a sorozatot, s ha így lesz, akkor megvalósulhat az álma.

„Mi minden kezdeményezésre nyitottak vagyunk – mondta Kisteleki István a szerb elnök hazautazása után. – Minden lehetőséget meg kell ragadnunk a fejlődéshez, ezért elgondolkodunk az ötleten, részt veszünk az egyeztetésen, és ha továbbra is tetszik a javaslat, a klubok tulajdonosaival is megbeszéljük, mit tegyünk. A sorozattal csak egy bajom van, hogy nem orvosolja az egyik legnagyobb gondunkat, a hosszú, három hónaposra nyúló, tétmeccsek nélküli téli időszak átjátszását. Sajnos a környező országok létesítményhelyzete sem jobb a miénknél, ezért továbbra is csak ősszel és tavasszal rendezhetünk mérkőzéseket, ez persze nem lehet gátja a regionális sorozat létrejöttének.”

Ha az érintett országok rábólintanak a tervezetre, szükségük lesz az UEFA beleegyezésére. A már említett értekezlet időpontja nem véletlen: március 4-én Belgrádba látogat Michael Platini, az európai szövetség elnöke, és Tomiszlav Karadzsics már konkrét elképzelésekkel szeretné megnyerni a francia sportdiplomata támogatását. Arról pedig még korai beszélni, hogy már az idén beindulhat-e a térség önálló nemzetközi sorozata, hiszen amíg nincsenek meg a pontos tervek, addig azt sem tudhatjuk, mennyi időt vesz igénybe a kivitelezésük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik