A magyar csoda

Pajor-Gyulai LászlóPajor-Gyulai László
Vágólapra másolva!
2008.11.03. 01:32
A listavezető megverte a bajnokot – nem is tudom, van-e ebben valami különleges.

Talán csak annyi, hogy a bajnok veresége cseppet sem meglepő, a közelében sincs a listavezetőnek, ami történetesen az MTK esetében inkább hanyatlásról árulkodik, mint fejlődésről.

Amúgy az MTK tényleg ügyes és tehetséges futballistákból áll. Szekérderéknyi a sérült, de a mezőnyben cseppet sem volt rosszabb a Debrecennél – sőt! Ezek a fiatalok korukhoz képest szemlátomást mindent tudnak a futballból, ami abból megtanítható, egy-két kivételtől eltekintve az egyik lényegében ugyanarra képes, mint a másik – kár, hogy a jól képzett labdarúgók között nincs senki, aki sokkolhatná az ellenfelet valami olyannal, amit edző nem oktathat, amire csak születni lehet.

Nem véletlen tehát, hogy nem vallott szégyent a bajnok a listavezetővel szemben, mint ahogy az sem, hogy nem kerülhette el a minimális vereséget.

Ugyanakkor el lehet, mi több, lassan muszáj elgondolkodni azon, hogy végül is mi az MTK sokat taglalt és sokat dicsért koncepciójának a lényege. Papíron minden világos: felnevelni regimentnyi remek futballistát, megméretni őket a magyar élvonalban, majd értékesíteni őket a piacon. Ennek az oltárán a nemzetközi szereplés eredményességét is fel lehet áldozni. Őszintén szólva ez nem nagy szó, manapság a mindenkori magyar bajnok számára inkább nyűg, mint vágyálom a BL-selejtező, hiszen a kudarc a jog megszerzésének amúgy boldog, ám gyorsan elillanó pillanatában borítékolható.

A gond csupán az, hogy az MTK eddig legfeljebb az egyik vetélytársát erősítette. A jelenlegi válogatottnak még senkit sem nevelt, a liverpooli tartalékok között vitézkedő – jelenleg sérült – Németh Krisztán mellett külföldre adta el Hrepka Ádámot és Bori Gábort, mindkettő nagyjából fél év múltán már jöhetett is haza. Ennyi és nem több eddig a koncepció összes gyümölcse, illetve a folyamatos fiatalítás jegyében az említett Bori Gábor és Pollák Zoltán a nyáron elmehetett másik magyar klubhoz.

Ma minden szakember egyetért abban, hogy nagy erősségei új csapatuknak. Az Újpest köszöni szépen. Az MTK pedig kínlódik, igaz, ezt derekasan teszi.

Jelenleg itt tart a nagy magyar csoda.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik